Sosteri suosittelee oppilaita käyttämään kasvomaskia kuudensista luokista lähtien: Kouluja ohjeistetaan tarkemmin keskiviikkona käytävien neuvotteluiden jälkeen

Savonlinnan sekä Sosterin muiden jäsenkuntien sivistystoimen johtohenkilöstö neuvottelee koulujen maskikäytännöistä keskiviikkona, ja tarkempi ohjeistus kouluille on luvassa sen jälkeen. Savonlinnan seudulla karanteenissa on tällä hetkellä noin sata henkilöä Mertalan koulun oppilaalla todetun koronatartunnan johdosta.

Soila Puurtinen

Kasvomaskisuositus koskee nyt kaikkia yli 12-vuotiaita henkilöitä. Sosteri antoi maskisuosituksen nyt myös peruskouluihin kuudensista luokista ylöspäin.
Kasvomaskisuositus koskee nyt kaikkia yli 12-vuotiaita henkilöitä. Sosteri antoi maskisuosituksen nyt myös peruskouluihin kuudensista luokista ylöspäin.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri on antanut suosituksen, jonka mukaan kasvomaskia tulisi käyttää jatkossa myös peruskoulussa kuudennesta luokasta lähtien.

Savonlinnan sekä Sosterin muiden jäsenkuntien sivistystoimen johtohenkilöstö neuvottelee koulujen maskikäytännöistä keskiviikkona, ja tarkempi ohjeistus kouluille on luvassa sen jälkeen.

– Kaupunki on valmistautunut tarvittaessa jakamaan maskit oppilaille. Maskien käyttöön liittyvästä tilanteesta neuvotellaan huomenna keskiviikkona alueemme terveydenhuoltoviranomaisten ja ympäristökuntien sivistystoimen johdon kanssa. Tämän jälkeen annamme tarkemman ohjeistuksen asiaan liittyen, kertoo Savonlinnan sivistystoimenjohtaja Mikko Ripatti.

– Saa omia maskeja toki käyttää jo aiemmin, ja se on suotavaakin, Ripatti sanoo.

Kuinka monta maskia arvioidaan tarvittavan per oppilas päivässä Savonlinnan kouluissa?

– Savonlinnan kaupungin perusopetuksessa 6.–9. luokilla on yhteensä oppilaita 1200. On arvioitu, että maskeja tarvitaan oppilasta kohden 4–6 kappaletta päivässä.

Näin maskikysyntä olisi 5–6 000 kappaletta päivässä Savonlinnan peruskouluissa. Maskeista kertyy kustannuksia kaupungille yhteensä jopa yli tuhat euroa päivässä, vaikka Ripatti uskookin kaupungin saavan maskeja hieman yksittäistä kuluttajaa edullisemmin.

Tähän mennessä maskisuositus on koskenut oppilaita toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Tämä suositus on myös edelleen voimassa.

Koulupäivän lisäksi maskeja suositellaan käytettäväksi aina, kun turvavälejä ei pysty pitämään, kuten kaupassa asioidessa, joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

Sosteri perustelee kasvomaskin käyttösuositusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päivittämällä kiihtymisvaiheen maskisuosituksella, jonka mukaan kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Sosterissa on ollut jo lokakuun alusta saakka käytössä kiihtymisvaiheen maskisuositus.

– Sosterissa on annettu suosituksia mieluummin etupainotteisesti ja pyritty siten ehkäisemään taudin leviämistä, sanoo johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista.

Alueellista maskisuositusta arvioidaan seuraavan kerran alueen tautitilanteen mukaan 23. helmikuuta.

Karanteenissa on nyt yli sata henkilöä

Sosterin alueen viimeisin koronatartunta todettiin maanantaina 11. tammikuuta. Sosterin tiedotteen mukaan tartunta varmistui savonlinnalaisella henkilöllä, joka on karanteenissa. Tartunta liittyy joulun aikana pääkaupunkiseudulta tulleeseen tartuntaketjuun.

Sunnuntaina 10. tammikuuta koronatartunta todettiin Mertalan koulun oppilaalla. Tartunnan jäljityksen edetessä ja tarkentuessa karanteeniin asetettujen määrä on noussut noin sataan henkilöön.

Viikolla 53 Sosterissa otettiin yhteensä 437 testiä, ja viikolla 1 yhteensä 394 testiä. Niistä löytyi yhteensä seitsemän positiivista koronavirustartuntaa. Kolme tartuntaa löytyi ulkopaikkakuntalaisilta ja kaksi jo valmiiksi karanteenissa olleilta.

Sosteri on edelleen koronaviruksen leviämisen suhteen perustasolla.

THL:n ohjeet maskin käytöstä kansalaisille löytyvät täältä.

Juttua päivitetty Savonlinnan sivistystoimenjohtajan Mikko Ripatin haastattelulla kello 16.48.