Rantasalmen kunta selvittää kyläkoulujen lopettamisesta koituneet todelliset säästöt, taustalla valtuustoaloite

Rantasalmen sivistystoimi alkaa selvittää Parkumäen ja Osikonmäen koulujen lakkautuksista saatuja kokonaissäästöjä. Selvityksen tekoa vaadittiin valtuustoaloitteessa.

Soila Puurtinen

Parkumäen koulu lakkautettiin elokuussa 2015. Opetus loppui siellä jo vuonna 2014, kun oppilailla ja henkilökunnalla havaittiin sisäilmasta johtuvia oireita.
Parkumäen koulu lakkautettiin elokuussa 2015. Opetus loppui siellä jo vuonna 2014, kun oppilailla ja henkilökunnalla havaittiin sisäilmasta johtuvia oireita.

Rantasalmen sivistystoimi alkaa selvittää Parkumäen ja Osikonmäen koulujen lakkautuksista saatuja kokonaissäästöjä. Asian selvittämistä vaativat valtuustoaloitteessa keskustan Tiina Tilaéus, Juho Tiainen, Markku Karvonen, Kari Lappalainen ja Antti Eklöf.
Selvityksessä tulee heidän mukaansa ottaa huomioon säästetyt henkilöstökulut, menetetyt valtionosuudet, koulukyytikustannukset, kiinteistökulut ja investoinnit, lakkautettujen oppilasryhmien perustaminen uudelleen, lisääntynyt oppilashuollon tarve ja lakkautettujen kiinteistöjen ylläpitokustannukset.

Lisäksi aloitteessa esitetään, että koulujen lakkauttamisten vaikutuksia tulisi tutkia myös kustannussäästöjä laajemmin: Miten ne vaikuttavat esimerkiksi alueen maaseutuun ja yhteisöön?
Selvitykset tulisi aloitteen tekijöiden mukaan tehdä ennen kuin Rantasalmen kouluverkon uusista muutoksista ja Tuusmäen koulun tulevaisuudesta päätetään.

Osikonmäen ja Parkumäen koulut lakkautettiin elokuussa 2015. Tuusmäen koulu on Rantasalmen ainoa toiminnassa oleva kyläkoulu tällä hetkellä.

Rebekka Katko