Auringosta otetaan virtaa aina vain enemmän — Savonlinnan seudulla varsinkin loma-asunnoille halutaan aurinkosähköratkaisuja

Asiakkaan ja toimittajan tavoitteena on, että mökin tai kodin sähkölaitteet pyörisivät auringosta saadulla energialla.

Risto Leppänen

Savonlinnalaisen Kiinteistöpalvelu Savotekin toimitalon katolle asennettiin 64 aurinkopaneelia tänä keväänä. - Käyttöön ne otettiin aivan äskettäin kesäkuun alussa, kertoo Savotekin toimitusjohtaja Toivo Hurri.    
Savonlinnalaisen Kiinteistöpalvelu Savotekin toimitalon katolle asennettiin 64 aurinkopaneelia tänä keväänä. - Käyttöön ne otettiin aivan äskettäin kesäkuun alussa, kertoo Savotekin toimitusjohtaja Toivo Hurri.    

Aurinkosähkön käyttö on kasvanut reippaasti. Savonlinnan seudulla aurinkoenergiaa halutaan käyttää etenkin loma-asunnoissa.

Muutoksen on työssään nähnyt savonlinnalaisen Linnan Sähkö ja Tarvike Oy:n toimitusjohtaja Petri Korhonen. Hän arvioi aurinkosähköasennusten kysynnän lisääntyneen viime vuosina kolmin- ehkä jopa nelinkertaisesti.

Tänä kesänä sää ollut aurinkosähkön käyttäjille erinomainen. - Petri Korhonen

Selkeä pääsyy on säästäminen kiinteistön energiakuluissa. Lisäksi pienempi osa asiakkaista painottaa ekologista näkökulmaa. Hiilijalanjälkeen halutaan vaikuttaa henkilökohtaisesti.

— Aurinkosähköstä on tullut jopa eräänlainen harrastus omakotiasujille tai kesämökin omistajilla. Rakennusten tekniikkaa halutaan uudistaa, ja puuhailla itse näiden ratkaisujen kanssa, Korhonen kertoo.

Laiteasennuksissa pyritään siihen, että kotiin tai mökille aurinkosähköä saataisiin tasaisesti koko päivän ajan. Siihen vaikuttavia eri ratkaisuja asennuskohteessa pohditaankin melko usein.

Aina ei paneelien asennuksessa voi hyödyntää optimaalisinta ilmansuuntaa eli etelää.

Koska järjestelmän tehokkuus riippuu juuri ilmansuunnista, niin aurinkopaneelit  voidaan asentaa esimerkiksi itä–länsisuuntaisiksi, jolloin hyöty saadaan otettua kahdesta ilmansuunnasta.

Aurinkosähköä on hyvä ajatella Korhosen mielestä kodin tai mökin arkiaskareiden vinkkelistä.

— Arjessahan pitää pyörittää pyykki- ja tiskinpesukoneita ja muita sähkölaitteita. Tavoite on, että näiden sähköä vaativien arkihommien sähkönkulutus hoituu aurinkosähköllä. Esimerkiksi kaikissa meidän asentamissa kohteissa tuo päiväaikainen käyttösähkö saadaankin irti aurinkopaneeleista.

Aurinkosähkön taloudellisuutta on selvitetty erilaisilla laskureilla. Esimerkkinä Korhonen mainitsee ympärivuotisesti asutun omakotitalon, joka ei ole auringonsäteiden katvealueella.

— Mikäli laskureihin on luottaminen niin optimioloissa aurinkosähköä voidaan käyttää vuosittaisessa energiakulutuksessa 30 prosenttia. Tämä luku näkyy sitten säästönä vuoden sähkölaskussa.

Järjestelmän tulisi olla kulutukseen nähden sopiva

Joskus asiakkaat pohtivat myös aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaikaa.

— Mutta kaikki eivät sitä pohdiskele. Pitää näet muistaa, että Suomessa säätila ei tunnetusti pysyttele vuoden aikana vakiona.

Käyttämättömän sähkön voi myydä alueellisen sähköyhtiön verkkoon. Korvaus siitä ei ole kuitenkaan kovin suuri.

Petri Korhonen suositteleekin mitoittamaan aurinkosähköjärjestelmä niin, että se on kulutukseen nähden mahdollisimman sopiva.

— Tosin järjestelmän laajennustarve pitää huomioida ensiasennuksessa, hän muistuttaa.

Tuija Pauhu

Linnan Sähkö ja Tarvike Oy:n toimitusjohtaja Petri Korhonen sanoo, että 
asiakkaat pyrkivät eri vaihtoehdoista löytämään itselleen ratkaisun, 
joka tuottaa päivittäiseen sähkönkulutukseen säästöä eniten. - 
Taloudellisuudesta puhutaan paljon asiakkaiden kanssa, hän kertoo.
Linnan Sähkö ja Tarvike Oy:n toimitusjohtaja Petri Korhonen sanoo, että asiakkaat pyrkivät eri vaihtoehdoista löytämään itselleen ratkaisun, joka tuottaa päivittäiseen sähkönkulutukseen säästöä eniten. - Taloudellisuudesta puhutaan paljon asiakkaiden kanssa, hän kertoo.

Savonlinnalainen Savotek asennutti hiljattain 64 aurinkopaneelia

Savonlinnalaisen Kiinteistöpalvelu Savotek Oy:n toimitalon katolle asennettiin 64 aurinkopaneelia tänä keväänä.

Järjestelmä otettiin käyttöön äskettäin. Paneelien yhteisteho on noin 17 kilowattia, ja niiden tuotolla on arvioitu katettavan noin 10 prosenttia toimitalon energiatarpeesta.

Savotekin toimitusjohtajan Toivo Hurrin mukaan yritys halusi kokeilla aurinkosähköä, koska energiaa talossa kuluu kohtuullisen paljon eli 170 000 kilowattituntia vuoteen.

— Ajattelemme tässä kuitenkin paljon aurinkosähkön ekologisuutta. Myös henkilökuntamme saa tällä tavoin hyvää oppia kertoa aurinkosähköstä asiakkaillemme. Aurinkosähkö on nyt kovin ajankohtainen teema kiinteistöalalla, hän sanoo.

Paneelien sähköntuottoa voi seurata reaaliajassa nettipohjaisesti tai manuaalisesti invertteripisteestä. Invertterillä aurinkosähkö muunnetaan normaaliin sähköverkkoon sopivaksi.

Savotekilla on sopimus sähköntoimittajan kanssa ylijääneen aurinkosähkön toimittamisesta heidän verkkoonsa. Hurri pitää tätä järjestelmää järkevänä.

Paneelien tehosta huolehditaan pitämällä ne puhtaina. Lumien poistaminen talvella on tärkeää.

Investoinnin takaisinmaksuaikaa Savotekille tuli noin kymmenen vuotta.

— Kovin nopeatuottoinen tämä ei ole esimerkiksi maalämpöjärjestelmään verraten. On kuitenkin niin, että ekologisissa hankkeissa pienistä puroista koostuu sitten aina  isoja virtoja, Toivo Hurri muistuttaa vanhasta totuudesta.


Kommentoidut