Kotimainen tuotanto kannattelee elokuvateattereita myös Savonlinnassa– "Yritetään pysyä hengissä", toteaa Tarja Piiroinen hankalasta koronatilanteesta

Kansainvälisten kassamagneettien kotimaassa Yhdysvalloissa monien elokuvien julkaisu odottaa parempaa aikaa.

Timo Seppäläinen

Elokuvateattereissa on näytetty tänä syksynä lähinnä kotimaisia elokuvia ja koronarajoitusten puitteissa.
Elokuvateattereissa on näytetty tänä syksynä lähinnä kotimaisia elokuvia ja koronarajoitusten puitteissa.

Pienet elokuvateatterit ovat joutuneet koronarajoitusten takia tiukoille ja joku on joutunut jo ovet sulkemaankin. Savon Kinojen ohjelmistopäällikkö ja Savonlinnan elokuvateattereiden Kuvalinnan ja Killan teatteripäällikkö Tarja Piiroinen myöntää omankin yrityksen olevan tiukoilla.

– Onhan katsojamäärissä aikamoinen pudotus rajoittamattomaan aikaan verrattuna käynyt. Kulut pyörivät, mutta tulot ovat pienentyneet. Kannattavuudesta ei voi nyt puhua, yritetään pysyä hengissä. Mutta minkäs teet, ei auta kuin kestää.

Koronatoimet ovat olleet kesästä saakka samat. Käsidesiä on tarjolla useissa pisteissä, saliin mennessä on askelmerkkejä turvavälien avuksi, lipunmyynnissä on pleksit ja henkilökunta käyttää kasvomaskeja.

Lipunmyyntijärjestelmää on muokattu siten, että saleissa on käytössä vain joka toinen rivi ja seurueiden väliin jätetään aina kaksi tyhjää paikkaa. Myös näytösten välit ovat pitemmät, ettei ruuhkaa synny poistuessakaan.

Piiroisen mukaan järjestelyjä on yleisesti ottaen kiitelty hyviksi.

Ulkomaalaisia suurelokuvia ei ole juuri näytetty, koska niiden julkaisu odottaa aikaa parempaa. Piiroinen kiittelee kotimaisen tuotannon paikanneen aukkoa hyvin.

– Päämarkkina-alueella Amerikassa on teattereita paljon kiinni eikä elokuvia uskalleta päästää julki täälläkään vaan niitä siirretään eteenpäin. Tenet tuli, ja se sitten kyllä kiinnostikin hyvin. Onneksi on ollut hyviä ja kiinnostavia kotimaisia, esimerkiksi Risto Räppääjässä on oltu kapasiteetin ylärajoilla.

Piiroinen odottaa mielenkiinnolla miten savonlinnalainen yleisö käyttäytyy alkaneella syyslomalla. Hän suosittelee ostamaan liput ennakkoon, koska paikoista on käytössä vain kolmannes.

– Täällä on ollut enemmän tapana tulla jonoon suoraan teatterille. Nyt on tavallista vähemmän paikkoja, ja muutenkin jonottelua olisi hyvä välttää.

Teattereihin lähiaikoina tulevia elokuvia on tällä hetkellä varmuudella vaikea luetella, mutta Piiroisen mukaan kiinnostavaa ohjelmistoa silti saadaan.

– Kotimaiset pitävät kohtuullisen hyvin paikkansa. No Peruna on siirtynyt, mutta itse odotan kovasti esimerkiksi Hannele Laurin pääosittamaa 70 on vain numero -elokuvaa. Jos hyvin menee, ulkomaisiakin alkaa pyöriä joululta. Ja sitten on mahdollista tehdä kokeiluja, kuten Kaikki synnit -sarjan toisen tuotantokauden pyöräyttäminen teattereissa heti kun sarjan ensimmäinen kausi Ylellä on päättynyt.