Tehtaasta vipinää päätöksentekoon - Savonlinnan valtuusto pohtii kaupungin vastuita maanantaina

Punkaharjun kertopuutehtaan iso investointi ja kaupungin toimet sitä ennen kaupunginhallituksen ylimääräisessä kokouksessa.

Tuija Pauhu

Metsä Group suunnittelee uuden tuotantolinjan avaamista Punkaharjulle. 
Hankkeesta tehty aiesopimus tuo vipinää myös Savonlinnan kaupungin 
päättäviin elimiin kaupunginhallitukseen ja -valtuustoon.
Metsä Group suunnittelee uuden tuotantolinjan avaamista Punkaharjulle. Hankkeesta tehty aiesopimus tuo vipinää myös Savonlinnan kaupungin päättäviin elimiin kaupunginhallitukseen ja -valtuustoon.

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ja kaupunginlakimies Aki Rasimus valmistelivat kuumeisesti esityksiä torstaina ylimääräiseen istuntoon  kokoontuvalle kaupunginhallitukselle.

Esitykset liittyvät Metsä Woodin suunnitelmiin avata uusi kertopuun tuotantolinja Punkaharjulla vuonna 2019.

Maanantaina hallitus hyväksyi Laineen neuvotteleman aiesopimuksen, jolla tehdasinvestointia edistetään.

Nyt kaupunginhallitukselle esitetään valtuuston päätettäväksi, jotta se myöntäisi takauksen Kiinteistöyhtiö Punkaharjun Nobelinniemelle.

Yhtiö on sataprosenttisesti kaupungin omistama. Kiinteistöyhtiö omistaa Punkaharjulla Metsä Woodin kertopuutehtaan nykyiset toimitilat.

Esitys on, että yhtiö saisi kaupungin takauksen hieman runsaan 3,9 miljoonan euron lainajärjestelyille. Takauksestaan kaupunki perisi kiinteistöyhtiöltä 0,9 prosentin takausprovision.

— Takaus tarvitaan, jotta kiinteistöyhtiö voi järjestellä vanhan 3,88 miljoonan euron lainansa, ja järjestelyjen seurauksena rakentaa noin 500 000 euron toimistotilat ja 500 000 euron pysäköintijärjestelyt tehdasalueelle. Yhtiö tarvitsee uutta lainaa näin yhden miljoonan, Laine selvittää.

Uusista tiloista kiinteistöyhtiö tekisi uudet vuokrasopimukset Metsäliitto Osuuskunnan kanssa.

Metsäliitto maksaisi uudesta toimitilasta ja parkkialueesta pääoma- ja  käyttötalousvuokraa.

— Yhtiö siis maksaisi käytännössä lainansa takaisin kaupungin kiinteistöyhtiölle ja kaupunki vapautuisi takausvastuistaan.

Toisena asiana Laine esittää kaupunginhallitukselle kahta talousarviomuutosta taloussuunnitelmaan vuosille  2018–2021.

Investointimenoihin esitetään 300 000 euron talousarviomuutosta, jotta kaupunki voisi korjata vastuulleen kuuluvaan yleisen kadun sellaiseen kuntoon, että tehdaslaajennus on mahdollinen.

Niin ikään esitetään, että kaupungilla olisi mahdollisuus tehdä ensi vuonna järjestelyihin liittyvä 3,5 miljoonan euron antolainaus Kiinteistöyhtiö Nobelinniemelle.

Lainan myöntämisestä päätetään erikseen. Laina liittyy mahdolliseen voimalaitoksen omistusjärjestelyyn.

Laine kertoo, että luottamushenkilöitä on informoitu tarkkaan kaupungin roolista ja neuvotteluista luoda edellytyksiä tehdasinvestoinnille.

Kaupunginvaltuusto on koolla ensi maanantaina.

Metsä Group aikoo päättää noin 52 miljoonan euron tehdasinvestoinnista vielä tänä vuonna.

— Tämä on erittäin merkittävä hanke Savonlinnalle työpaikkoineen ja kerrannaisvaikutuksineen, kaupunginjohtaja Janne Laine sanoo.