Suomen lipun värein koristellut juhannuskoivut saapuivat Aleksin aukiolle ihmisiä ilahduttamaan — ”Eihän sitä tiedä, josko tällä tavoin koristelusta koivusta tulisi vaikka uusi juhannusperinne”

Uudenlaiset koristellut juhannuskoivut ovat ihasteltavissa Savonlinnan keskustassa Aleksin aukiolla ainakin juhannuksen yli.

Timo Seppäläinen

Ympäristöpäällikkö Matti Rautiainen ja lähidemokratiahankkeen parissa työskentelevä Jaana Luostarinen iloitsivat aukiolle saaduista koristelluista koivuista.
Ympäristöpäällikkö Matti Rautiainen ja lähidemokratiahankkeen parissa työskentelevä Jaana Luostarinen iloitsivat aukiolle saaduista koristelluista koivuista.

Savonlinnan kaupunki toi keskiviikkona 12. kesäkuuta Aleksin aukiolle juhannuskoivuja, jotka koristellaan Suomen lippunauhan ohella myös eri tavoin sinisin, valkoisin ja sinivalkoisin nauhoin.

Ensi viikolla vietettävä juhannus on Suomen lipun päivä ja koivu on perinteisesti kuulunut Suomen keskikesän juhlaan. Nämä kaksi yhdistämällä saadaan Suomen lipun värein koristeltu juhannuskoivu.

Eihän sitä tiedä, josko tällä tavoin koristelusta koivusta tulisi vaikka uusi juhannusperinne. — Matti Rautiainen

Näillä koivuilla kaupunki haluaa luoda uudenlaista juhannuksen tunnelmaa Aleksin aukiolle, Casinolle johtavan kävelysillan kupeeseen. Koivuja koristellaan Suomen lippunauhan ohella myös eri tavoin sinisin, valkoisin ja sinivalkoisin nauhoin.

— Eihän sitä tiedä, josko tällä tavoin koristelusta koivusta tulisi vaikka uusi juhannusperinne. Itse meinaan viedä juhannuskoivun sisälle aivan kuten jouluna joulukuusen, toteaa idean isä, Savonlinnan kaupungin ympäristöpäällikkö Matti Rautiainen kaupungin tiedotteessa.

Timo Seppäläinen

Ympäristöpäällikkö Matti Rautiainen esittelee Aleksin aukiolle tuotuja juhannuskoivuja.
Ympäristöpäällikkö Matti Rautiainen esittelee Aleksin aukiolle tuotuja juhannuskoivuja.

Ideaan kuuluu myös, että koivut tuodaan metsästä juuripaakkuineen ja istutetaan isoihin ruukkuihin. Aleksin aukiolla näillä istutuslaatikoihin pannuilla juhannuskoivuilla halutaan selvittää, kuinka kauan juuripaakuilla varustetut koivut pysyvät kasteltuina tuoreina.

— Tavoitteena meillä on pari viikkoa, ehkä kuukauden vaihteeseen. Toki niin, että jos riittävän suuri juuripaakku saadaan kaivettua mukaan, niin koivuhan jatkaa kasvamistaan istutuslaatikossa koko kesän ja on palautettavissa metsään takaisin. Halusimme ekologisesti vain lapiopelissä kaivetun paakun verran mukaan juurakkoa istutuslaatikkoon, Rautiainen kertoo.

Kaupungilta toivotaan, että kaupunkilaiset ja loma-asukkaat ottaisivat kantaa sinivalkoisesti koristeltuihin koivuihin, vaikka valitsemalla itseään miellyttävimmän koristelutavan omaan juhannuskoivuunsa.

Juhannuspäivää vietetään tänä vuonna 22. kesäkuuta.