Irakilaisessa keittiössä musta sitruuna antaa potkua ruokaan kuin ruokaan

Omar Mishaal Hameed laittoi tepsiä ja meshwiä. Molempien ruokien pohjana on makuliemessä keitetty broileri. Irakilaisessa keittiössä käytetään paljon tomaattipyrettä, riisiä, okraa ja munakoisoa.

Timo Seppäläinen

Irakilaisessa keittiössä musta sitruuna antaa potkua ruokaan kuin ruokaan


Omar Mishaal Hameed harmittelee, ettei Savonlinnan Nätkin itämaisessa kaupassa ollut edellisenä päivänä saatavana bammea eli okraa. Sitä Hameed olisi halunnut esitellä ensimmäiseksi irakilaisesta keittiöstä. Okra on vihreä kotahedelmä, joka muistuttaa kesäkurpitsaa. Sitä saa itämaisista kaupoista eri kokoisina esimerkiksi pakastepusseissa, aivan kuin sekavihanneksia.
Hameed kokkaa okran sijaan kahta tyypillistä irakilaista ruokaa: liedellä padassa tepsiä, kana-vihannespataa ja uunissa meshwiä, uunikanaa herkkusienten ja uunitomaattien kanssa. Irakissa ja Lähi-Idässä syödään paljon kanaa ja lammasta.
Hamedin liesituulettimen päällä olevassa maustehyllyssä on kokonaisia kardemumman siemeniä, curryä, sitruunahappoa, suolaa ja tomaattipyrettä. Irakissa tomaattipyrettä käytetään paljon.

Molempien ruokien valmistus aloitetaan keittämällä kanan paloja, tai broileriahan se on, mutta tässä sitä kutsutaan koko ohjeen ajan kanaksi.
Hameed on varannut yhteensä kuusi koipireisipalasta, marinoimatonta kanaa. Päälle laitetaan vettä niin, että kanat peittyvät. Liemeen laitetaan kaksi sipulia pieniksi hakattuna, valkoviinietikkaa kaksi ruokalusikallista, sitruunahappoa (itämaisesta kaupasta) noin kaksi teelusikallista, curryä teelusikallinen, kaksi teelusikallista suolaa, kaksi ruokalusikallista sitruunamehua ja yhdestä kahteen kuivattua, mustaa sitruunaa.
Musta sitruuna pistellään veitsellä reikiä täyteen ennen kuin se laitetaan liemeen makua antamaan.
Musta sitruuna syntyy niin, että raakoja sitruunoita tai limejä kuivatetaan. Niitä tuodaan Suomen etnisiin kauppoihin esimerkiksi Iranista. Kun liemi on valmista, mustan sitruunan voi ottaa pois ja puristaa kaiken herkullisen nesteen sisältä. Mustan sitruunan voi syödä jälkeen päin, mutta se on erittäin väkevää.

Sillä aikaa, kun kana muhii, voidaan aloittaa tepsiin tulevien munakoisojen valmistus. Tepsi-ruuan sydän on munakoiso. Tepsiin voi laittaa munakoison kaveriksi myös naudanlihaa, kesäkurpitsaa ja erivärisiä paprikoita, mutta tänään munakoison lisäksi tulee kananlihaa, sipulia ja tomaattia. Kaksi munakoisoa viipaloidaan, samoin kaksi sipulia ja muutama valkosipulin kynsi.
Suomalaisille aina sanotaan, että munakoison viipaleille pitää ripotella vähän suolaa, jotta ne hikoilevat kitkeryyden pois, mutta Hameed ei katso sitä tarpeelliseksi. Sitten viipaleet paistetaan pannulla auringonkukkaöljyssä. Samoin kuin kolme viipaloitua tomaattia, kaksi sipulia ja valkosipulin kynnet. Näin maku on parempi. Kasvikset laitetaan isoon pataan ja joka kerroksen väliin suolaa ja pippuria.
Kun kanat on esikypsennetty 20 minuuttia, kolme koipireittä siirretään tepsi-pataan munakoisojen, sipulien, valkosipulien ja tomaattien kanssa muhimaan. (Toinen puoli eli kolme koipireittä jää odottamaan meshwin valmistusta. )
Kaiken päälle purkki tomaattimurskaa ja pikkupurkki tomaattipyreetä ja vettä sopivasti. Kanan keitinlientä voi lisätä tepsiin desin verran makua antamaan. Tepsi on valmista, kun kasvikset ovat kypsiä ja kanan liha irtoaa luista.
Kanojen keitinliemi on muuten erittäin herkullinen keittopohja.

Meshwiin tulevat kolme esikypsennettyä koipireisipalasta sivellään tomaattipyreellä. Uunipannulle laitetaan kaveriksi kokonaisia suuria herkkusieniä ja tomaatteja. Uunin lämpötila on 200 astetta. Meshwi on valmista silloin, kun kanan liha irtoaa luista.
Sekä meshwi että tepsi syödään basmatiriisi-rakettispagettiseoksen ja vaalean leivän kanssa.
Hameed on kokeillut muitakin Suomesta saatavia riisivaihtoehtoja, mutta basmatiriisi on paras.
Basmatiriisiä keitetään melkein kypsäksi. Basmatiriisi kaadetaan siivilään, ja sillä aikaa kattilaan kaadetaan öljyä ja silputaan tavallinen sipuli sekaan. Mukaan voi heittää pieniä ohuita makaroneja, rakettispagetin tapaista. Riisit kaadetaan siivilästä sekaan ja annetaan hautua.
Hameed tarjoaa valmista patonkia ja pyytelee anteeksi, ettei ole ehtinyt leipoa leipää.

Timo Seppäläinen

17592823.jpg

Omar Mishaal Hameed asuu yksin ja kokkaa itse itselleen joka päivä irakilaista ruokaa. Tepsin ja meshwin lisäksi Hameed kokkaa esimerkiksi biriyania, pataruokaa, jossa on rusinoita, lihaa, vihanneksia ja riisiä. Irakissa syödään paljon erilaisia papuja, esimerkiksi isoja bagille-papuja tai härkäpapuja.
Basmati- jauheliha-mausteseoksella täytetyt vihannekset eli dolmat on monelle tunnettuja herkkuja nimenomaan Kreikan matkoilta. Dolmia syödään ympäri Lähi-Itää ja Välimeren ympäristössä. Yleensä basmatijauhelihaseos kääritään viinilehden sisään. Dolmien valmistamiseen voidaan käyttää myös mangoldin lehtiä, joita saattaa löytyä suomalaiselta vihannestiskiltä. Niitä voi kasvattaa myös suomalaisella kasvimaalla.
Hameed kertoo, että syö hummusta lihan ja tomaatin kanssa. Hummusta eli kikhernetahnaa syödään yleensä vaalean leivän kanssa.

Omar Mishaal Hameed on 54-vuotias arabi Irakista, Bagdadista. Hameed esittelee vanhaa pressi-korttiaan. Hän työskenteli toimittajana ja oli Bagdadin journalistiyhdistyksen puheenjohtaja ennen tuloaan Suomeen, Valkealan vastaanottokeskukseen lokakuussa 2015.
Syksyllä alkaa suomen kielen kurssi. Sinne pääsyä Hameed on odottanut pitkään. Hameed on kiinnostunut toimittajan ja valokuvaajan työstä, mutta hänellä on myös työkokemusta ammattikuljettajan työstä. Hänellä oli joskus autojenvälitysliike.
— Ymmärrän kyllä, jos en heti saa toivomaani työtä. Ymmärrän tilanteen ja voin joustaa, sanoo Hameed.
Hameed sanoo nauraen pitävänsä Suomessa valmistetusta pizzasta, vaikka hän tietää kyllä, ettei se ole suomalainen ruoka.
— Olen ostanut joskus suomalaista ruokaa kaupasta ja pitänyt siitä,vaikken tiedä niiden suomalaisten ruokien nimiä, joita olen syönyt.

img_0115.jpg

Tepsi
Kolme makuliemessä keitettyä kanan koipireittä
Kaksi munakoisoa
Kolme tomaattia
Vähintään kaksi sipulia, enemmänkin saa laittaa, jos pitää sipulista
Muutama valkosipulinkynsi
400 gramman tomaattimurskapurkki
Yksi pieni tomaattipyrepurkki
Suolaa ja mustapippuria

Meshwi
Kolme makuliemessä keitettyä kanan koipireittä
Kokonaisia isoja herkkusieniä kuusi kappaletta
Kolme tomaattia
Yksi pieni tomaattipyrepurkki

img_0120.jpg

Molempien lisukkeeksi sopii keitetty basmatiriisi-rakettispagettiseos ja vaalea leipä.

Kanojen keitinliemi eli makuliemi
Kaksi sipulia
2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl sitruunahappoa
1 tl curryä
2 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
1—2 mustaa sitruunaa
Vettä niin, että kanat peittyvät


Ruokajuttusarja on tehty yhteistyössä Viittakivi Oy:n hallinnoiman Polkuja yhteisöön - hankkeen (ESR) kanssa. www.viittakivi.fi/polkuja-yhteisoon

Minna-Liisa Riestola