OKL:n kuorokonsertti järjestetään nyt viimeistä kertaa — mutta millainen on hyvä kuoronjohtaja?

Savonlinnan kampuksen viimeisessä kuorojen kevätkonsertissa laulaa 3 kuoroa ja johtaa 11 opiskelijaa, jotka ovat juuri oppineet kuoronjohdontaidon.

Timo Seppäläinen

Kriska Vaalio on pianon ääressä ja Janika Lähteinen johtaa OKL:n kampuksen toista naiskuoroa.
Kriska Vaalio on pianon ääressä ja Janika Lähteinen johtaa OKL:n kampuksen toista naiskuoroa.

Miten syntyy kuoronjohtajia?

Sitä voi tulla katsomaan keskiviikkona OKL:n Aino-saliin, jossa on Savonlinnan kampuksen viimeinen kuorojen kevätkonsertti. Kuoroja johtaa 11 opiskelijaa, jotka ovat opiskelleet kuoronjohtoa viime keväästä lähtien, viimeiset kuusi viikkoa hyvin tiiviisti.

— Me teemme Savonlinnassa musiikin pitkää sivuainetta, eli valmistuttuamme olemme päteviä opettamaan musiikkia läpi koko peruskoulun, kertoo Kriska Vaalio, yksi konsertin kuoronjohtajista.

— Meitä on yhteensä 12, ja kaikilla on vaihteleva kuorotausta. Moni on laulanut esimerkiksi musiikkiluokan kuorossa. Yksi on valinnut puhallinorkesterijohtamisen, ja jos tekniikka pelaa, näemme konsertissa, kuinka hän johtaa Rajalan puhallinorkesterin treenejä Kuopiossa.

Kuoronjohtoa on opettanut Minna Muukkonen, ansioitunut kuoronjohtaja ja kuorolaulaja itsekin.

Käsi ei vispaa miten sattuu

Kuoronjohtamisen ensi-askeleet ovat samat kuin orkesterin: harjoitellaan lyöntikuviot eli se, miten perussykettä näyttävä oikea käsi lyö neljään, miten kolmeen tai vaikka seitsemään.

— Peruskuviot täytyy saada täysin selkärankaan. Niitä harjoitellaan opettajan kanssa ja yksinään peilin edessä, kertoo Janita Lähteinen, joka johtaa keskiviikkona Kampuksen sekakuoroa, lauluna Tuulen värit.

— Tärkeintä on se, että tahdin ykkönen tulee alas, muuten ei tule mitään.
Oikean käden peruslyönnin pitää toimia automaattisesti, koska vasen käsi tekee ihan muuta: näyttää tulkintaa, rohkaisee tai hillitsee laulajia.

— Aluksi oli vaikeaa saada vasen käsi toimimaan itsenäisesti ja jatkaa samalla peruslyöntiä oikealla. Se on motorisesti vaativaa, mutta harjoitusten myötä se sujuu.

Kuoronjohtaja on usein hyvin ilmeikäs ja liikkuva.

— Johtajan pitää saada tunnelmat välitettyä laulajille. Joissain kohdin hän voi laulaa myös sanoja, mikä on tärkeää varsinkin lapsikuorolle, kertoo Vaalio.

Johtajan pitää osata kaikki

Kun johtaja astuu kuoron eteen, hänen on pystyttävä laulamaan kaikki stemmat. Onkin tärkeä tehdä kotityöt tarkasti.

— Meillä on nyt johdettavina kuoroja, joiden laulajat ovat hyvin eritasoisia. Osa lukee nuotteja ja laulaakin suoraan nuoteista, osa ei ole ikinä laulanut kuorossa eikä ymmärrä lainkaan nuotteja, kertoo Vaalio.

— Stemmat pitää harjoituttaa tarkasti, koska lopulta moni laulaa esityksessä ulkoa. Tämä on hyvä kokemus: näinhän tilanne on sitten koulussakin. Perustaitoja ei vaadita, kuoronjohtajalla on iso tehtävä.

Keskiviikon konsertin 11 nuorella kuoronjohtajalla on käytössään kolme erilaista kuoro: Normaalikoulun lapsikuoro, kampuksen naiskuoro ja kampuksen sekakuoro.

— On hieno tunne, kun saa yhteyden kuoroon ja se tottelee omaa johtamista. Keskiviikkona on luvassa todella hieno ja hauska konsertti, lupaa Vaalio.

Koulun kuoro kuuluu kaikille

Savonlinnan OKL on taito- ja taidepainotteinen, ja juuri siksi Kriska Vaaliokin tuli Savonlinnaan: opiskelemaan laajaa musiikin sivuainetta.

— Tulin tänne Joensuusta tekemään musiikkiopintojani. Pahoin pelkään, että jatkossa laajaa musiikkia ei voi enää opiskella Itä-Suomen yliopistossa. Saa nähdä, miettii Vaalio.

Janita Lähteisestä tulee kotitalouden ja musiikin opettaja. Hänestä yhdistelmä on mainio.

Kummatkin uskovat, että kuoronjohtotaito tulee käyttöön tulevassa työpaikassa.

— Koulun kuorot toimivat usein varsinaisen opetuksen ulkopuolella ja ovat kiinni opettajien aktiivisuudesta. Kuoron tulisi olla avoin kaikille. Tärkeintä on, että syntyisi laulun ilo, miettii Vaalio.

Samaa mieltä on Lähteinenkin.

— Laulaminen, varsinkin yhdessä laulaminen, tekee hyvää ja on hauskaa. Lapsille pitää olla sellaiseen mahdollisuus. Laulamalla oppii laulamaan.
Savonlinnan OKL:n toiminta päättyy tänä keväänä.