Savonlinnassa iloitaan ensi vuonna alle 18-vuotiaille tulevista ilmaismatkoista — Samalla ihmetellään, miksi ilmainen matkustaminen ei onnistu koko kaupungin alueella

Teknisen lautakunnan tiistaina tekemä päätös on herättänyt vilkasta keskustelua Itä-Savon verkkosivulla ja myös muualla sosiaalisessa mediassa.

Soila Puurtinen

Kaupunki kustantaa joka tapauksessa paikallisliikenteen kokonaisuudessaan. Siksi se haluaisi saada autoihin matkustajiakin.
Kaupunki kustantaa joka tapauksessa paikallisliikenteen kokonaisuudessaan. Siksi se haluaisi saada autoihin matkustajiakin.

Alle 18-vuotiaat savonlinnalaiset pääsevät ensi vuoden alusta alkaen matkustamaan paikallisliikenteen linja-autoilla ilmaiseksi iltaisin, viikonloppuisin ja koulujen lomapäivinä. Kyse on aluksi kokeilusta, joka kestää kalenterivuoden 2018.

Teknisen lautakunnan tiistaina tekemä päätös on herättänyt vilkasta keskustelua Itä-Savon verkkosivulla ja myös muualla sosiaalisessa mediassa.

Kiitosta ovat saaneet lautakunta sekä Jukka Nokelainen, jonka kuntalaisaloitteeseen päätös perustui:

— Mahtava juttu, hyvä Jukka Nokelainen ja päättäjät! On Savonlinnassakin jo korkea aika asennoitua julkisilla kulkuneuvoilla liikkumiseen aiempaa myönteisemmin. Joukkoliikenne hillitsee päästöjä ja lisää ympäristön viihtyisyyttä vähentämällä yksityisautojen ja mopojen määrää, kirjoittaa nimimerkki Pauliina.

Monet keskustelijat ihmettelevät, miksi maksuttomia kyytejä ei voi tarjota kaikille savonlinnalaisnuorille. Paikallisliikenteen bussit kulkevat vain kantakaupungin alueelle:


— Tässä asiassa haja-asutusalueella asuvat lapset ja nuoret ovat eriarvoisessa asemassa. Punkaharjulta, Kerimäeltä ja Savonrannalta joudutaan liikkumaan omin kustannuksin, kirjoittaa Inka Tirronen.

Tirroselle ja muille tätä asiaa pohdiskeleville lautakunnan puheenjohtaja Olli Sironen (sd.) vastaa, että kyse on puhtaasti rahasta. Kaupunki maksaa paikallisliikenteen menot jo nyt kokonaisuudessaan, mutta muiden linjavuorojen matkoille kaupungin pitäisi ruveta erikseen ostamaan lippuja, jos ilmaiskyydit ulotettaisiin laajemmalle.

— On laskettu, että ilmaiset matkat paikallisbusseissa eivät aiheuta lisärahan tarvetta. Tarkoitus on, että saataisiin aktivoitua nuoria joukkoliikenteen käyttäjiksi, jotta he käyttäisivät sitä jatkossakin.

— On totta, että päätös ei kohtele tasapuolisesti koko kaupunkia. Mutta toisaalta eivät paikallisliikenteen ilmaiskyydit ole keneltäkään muulta pois, Sironen sanoo.

Alle 18-vuotiaat saavat ilmaismatkat käyttöönsä, kun he käyvät lunastamassa 20 eurolla itselleen henkilökohtaisen matkakortin Matkahuollosta. Kortteja voi alkaa lunastaa todennäköisesti joulukuun puolivälin jälkeen.

Ilmaiskortilla saa matkustaa kello 16 jälkeen arkisin sekä ilman aikarajoitusta viikonloppuisin ja koulujen lomapäivinä.

— Sen verran muutosta toivoisin, että eikö ilmaisuus voisi alkaa kuitenkin klo 14 ja vaikka vain keskustan suuntaan. Monella lapsella Kepessä, Pihlajaniemellä ja Nätkillä alkaa keskustassa harrastukset, joihin vois lähteä suoraan koulusta, kommentoidaan Puskaradio Savonlinnassa.

Sironen muistuttaa, että kyseessä on nyt kokeilu, jonka päätyttyä tehdään mahdolliset johtopäätökset.

Kaupungin logistiikkapäällikkö Pia Hokka-Itkonen kertoo, että kello 16 on arkisin nuorten ilmaismatkojen aikarajana kahdesta syystä.

— Kello 16 koulu- ja työmatkaliikenne on ohi. Tarkoitus ei ole ruuhkauttaa valmiiksi täysiä vuoroja eikä lisätä reiteille vuoroja tai autoja.

Toinen syy ilmaisuuden aikarajoihin on se, että koko kaupungin alueella on peruskoululaisten koulumatkakuljetuksissa voimassa samat kilometrirajat. Jos keskikaupungilla kuka tahansa pääsisi kouluun ja koulusta pois ilmaiskyydillä, pitäisi kaupungin tasapuolisuussyistä kustantaa ilmaiset koulukyydit kaikille muillekin koulumatkan pituudesta riippumatta.

Kaupungin kustantamalla peruskoululaisten koulumatkakortilla ei saa matkustaa iltaisin eikä viikonloppuisin, mutta peruskoulunsa päättäneet joutuvat maksamaan itse kuukausikortin koulumatkoja varten. He eivät hyödy ilmaismatkoista, huomauttaa Satu Korhonen Itä-Savon Facebookissa.

— Olisi kiva jos nämä saisivat sitten vaikka vähän alennusta kuukausilipusta, Korhonen kirjoittaa.

Hokka-Itkosen mukaan peruskoulunsa päättäneiden nuorten kuukausilipun hinnan alentamisesta ei ole ollut puhetta.

Ilmaiskorttia ei oteta pois


Savonlinnan paikallisliikenteessä on ensi vuonna oikeus ilmaiseen matkustamiseen alle 18-vuotiailla. Itä-Savon uutisoinnissa on ollut asiassa häilyvyyttä.

— Kortin voi hankkia, jos ei ole vielä täyttänyt 18:aa vuotta. Korttia ei oteta pois, jos täyttää 18 vuotta ennen kortin voimassaolon päättymistä. Meillä ei ole keinoja valvoa, kuka milloinkin täyttää vuosia, sanoo logistiikkapäällikkö Pia Hokka-Itkonen.

Henkilökohtaisia matkakortteja voi lunastaa Matkahuollosta todennäköisesti joulukuun 18. päivän paikkeilta alkaen.

Nuorisolipun yläikäraja nousee Savonlinnassa

Nuorisolipun yläikäraja nousee ensi vuoden alussa 21 vuoteen, päätti tekninen lautakunta.

Nykyisin nuorisolipun ikäraja on 19 vuotta.

Nuorisolippu on voimassa 30 päivää, ja sillä saa matkustaa rajattomasti.

Nuorisolippu maksaa älykortille ladattuna 46 euroa ja puhelimeen ladattuna vähän enemmän.