Unkarilaiset hämmästyivät, kun suomalaiset katsovat silmiin ja antavat puhua loppuun saakka — Budapestiläisseurue putkahti Savonlinnaan kesken hiljaisimman syksyn

Unkarin kulttuuriviikot toivat Savonlinnaan parinkymmenen hengen seurueen, joka on ihmetellyt linnaa ja kaupungin hiljaisia asukkaita.

Soila Puurtinen

Valokuvaaja Ottó Kaiser (vas.) tarkkailee, kuinka tulkki Barbara Baczner ikuistaa Olavinlinnaa. OIkealla Budavárin pormestari Gábor Tamás Nagy.
Valokuvaaja Ottó Kaiser (vas.) tarkkailee, kuinka tulkki Barbara Baczner ikuistaa Olavinlinnaa. OIkealla Budavárin pormestari Gábor Tamás Nagy.

Parhaillaan vietettävät Unkarin kulttuuriviikot toivat syysrauhaan laskeutuneeseen Savonlinnaan ihan uutta säpinää ja sutinaa. Jälleen voi kaduilla nähdä kartta käsissä kulkevia vierasmaalaisia ja kuulla outoa ulkomaan kieltä.

Hämmästely on molemminpuolista. Myös Budapestin Budavárin kaupunginosasta tullut parinkymmenen hengen kulttuuriseurue on ihmetyksen vallassa. Kummastelun aiheena ovat pohjoinen luonto ja sen asukkaat.

— Tuntuu kuin olisin astunut johonkin satuun tai ihmemaahan, tunnustaa valokuvaaja Ottó Kaiser, jonka valokuvanäyttely on esillä Savonlinnan pääkirjastossa.

Hän sanoo, että Savonlinnan luonto ja kaupunkinäkymät ovat toki hienoja, mutta hänen huomionsa on kiinnittynyt erityisesti ihmisten välisiin suhteisiin.

— Minulla oli Suomesta jonkinlainen ennakkokäsitys, ja nyt päällimmäiseksi havainnoksi on noussut harmonian tunne.

— Ihmiset ovat ihan erilaisia kuin kotona Unkarissa. Kun keskustelen jonkun kanssa, hän katsoo minua silmiin. Hän on selvästi kiinnostunut siitä, mitä tahdon sanoa ja hän antaa minun puhua ajatukseni loppuun asti, Kaiser kuvailee.

Hän arvioi, ettei elämä Savonlinnassa ole niin kiireistä kuin Budapestissä.

Soila Puurtinen

Valokuvaaja Ottó Kaiser ja Budavárin pormestari Gábor Tamás Nagy muistuttavat, että kaupunkikuvaa hallitseva linna löytyy niin Savonlinnasta kuin Budaváristakin.
Valokuvaaja Ottó Kaiser ja Budavárin pormestari Gábor Tamás Nagy muistuttavat, että kaupunkikuvaa hallitseva linna löytyy niin Savonlinnasta kuin Budaváristakin.

Ilma on raikasta hengittää

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus järjestää vuosittain Unkarin kulttuuriviikkoja jossain päin Suomea. Tänä vuonna paikkakunnaksi valikoitui Savonlinna, sillä kaupunki on solmimassa ystävyyskaupunkisuhteita Budapestin ensimmäisen kaupunginosan, Budavárin, kanssa.

Budávar on monelle matkailijalle hyvin tuttu paikka, sillä Tonavan länsirannalla sijaitsevassa kaupunginosassa on monia turisteille tärkeitä kohteita, muun muassa Budan linna. Kaupunginosan nimen loppu, vár, tarkoittaakin suomeksi linnaa.

Budavárin pormestari Gábor Tamás Nagy on vieraillut Savonlinnassa aiemminkin, mutta vain oopperajuhlien aikaan. Tämänkertainen syysvisiitti näyttää pormestarille uuden puolen itäsuomalaisesta pikkukaupungista.

— Kaupunkinne on todella kaunis myös näin syksyllä. Kaikki on niin värikästä. On hyvin rauhallista ja ilma on niin raikasta hengittää, Nagy ihastelee.

Mutta onko Savonlinna liian rauhallinen?

— Ei, ei. Rauhallisuus on juuri se hienoin puoli, Nagy täsmentää.

Koulujärjestelmä kiinnostaa

Vaikka Savonlinna ja Budavár hengittävät eri tahtiin, on Nagyn mielestä myös paljon yhteistä. Ensinnäkin tietysti se, että molemmissa paikoissa on vanha linna, joka hallitse kaupunkikuvaa. Myös erikoinen historia ja vilkas kulttuurielämä yhdistävät Savonlinnaa ja Budavária.

— Myös huoli ja vastuu nuorisosta on molemmille tärkeää, Nagy uskoo.

— Koulujärjestelmänne kiinnostaa meitä kovasti. Suomalaisesta opetuksesta ja koulutuksesta puhutaan ympäri koko maailmaa ja tahdomme ottaa siitä mallia.

Soila Puurtinen

Unkarilaiset myöntävät, että savonlinna on syksyllä hiljainen paikka. Mutta hiljaisuus tuntuu hyvältä, he väittävät.
Unkarilaiset myöntävät, että savonlinna on syksyllä hiljainen paikka. Mutta hiljaisuus tuntuu hyvältä, he väittävät.

Kuva on kansainvälinen kieli

Ottó Kaiserin valokuvanäyttely on esillä Joelissa vielä viikon ajan. Kaiser on kuvannut paljon Unkarin ulkopuolella asuvien unkarilaisten elämää ja Joelin näyttelyssä pääse tutustumaan kuviin Karpaattien alueelta.

Mitähän Kaiserin kuvat antavat savonlinnalaiselle näyttelyssäkävijälle?

— On vaikea arvailla, mitä Romanian ja Moldovan alueella asuvien ihmisten kuvat merkitsevät suomalaiselle, mutta toivon, että kuvista välittyy rehellisyys ja että voisimme niiden avulla oppia jotain toinen toisistamme. Kuva on kansainvälinen kieli, jota voi ymmärtää erilaisista äidinkielistä huolimatta, aivan kuten musiikkikin, hän sanoo.

Vaikka unkaria ja suomea sanotaan sukulaiskieliksi, ei täkäläisen kielen opiskelu ole unkarilaisvierailla edennyt vielä kovinkaan pitkälle. Valokuvaaja Kaiser tunnustaa, ettei osaa suomea sanaakaan, mutta pormestari Nagy täräyttää kuuluvalla äänellä:

— Tervetuloa! Kiitos!

Kommentoidut