Sankaripatsas keppostelun kohteena

Wäinö Aaltosen veistämä, vuonna 1921 paljastettu sankaripatsas Savonlinnan Kirkkopuistossa sai viikonloppuna lisärekvisiittaa.

Timo Seppäläinen

Sankaripatsas Savonlinnan Kirkkopuistossa oli saanut viikonloppuna pari kuormalavaa päälleen.
Sankaripatsas Savonlinnan Kirkkopuistossa oli saanut viikonloppuna pari kuormalavaa päälleen.

Wäinö Aaltosen veistämä, vuonna 1921 Savonlinnassa paljastettu sankaripatsas Savonlinnan Kirkkopuistossa sai viikonloppuna ilkivallasta lisäväriä. Patsaan päälle oli nostettu kaksi puista kuormalavaa.

Keppostelijat olivat kaikeksi onneksi ilmeisesti jättäneet kivipatsaan ehjäksi, vaikka kuormalavojen nosto on vaatinut paitsi voimaa myös yritteliäisyyttä. Ainakaan silminnähtäviä vaurioita kivipatsaasta ei erottanut.

Itä-Savolle asiasta ilmoittanut lukijamme kaipasi asialle huomiota paristakin syystä.

Hän haluaa, että ilkivalta huomataan ja joku ottaisi kuormalavat pois. Toiseksi on hyvä nostaa asia esille, että vastaavalta toiminnalta vältyttäisiin jatkossa.

— Ilmeisesti lavat on otettu läheiseltä työmaalta, arveli lukija, joka ei halua esiintyä omalla nimellään.

Vapaussodan sankaripatsas on yksi Savonlinnan tunnetuimpia patsaita. Se on tekijänsä, maailmankuulun kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen (1894–1966) nuoruudentöitä. Wikipediassa kerrotaan, että Suomessa tehtiin 1920-luvun alusta alkaen klassistisia kansalaissodan muistomerkkejä. Aaltosen ehkä tunnetuin patsas on Paavo Nurmesta Helsingin Olympiastadionin edustalla.