Verkkokeskustelu käy vilkkaasti: "Väitätkö vakavissasi, että Suomessa ei puhuta ruotsia?"

Ruotsin kielen opiskeleminen suomalaisissa kouluissa ei totisesti miellytä kaikkia. Myös ruotsin puolustajat ovat liikkeellä verkkokeskustelussa.

Ruotsin kielen opiskeleminen suomalaisissa kouluissa ei totisesti miellytä kaikkia. Myös ruotsin puolustajat ovat liikkeellä verkkokeskustelussa.

No vielä sitä ollaan kyykyssä, kun ei lopeteta tuota "pakollista" vierasta kieltä joka on jäänne kun meidät alistettiin vieraan vallan alle. Onneksi Venäjä ei vaatinut aikanaan pakollista kieltä, josta tänä päivänä voisi olla enemmän hyötyä kuin ruotsin kielestä. Ystäväni Ruotsissa eivät voi ymmärtää miksi tämä kieli on meille pakollinen, kaikissa liikeneuvotteluissa ym. käytämme yhteistä kieltä, joka on englanti.

Mihin perustuu se väite, että Venäjä ei vaatinut pakollista venäjää. Kiertokouluissa ei käsittääkseni opiskeltu mitään kieltä eikä kansakoulussakaan. Kyllä tätini, joka oli syntynyt vuonna 1900, opiskeli "pakkovenäjää". Isoisäni palveli Oulussa tsaarin tarkampujapataljoonassa kolme vuotta. Siellä kaikki käskyt olivat venäjäksi.

Kielten opetusneuvokset Hesarissa tänä keväänä ovat yrittäneet selittää, miten kolme vierasta kieltä kaikille ei toimi, englanti on useimmille välttämätön ja vain ruotsin vapaaehtoisuudella saadaan laajempi kielivaranto ja oppilaille heitä itseään parhaiten palveleva kielitaito. Missään maailmassa ei ole pakkoruotsimme kaltaista pientä vähemmistökieltä pakollisena kaikille alakkoulusta yliopistoon.

Me kaikki emme ole kansanedustajia ja matkustele ympäri maailmaa. Kertaakaan en ole ruotsia tarvinnut ja tuttavilla on ihan sama homma. Ihan turha aine opiskella sitä täällä Itä-Suomessa, sen opiskelu pitäisi muuttaa vapaaehtoiseksi.

Väitätkö vakavissasi, että Suomessa ei puhuta ruotsia? Käypä joskus Porvoossa tai länsirannikolla.

Jos kokeilu toteutetaan, on varmistettava ettei siitä aiheudu haittoja lapsille ja nuorille, kun he myöhemmin hakeutuvat korkeakouluihin. Kaikki tasa-arvoisia, oikeusturva huomioon!

Olen itsekin törmännyt ruotsalaisten kanssa neuvoteltaessa siihen, että joukostamme löytyy aina joku suomalaistollo, joka tapaa olla pihalla kuin lumiukko, vaikka neuvottelut käytäisiinkin englanniksi. Tämähän tehdään juuri sen tollon takia. Oma ruotsin osaamiseni tietysti vaikuttaa siihen, että aktiivisesti seuraan ruotsalaisuutta sekä Ruotsissa että Suomessa. Osaaminen laajentaa perspektiiviä ja ymmärtämystä!

Kyllä nuoren ihmisen täytyy itse saada päättää, mitä kieltä hän haluaa lukea. Suomella pärjää suomessa, englannilla kaikkialla. Itse olen lisäksi lukenut myös "pakkoruotsia" ja ihan itse valitsemaani saksaa. Olen pärjännyt maailman joka kolkassa. Itselleni pakkoruotsi oli pakkoruotsi, koska en ole sitä tarvinnut sitten koulutukseni päätyttyä. Mielestäni ruotsin kielen voi ottaa koulutukseen valinnaisaineeksi, ne jotka haluvat sitä opiskella niin rohkeasti vaan. Ne jotka eivät niin tilalle vaikka saksa. Elämä on valintoja täynnä.

Enemmän kuin pakkoruotsi minua huolestuttaa pakkoenglanti. Pakkoenglanti on käytännön kuva siitä, kuinka rähmällään me olemme angloamerikkalaisen kulttuurin edessä. Kielen opiskelu ei ole vain sanojen ja sanontojen opettelua. Se on tutustumista siihen kulttuuriin, mitä kukin kieli edustaa. Onko todellakin niin, että suomalaiset ovat kiinnostuneet ainoastaan brittiläisestä ja amerikkalaisesta kulttuurista? Brexitin myötä englantilaiset tulevat eristymään saarelleen ja vähentämään kanssakäymistään eurooppalaisten kanssa. Ranskan, saksan, espanjan italian kielien merkitys tulee kasvamaan kovasti lähivuosina eurooppalaisessa kanssakäymisessä. Kun Britania jää pois EU:n toiminnasta, englanti tuskin on enää virallinen kieli Unionin kokouksissa. Niissä käytetään tulevaisuudessa aivan toisia kieliä. Tämä on valtava muutos eurooppalaisessa kieliajattelussa ja meidän tulisi alkaa siihen valmistautua kouluissamme jo nyt. En sano, että ruotsi tulee korvaamaan englannin kielen, mutta suurin ongelmamme ei ole nuorison ruotsin opiskelu. Se on englannin ylivalta. Kauheaa ajatella, että intiaanienglanti (tai suomalaisittain tankeroenglanti) on se kielellinen vloimavara, jonka lapsemme kouluista saavat. Se on tankeroenglantia, koska sitä puhuvat enimmäkseen keskenään ihmiset, joiden kenenkään äidinkieli se ei ole.

Tiina Ojutkangas

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.