Jouluvalot syttyvät ja joululaulut soivat — joulun odotus aloitetaan isolla tapahtumalla Savonlinnassa, Kerimäellä ja Punkaharjulla

Monipuolista ohjelmaa on tarjolla perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään. Kaupungin kauneimmista tonttuovista järjestetään kilpailu.

Soila Puurtinen

Jasmina Sonne ihasteli jo keskiviikkoaamuna Suomalaisen kirjakaupan tonttuovea, joka on tehty kaupan näyteikkunaan. Tonttuovikilpailussa on mukana 16 Savonlinnalaista yritystä.
Jasmina Sonne ihasteli jo keskiviikkoaamuna Suomalaisen kirjakaupan tonttuovea, joka on tehty kaupan näyteikkunaan. Tonttuovikilpailussa on mukana 16 Savonlinnalaista yritystä.

Tulevana viikonloppuna 22.—23. marraskuuta Savonlinnassa, Punkaharjulla ja Kerimäellä vietetään joulunavausviikonloppua. Tarjolla on monipuolisesti jouluista ohjelmaa kaiken ikäisille kaikilla paikkakunnilla.

— On tosi kiva, että niin moni toimija, yritys ja yhdistys lähti tapahtuman järjestelyihin mukaan. Näin on saatu järjestettyä iso tapahtuma, jossa riittää katselelmista ja tekemistä, iloitsee Savonlinnan kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys Sakke ry:n toiminnanjohtaja Niina Härkönen.

Ohjelma alkaa jo perjantaina, kun Savonlinnassa keskustan jouluvalot syttyvät kello 17.

Perjantaina järjestetään Punkaharjun Jouluraitti -tapahtuma, jossa on tarjolla musiikkiesityksiä, myyjäiset, koira-ajelua ja talutusratsastusta. Jouluvalot syttyvät, ja Punkaharjun Naislaulaulajat, Puruveden pelimannit, Harjun Hilpeät Ukulelet sekä Tiernapojat esiintyvät.

Lauantaina joulupukki ja Savonlinnan taidelukion tonttujoukko kiertävät Savonlinnan keskustan liikkeitä. Linja-autoasemalla järjestetään perinteinen joulutori, ja myynnissä on esimerkiksi leivonnaisia, kortteja ja käsitöitä.

Tulliportinkatu 9:ssä omissa tiloissaan 4H-yhdistys järjestää myyjäiset ja joulutapahtuman, missä lapset pääsevät tapaamaan pukkia ja askartelemaan joulukortteja.

Savonlinnan seurakunta järjestää lauantaina Kauneimmat joululaulut -etkot Säämingin seurakuntatalolla. Tarjolla on glögiä ja tietoa tämän vuoden Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksista. Lähetyssopesta voi ostaa käsitöitä.

Joululauluja pääsee laulamaan myös Elviira-aluksen risteilyllä, ja vesille pääsee myös Punkaharju-laivan glögi-risteilyllä. Savonlinnan kauppatorilla on avoinna Samiedun opiskelijoiden Hobitti-kahvila ja Partiolippukunta Savon Saukkojen soppakeittiö.

Joululauluja pääsee laulamaan myös Elviira-aluksella joulunavausristeilyllä.

Wanha Savonlinna koristellaan perinteisesti punaisin huivein ja havuin, ja tarjolla on ohjelmaa, jouluisia herkkuja ja pukin konttiin myytäviä tuotteita Linnankadun yrityksissä.

Nälkälinnanmäelle Riihisaaresta muuttaneeseen Saimaan luonto- ja museokeskukseen on lauantaina joulunavauspäivänä vapaa pääsy. Ohjelmassa on opastettu kierros taidenäyttelyyn, taidetyöpaja sekä taidebasaari.

Kerimäen joulunavaustapahtumassa puukirkon juurella lauantaina on ohjelmassa puurotarjoilua, arpajaiset, lampaita ja koiravaljakkoajelua. Valot syttyvät joulukuuseen ja lapset voivat tavata myös joulupukin!

Tonttuovi-kilpailussa on mukana 16 yritystä — asiakkaat saavat valita kauneimman tonttuoven

Joulun alla Savonlinnassa järjestetään ensimmäistä kertaa Tonttuovi-kilpailu, joka alkaa lauantaina. Tonttuovi on minikokoinen koristeovi, josta tonttu voi kulkea.

— Hauskaa, että yritykset innostuivat niin paljon tonttuoven tekemisestä. Niihin on todella panostettu, Härkönen mainitsee.

Tonttuovi-kilpailussa on mukana 16 savonlinnalaista yritystä, joista jokainen on tehnyt omanlaisensa tonttuoven liikkeeseensä. Liikkeissä jaetaan äänestyslappuja, joihin kirjoitetaan oma suosikki mukana olevista tonttuovista.

— Nyt kannattaa kierrellä paikallisia liikkeitä, ihastella tonttuovia ja samalla tehdä jouluostokset paikallisista liikkeistä. Tukemalla oman kaupungin liikkeitä varmistetaan, että ne pysyvät täällä, Härkönen kannustaa.

Kun lappuun on kerännyt viisi leimaa eri tonttuoviliikkeistä, pääsee osallistumaan arvontaan. Kilpailu on voimassa 20. joulukuuta asti. Palkintoina on majoitus,- hyvinvointi-, tuotelahjakortteja.

Kilpailussa mukana olevat yritykset: Aarrearkku, Suomalainen kirjakauppa, Olga Maria Design, Pietari Kylliäinen, Sokos, Jalkaterapeutti Kaisa Vuontele, Kauneuskeskus Ruusunen, Activity Maker, Kahvila Alku, Majakka, Seurahuoneen Aula Wine & Dine Bar, Perlina di Castello, Hotelli Hospitz, Kahvila Aromi, HerkkuPekka ja Sanomalehti Itä-Savo.

Soila Puurtinen

Suomalaisen kirjakaupan tonttuovi on vain yksi esimerkki. Nyt kannattaa kierrellä kaupungin yrityksissä ja vertailla, missä on omasta mielestä kaunein tonttuovi.
Suomalaisen kirjakaupan tonttuovi on vain yksi esimerkki. Nyt kannattaa kierrellä kaupungin yrityksissä ja vertailla, missä on omasta mielestä kaunein tonttuovi.

AIKATAULU: Joulunavausviikonloppu

22.—24. marraskuuta 2019

Perjantai:

Jouluvalot syttyvät klo 17 Savonlinnan keskustassa

Seurahuoneen Muikkuterassi avoinna pe klo 16—19 ja la klo 12—16.

Punkaharjulla Jouluraitti 17.30 alkaen: musiikkiesityksiä, myyjäiset, arpajaiset, talutusratsastusta, koira-ajelua. Punkaharjun naislaulajat laulavat Punkaharjutalolla klo 17.45 ja Harjun Hilpeät Ukulelet klo 18. Linnalan opiston tiloissa Kuusitie 1:ssä Punkaharjulla Puruveden pelimannit tanssittavat klo 18—19.30.

Lauantai:

Joulupukki ja tontut klo 10—11 Sokoksella, klo 11.30—12.30 Linja-autoasemalla, klo 13—14 Intersportissa ja klo 14—15 Suomalaisessa kirjakaupassa.

Joulutori Savonlinnan linja-autoasemalla klo 9—14.

4H–nuorten jouluista ohjelmaa klo 10—15, 4H:n tilat, Tulliportinkatu 9.

Savon Saukkojen Soppakeittiö klo 10—14 ja Samiedun Hobitti-kahvila klo 10—17 kauppatorilla.

Kauneimmat joululaulut -etkot Säämingin seurakuntatalossa klo 12—14.

Punkaharju-laivan glögi-risteily klo 13 satamasta. Jouluisia lauluja Saimaalla – joulunavausristeily Elviiralla klo 15—16. Lähtö satamasta.

Wanhassa kaupungissa Kahvila Saiman talviterassilla tarjolla riisipuuroa klo 10. Hotelli Hospitzissa joulupukki klo 12—15. Putkassa käsityöliikkeen avajaiset klo 10, glögiä ja joulutorttuja. Heltimoisen talon putiikit ja joulupuoti, Linnankatu 10. Lossirannassa joulukahvila ja -puoti.

Saimaan luonto- ja museokeskus, Nälkälinnanmäki, vapaa pääsy klo 10—17. Yleisöopastus Ajan Henki -taidenäyttelyyn klo 12, ohjattu taidetyöpaja pienille ja isoille klo 10—14 ja Ars Nova ry:n taidebasaari klo 10—14.

Olavinlinna avoinna klo 11—16.

Kerimäen Joulunavaus puukirkon juurella klo 14.30—16. Joulupukki, puurotarjoilu, koiravaljakot, lampaita, arpajaiset.

Sunnuntai:

Kahvila Saimassa Luetaan Lehtosta –tapahtuma klo 14—16.

Lossirannan joulukahvilassa Savonlinnan taidelukion trio esittää joululauluja klo 12 ja klo 15.

Katso lisätietoja Joulunavaustapahtumasta ja Tonttuovi-kilpailusta Sakke ry:n nettisivuilta täältä.