Irakilaisessa keittiössä musta sitruuna antaa potkua ruokaan kuin ruokaan

Omar Mishaal Hameed laittoi tepsiä ja meshwiä. Molempien ruokien pohjana on makuliemessä keitetty broileri. Irakilaisessa keittiössä käytetään paljon tomaattipyrettä, riisiä, okraa ja munakoisoa.

Timo Seppäläinen

Irakilaisessa keittiössä musta sitruuna antaa potkua ruokaan kuin ruokaan


Omar Mishaal Hameed harmittelee, ettei Savonlinnan Nätkin itämaisessa kaupassa ollut edellisenä päivänä saatavana bammea eli okraa. Sitä Hameed olisi halunnut esitellä ensimmäiseksi irakilaisesta keittiöstä. Okra on vihreä kotahedelmä, joka muistuttaa kesäkurpitsaa. Sitä saa itämaisista kaupoista eri kokoisina esimerkiksi pakastepusseissa, aivan kuin sekavihanneksia.
Hameed kokkaa okran sijaan kahta tyypillistä irakilaista ruokaa: liedellä padassa tepsiä, kana-vihannespataa ja uunissa meshwiä, uunikanaa herkkusienten ja uunitomaattien kanssa. Irakissa ja Lähi-Idässä syödään paljon kanaa ja lammasta.
Hamedin liesituulettimen päällä olevassa maustehyllyssä on kokonaisia kardemumman siemeniä, curryä, sitruunahappoa, suolaa ja tomaattipyrettä. Irakissa tomaattipyrettä käytetään paljon.

Molempien ruokien valmistus aloitetaan keittämällä kanan paloja, tai broileriahan se on, mutta tässä sitä kutsutaan koko ohjeen ajan kanaksi.
Hameed on varannut yhteensä kuusi koipireisipalasta, marinoimatonta kanaa. Päälle laitetaan vettä niin, että kanat peittyvät. Liemeen laitetaan kaksi sipulia pieniksi hakattuna, valkoviinietikkaa kaksi ruokalusikallista, sitruunahappoa (itämaisesta kaupasta) noin kaksi teelusikallista, curryä teelusikallinen, kaksi teelusikallista suolaa, kaksi ruokalusikallista sitruunamehua ja yhdestä kahteen kuivattua, mustaa sitruunaa.
Musta sitruuna pistellään veitsellä reikiä täyteen ennen kuin se laitetaan liemeen makua antamaan.
Musta sitruuna syntyy niin, että raakoja sitruunoita tai limejä kuivatetaan. Niitä tuodaan Suomen etnisiin kauppoihin esimerkiksi Iranista. Kun liemi on valmista, mustan sitruunan voi ottaa pois ja puristaa kaiken herkullisen nesteen sisältä. Mustan sitruunan voi syödä jälkeen päin, mutta se on erittäin väkevää.

Sillä aikaa, kun kana muhii, voidaan aloittaa tepsiin tulevien munakoisojen valmistus. Tepsi-ruuan sydän on munakoiso. Tepsiin voi laittaa munakoison kaveriksi myös naudanlihaa, kesäkurpitsaa ja erivärisiä paprikoita, mutta tänään munakoison lisäksi tulee kananlihaa, sipulia ja tomaattia. Kaksi munakoisoa viipaloidaan, samoin kaksi sipulia ja muutama valkosipulin kynsi.
Suomalaisille aina sanotaan, että munakoison viipaleille pitää ripotella vähän suolaa, jotta ne hikoilevat kitkeryyden pois, mutta Hameed ei katso sitä tarpeelliseksi. Sitten viipaleet paistetaan pannulla auringonkukkaöljyssä. Samoin kuin kolme viipaloitua tomaattia, kaksi sipulia ja valkosipulin kynnet. Näin maku on parempi. Kasvikset laitetaan isoon pataan ja joka kerroksen väliin suolaa ja pippuria.
Kun kanat on esikypsennetty 20 minuuttia, kolme koipireittä siirretään tepsi-pataan munakoisojen, sipulien, valkosipulien ja tomaattien kanssa muhimaan. (Toinen puoli eli kolme koipireittä jää odottamaan meshwin valmistusta. )
Kaiken päälle purkki tomaattimurskaa ja pikkupurkki tomaattipyreetä ja vettä sopivasti. Kanan keitinlientä voi lisätä tepsiin desin verran makua antamaan. Tepsi on valmista, kun kasvikset ovat kypsiä ja kanan liha irtoaa luista.
Kanojen keitinliemi on muuten erittäin herkullinen keittopohja.

Minna-Liisa Riestola

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet