Sulkavan ja Rantasalmen kunnissa ei yt-kutsua koronarajoitusten takia ainakaan vielä – ”Tärkeintä oli saada toiminta kuntoon”

Kaikissa kunnissa neuvotellaan, työntekijöiden siirtämisestä toisiin tehtäviin.

Tuija Pauhu

Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpää huomauttaa, että toimipaikkojen sulkemisesta ja lähiopetuksen lopettamisesta on vasta viikko.  – Tärkeintä oli saada toiminta kuntoon. Siinä kohtaa ei ehditty miettiä, onko jollakulla jatkossa liian vähän töitä, Järvenpää sanoo.
Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpää huomauttaa, että toimipaikkojen sulkemisesta ja lähiopetuksen lopettamisesta on vasta viikko. – Tärkeintä oli saada toiminta kuntoon. Siinä kohtaa ei ehditty miettiä, onko jollakulla jatkossa liian vähän töitä, Järvenpää sanoo.

Savonlinnan kaupunki ja Enonkosken kunta ilmoittivat tällä viikolla aloittaneensa yt-neuvottelut, joissa järjestellään työtehtäviä uudelleen, koska koronaepidemian takia useita palveluja on suljettu. Neuvotteluissa selvitellään, millaista osaamista työntekijöillä on ja mihin tehtäviin heitä voidaan siirtää.

Sulkavalla ja Rantasalmella käydään kunnan henkilöstön kanssa samantapaisia keskusteluja, mutta varsinaista yt-kutsua ei ainakaan toistaiseksi ole suunnitteilla.

Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpää huomauttaa, että kuntien toimipaikkojen sulkemisesta ja koulujen lähiopetuksen lopettamisesta on vasta viikko.

– Tärkeintä oli saada toiminta kuntoon. Siinä kohtaa ei ehditty miettiä, onko jollakulla jatkossa liian vähän töitä, Järvenpää sanoo.

Tällä viikolla on Järvenpään mukaan selvitelty henkilöstön sijoittumista ja soveltuvia työtehtäviä. Kokonaistilannetta katsotaan viikon lopussa tai ensi viikon alussa.

Sulkavan kunnalla on 104 määräaikaisessa tai vakituisessa työ- tai virkasuhteessa olevaa ihmistä.

– Jokaisen kanssa käydään tilanne läpi. Osalle on lähiesimies myöntänyt vuosilomapäiviä.

Sulkavan kunnalla on vain sivistystoimi- ja hallintohenkilöstöä. Tekniset palvelut hoitaa Järvi-Saimaan Palvelut. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat Terveystalolla.

Koulut jatkavat toimintaansa etäopetuksena, mikä sitoo opettajatyövoiman.

– Ja jollain tavalla pitää varautua siihenkin, että joku tahtoo lähiopetukseen, Järvenpää sanoo.

Järvi-Saimaan Palvelujen kanssa Sulkavan kunta on miettinyt, olisiko esimerkiksi ympäristönhoitoon liittyviä kevättöitä, joissa kunnan henkilöstö voisi olla apuna.

Rantasalmen kunta ei tässä vaiheessa suunnittele yt-neuvotteluja tai lomautuksia.

– Tilanne voi muuttua. Tässä on mennyt vasta muutama päivä. Tilannetta seurataan, sanoo hallintopäällikkö Harri Korhonen.

Rantasalmella henkilöstölle on Korhosen mukaan annettu ohjeistus, että käytettäisiin vuosilomapäiviä ja mahdollisesti palkattomia lomia. Näin on hyvässä hengessä toimittukin.

– Tarvittaessa henkilöstöä ohjataan muihin tehtäviin, kun nähdään, miten tilanne kehittyy ja tarvitseeko esimerkiksi Terveystalo lisää resursseja.

Korhosen mielestä lomauttamista pitää miettiä siitäkin näkökulmasta, että tilanne voi muuttua ja johonkin kohtaan äkkiä tarvitaankin tekijöitä.

– Viime viikolla luulimme, että varhaiskasvatukseen tarvitaan lisää työntekijöitä, jotta lapsiryhmiä voidaan pienentää. Nyt lapsimäärä varhaiskasvatuksessa vähenee sellaiseen tahtiin, ettei lisäväkeä tarvitakaan.

Rantasalmen kunnalla on 150–160 työntekijää tai viranhaltijaa. Heistä maatalouslomittajia on noin 50, opettajia ja varhaiskasvatuksen työntekijöitä noin 50 ja loput hallinnossa ja tukipalveluissa.

Tekniset palvelut ovat Järvi-Saimaan Palvelujen, sosiaali- ja terveyspalvelut Terveystalon ja kirjasto Joroisten kunnan.

Kommentoidut