Hoitoalan ylityökielto alkoi rauhallisissa merkeissä Sosterissa — leikkausaikojen perumisia tai muita poikkeusjärjestelyjä ei ainakaan näillä näkymin tarvita, kotihoidossakin tilanne hallinnassa

Terveydenhuoltoalan ammattijärjestöt Tehy ja Super vastustavat kolmipäiväisellä, valtakunnallisella ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla maan hallituksen lakiesitystä, joka helpottaisi henkilöperusteisia irtisanomisia alle 20 työntekijän yrityksissä. Sosterin Tehyn pääluottamusmies Seija-Sofia Käärmelahti kertoo, miksi myös julkisen puolen työntekijät ottavat asiaan kantaa ylityökiellolla

Soila Puurtinen

Tehyn ja Superin jäsenet eivät keskiviikkona, torstaina ja perjantaina tee ylitöitä eivätkä vaihda vuoroja. Ylityökiellolla ne ja monet muut ammattijärjestöt vastustavat lakiesitystä, joka helpottaisi irtisanomisia alle 20 työntekijän yrityksissä.
Tehyn ja Superin jäsenet eivät keskiviikkona, torstaina ja perjantaina tee ylitöitä eivätkä vaihda vuoroja. Ylityökiellolla ne ja monet muut ammattijärjestöt vastustavat lakiesitystä, joka helpottaisi irtisanomisia alle 20 työntekijän yrityksissä.

Hoitoalan ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi tänään keskiviikkona aamukuudelta. Ylityökielto kestää perjantai-iltaan puolilleöin asti.

Sosterin hallintoylihoitaja Riitta Sipinen kertoo, että tilanne on täysin hallinnassa ja normaali Sosterin kaikissa yksiköissä — kotihoidossa, keskussairaalassa, palveluasumisessa, vanhainkodeissa ja terveysasemilla.

Sairauspoissaoloja Sipisen mukaan on, mutta sijaisuudet näyttävät hoituvan Sosterin varahenkilöyksikön turvin. Myös ylimääräisiä sijaisia on Sipisen mukaan löytynyt jonkin verran.

Yövuoroonkin on yllättävien tilanteiden varalle järjestetty yksi varahenkilö palveluasumiseen ja yksi erikoissairaanhoitoon. Jos äkillisiä poissaoloja tulee, he ovat valmiina niitä tuuraamaan. Jos äkillisiä tilanteita ei tule, he menevät sinne, missä sillä hetkellä heitä muuten tarvitaan. Sairaalan osastot ovat melko täysiä.

Normaalioloissa sairauslomia paikataan myös ylitöillä ja vuoronvaihdoilla. Keskiviikon, torstain ja perjantain aikana on löydettävä muut keinot.

Poikkeusjärjestelyihin, kuten esimerkiksi suunniteltujen leikkausten perumisiin ei ylityökiellon takia ole ryhdytty, eikä siihen Sipisen mukaan näillä näkymin ole tarvettakaan.

— Nyt näyttää rauhalliselta. Tilannetta seurataan aktiivisesti. Ihan vähässä ei lähdetä aikoja perumaan, mutta sitä mietitään, jos tilanne muuttuu, Sipinen sanoo.

— Flunssakausihan nyt on päällä, joten eletään päivä kerrallaan, Sipinen sanoo.

Nyt eletään Sipisen mukaan siis normaalisti. Se tarkoittaa, että ihmiset sairastuessaan soittavat ensisijaisesti omalle terveysasemalleen tai päivystysaikana päivystykseen, josta saavat ohjeita, kuten tavallisestikin.

Kotihoidossakin tilanne on hallinnassa — Tehtäviä ei ole karsittu eikä omaisia pyydetty apuun

Myös kotihoidossa tilanne on hallinnassa, kertoo kotihoidon päällikkö Minna Laurio.

— Loppuviikoksi yksiköt olivat varautuneet mahdollisiin poissaoloihin omalla henkilöstöllä, sijaisilla sekä yksityisten palveluntuottajien ja Sosterin varahenkilöstöyksikön tuella, Laurio kertoo.

Kotihoidosta ei ole tarvinnut ylityökiellon takia rajata mitään tehtäviä pois, eikä asiakkaitten omaisia ole tarvinnut pyytää apuun. Näitä keinoja olisi saatettu käyttää, jos henkilöstövaje olisi äitynyt pahaksi.

— Selviämme näin perjantaihin jos ei tule äkillisiä poissaoloja yhtä aikaa paljon. Seuraamme tilannetta aktiivisesti, mutta nyt on siis tilanne normaali, Laurio sanoo.

Varahenkilöyksikkö on siis myös kotihoidon käytettävissä. Varahenkilöitä Sosterilla on 56, joista lähes 30 tuuraa lyhyitä sairauspoissaoloja ja esimerkiksi lapsen sairaudesta johtuvia poissaoloja.

Miksi julkisen alan työntekijät ottavat kantaa pienten yritysten irtisanomissuojan heikentämiseen? — Sosterin Tehyn pääluottamusmies Seija-Sofia Käärmelahti vastaa

Terveydenhuoltoalan ammattijärjestöt Tehy ja Super vastustavat kolmipäiväisellä, valtakunnallisella ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla maan hallituksen lakiesitystä, joka helpottaisi henkilöperusteisia irtisanomisia alle 20 työntekijän yrityksissä.

Myös monet muut ammattijärjestöt ovat julistaneet ylityökieltoja samasta syystä.

Sosterin Tehyn pääluottamusmies ja Tehyn valtuuston jäsen Seija-Sofia Käärmelahti kertoo monien ihmisten kyselleen, miksi julkisen alan työntekijät lähtevät voimakkaaseen mielenilmaisuun, vaikka pienten työpaikkojen irtisanomisia helpottava laki ei lainkaan julkista puolta koske.

— Vastaan, että sote-puolella on jo nyt paljon pieniä yrityksiä ja näyttää siltä, että tulevaisuudessa niitä on yhä lisää. Meidän jäsenistöstämme merkittävä osa työskentelee yksityisellä puolella, Käärmelahti sanoo.

Käärmelahden mukaan kyse on myös periaatteesta.

— Kuten Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on sanonut, tämä laki saattaa olla Pandoran lipas. Jos se hyväksytään, seuraavaksi on ehkä edessä irtisanomisen helpottaminen julkisella sektorilla ja isoilla työpaikoilla.

Käärmelahti muistuttaa, että tehyläiset ja superilaiset eivät ole lakossa.

— Me teemme ne työvuorot, jotka meille on merkitty. Ylityökiellolla tosin tulee samalla näytetyksi toteen, kuinka paljon ihmiset normaalioloissa joustavat ja tekevät tuplavuoroja. Se ei pitemmän päälle ole työhyvinvoinnin kannalta hyvä asia.

Käärmelahti kuitenkin kiittää Sosterin henkilöstömitoituksen olevan melko kunnossa, vaikka varahenkilöyksikkö hänen mielestään voisi olla isompikin.

— On monta sairaalaa, joissa tilanne on toinen. Edellisen ylityökiellon aikana HUS meni neljässä tunnissa sekaisin, Käärmelahti sanoo.

Juttua päivitetty kello 10.27 kotihoidon tiedoilla

Uusimmat uutiset

Kommentoidut