"Ihan ranttaliksi ei pistetä" – Koululaiset pohtivat, millaista on jatkaa opiskelua kotioloissa

Koulut siirtyvät etäopetukseen keskiviikkona. Opiskelu jatkuu, vaikka oppilaat jäävätkin kotiin.

Soila Puurtinen

Mertalan koulun yhdeksäsluokkalaiset Ella Immonen (vas.), Reea Liukko ja Melissa Korhonen arvelevat, että etäopiskelu saattaa olla hyvää harjoittelua lukion itsenäistä työskentelyä varten.
Mertalan koulun yhdeksäsluokkalaiset Ella Immonen (vas.), Reea Liukko ja Melissa Korhonen arvelevat, että etäopiskelu saattaa olla hyvää harjoittelua lukion itsenäistä työskentelyä varten.

Koulujen sulkeminen lähes kuukaudeksi huomisesta keskiviikosta alkaen on antanut paljon mietittävää Reea Liukolle, Ella Immoselle ja Melissa Korhoselle. Mertalan koulun koulun 9A-luokan oppilaat tunnustavat suoraan, että tilanne on aika outo.

– Onhan tämä erikoista, kun ei ole koskaan aiemmin tällaista tapahtunut, kolmikko toteaa.

Koulutyö jatkuu nyt kotona etäopetuksen turvin. Käytössä voi olla esimerkiksi Google Classroom -oppimisympäristö, jossa opettajat antavat tehtäviä ja viestivät oppilaiden kanssa interaktiivisesti. Myös Wilma-järjestelmä on käytössä. Joitakin tunteja pidetään Google Meet -videokokousten turvin.

– Lisäksi opettajat ovat sanoneet, että heille saa laittaa suoraankin viestiä Wilman kautta tai vaikka soittaa, jos on jotain epäselvää, Ella Immonen kertoo.

Koulumatkaan ei nyt mene aikaa

Tytöt uskovat, että kun koulun ovet ovat kiinni, kysytään oma-aloitteisuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn.

– Hyvä puoli on se, että meitä ysiluokkalaisia tämä valmentaa jo hieman lukio-opintoihin. Ensi vuonna, kun olemme lukiossa, oppi on varmasti tarpeen.

Tosin nyt koetteella olevan vuorokausirytmin säilyttäminen on mietityttänyt kolmikkoa.

– Esimerkiksi itse olen hyvin aamu-uninen. Nyt kun ei ole pakko lähteä aamuisin mihinkään, mutta toisaalta pitäisi nousta ja opiskella, niin voi kyllä olla vaikeaa, Melissa Korhonen miettii.

Hän kuitenkin muistuttaa, että monet reaaliaikaiset etäopetustunnit alkavat aamuisin lukujärjestyksen mukaisesti ja silloin on vain noustava sängystä ajoissa. Tosin tavallisesti koulumatkoihin varattavan ajan voi nyt käyttää torkkumiseen.

– Ja kyllä jonkinlainen rytmi on syytä säilyttää, ettei mene ihan ranttaliksi. Ettei sitten pääsiäisen jälkeen, kun koulut jälleen alkavat, ole ihan sekaisin, Ella Immonen pohtii.

Harrastuksetkin tauolle

Kaikkein eniten Liukkoa, Immosta ja Korhosta harmittaa kuitenkin harrastusten jääminen tauolle.

Viulun soittoa ja laulua harrastava Melissa Korhonen suree sitä, että esimerkiksi Musiikkipiston opetus ja konsertit on peruttu ja esiintymisiä varten on kuitenkin nähty paljon vaivaa.

– Aion kyllä pitää taitoja yllä ja harjoitella kotona tämän tauonkin aikana, ettei pääsisi tapahtumaan pahaa rapistumista, hän päättää.

Reea Liukko puolestaan oli valmistautunut Savonlinnan Nuorisoteatterissa Don Quijoten ensi-iltaan, mutta se on nyt peruttu, tai ainakin siirretty eteenpäin, sillä harjoituksissa on taukoa pääsiäisen yli.

– Kyllähän tauon aikana vuorosanat ehtivät unohtua ja koko tähänastinen harjoittelu menee vähän hukkaan, hän sanoo.

Ella Immonen on puolestaan mukana Rantasalmen Nuorisoteatterissa ja valmisteilla olevan Addams Familyn kohtalo on nyt vaakalaudalla.

– Ehkä koreografioita ja laulua on treenattava kotona, ettei pääse unohtumaan, jos ensi-ilta kuitenkin jossain vaiheessa koittaa, hän miettii.

Videopuheluilla yhteys kavereihin

Entä miten pitää yhteyttä ystäviin, kun koulu on kiinni ja harrastukset tauolla?

– Nyt voi kiittää kehittynyttä tekniikkaa, kaikilla on puhelimet joilla kaverit saa kiinni, voi soittaa tavallisia puheluita, käyttää videopuheluita ja viestitellä. Juuri loin meille oman ryhmän, Melissa Korhonen kertoo.

– Tälle tilanteelle ei voi nyt mitään. Kyllä tästä selvitään! tytöt vakuuttavat.

Soila Puurtinen

Rehtori Markku Kiiski muistuttaa normaalien arkirutiinien tärkeydestä. Oppilaat Reea Liukko, Melissa Korhonen ja Ella Immonen ovat pohtineet samaa asiaa.
Rehtori Markku Kiiski muistuttaa normaalien arkirutiinien tärkeydestä. Oppilaat Reea Liukko, Melissa Korhonen ja Ella Immonen ovat pohtineet samaa asiaa.

Rehtori: Tavalliset arkirutiinit pysrittävä säilyttämään

Mertalan yhtenäiskoulun rehtori Markku Kiiski ohjeisti tiistaipäivän ajan kiireisenä niin opetushenkilökuntaa, oppilaita kuin huoltajiakin.

– Nyt on sovittu esimerkiksi siitä, mitä viestintäkanavaa käytetään, ja kuinka opettajat huolehtivat lukujärjestyksen mukaisesti opetuksesta ja tehtävistä kotona oleville oppilaille.

Oppilaat käyttävät opiskeluun kirjoja ja osallistuvat opetukseen tietokoneen tai älypuhelimen avulla. Tiistaina kartoitettiin muun muassa se, onko kaikilla oppilailla kotona tarvittavat tietotekniset välineet. Jos ei ole, niitä saa lainaksi koulusta.

Oppilaille on teroitettu, että poikkeuksellisista järjestelyistä huolimatta kyseessä ei nyt kuitenkaan ole loma. Sen vuoksi tavalliset arkirutiinit tulisi säilyttää mahdollisimman samanlaisina kuin normaaleina koulupäivinä.

– Se on ehkä suurin huoli, että rutiinit katoavat: nukutaan päivät ja valvotaan yöt. Huoltajilla on suuri vastuu valvoa, ettei niin käy, Kiiski muistuttaa.

Kodin tehtävänä on myös seurata Wilmaa, valvoa koulutehtävien sujumista ja oltava tarvittaessa yhteydessä opettajaan.

– Nyt olisi muistettava sekin, että kun lähiopetuksesta luovutaan nimenomaan siksi, että kontaktien määrä vähenisi, ei silloin ole tarkoituksenmukaista, että oppilaat alkavat hengailla yleisillä paikoilla siellä sun täällä, vaan olisi pysyttävä kotona.

Oppilashuolto ei jää tauolle

Kiiski muistuttaa koteja siitä, että vaikka keskiviikkona siirrytäänkin etäopetukseen, ei oppilashuolto jää tauolle. Koulukuraattori, koulupsykologi, erityisopettajat ja oppilaanohjaajat ovat kaikki tavoitettavissa.

– Tämän on tärkeä tieto, sillä uusi tilanne voi aiheuttaa monissa ahdistustakin, Kiiski sanoo.

Hän muistuttaa, että hyvää tässä tilanteessa on se, että kolme neljäsosaa lukuvuodesta on jo käyty.

– En epäile yhtään, etteikö loppuvuosi sujuisi ihan hyvin näistä poikkeusjärjestelyistä huolimatta.