Miten käy Savonlinnan kompensaatiopaketin?— Hallituksen puoliväliriihi koolla tänään tiistaina

Ennen puoliväliriihen alkamista näytti siltä, että kompensaatiolistaus ei toteutuisi uusien koulutuspaikkojen osalta sellaisenaan.

Soila Puurtinen

Kuitulaboratorion aiemmin valmistuneissa osissa tehdään tutkimusta ja tuotekehitystä täyttä päätä. Rakenteilla olevan kolmosvaiheen seinien sisään odotetaan kompensaatiopaketitsa 20 miljoonan euron biotuotekeskusta.

Maan hallitus päättää puoliväliriihessään tänään tiistaina Savonlinnan kompensaatiopaketista. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) johtama työryhmä on listannut 48 miljoonalla eurolla toimenpiteitä, joilla vähennettäisiin opettajankoulutuksen lähdöstä Savonlinnalle aiheutuvia ongelmia vuosina 2017-2020.
Bernerin työryhmän listaaman kompensaatiopaketin sisältöä ei ole julkistettu, ei myöskään ministeriöitten siitä antamia lausuntoja.

Riihen ratkaisuista on luvassa tietoa illansuussa.

Hallituksen riiheen viety paketti ei ole kompensaatioryhmän esitys, vaan listaus. Varsinaista esitystä työryhmä ei saanut aikaan.

Listauksessa on Itä-Savon tietojen mukaan 220 uutta koulutuspaikkaa. Berner teki tammikuussa tiettävästi esityksen, jossa koulutuspaikkoja oli 130. Kaupungin edustajille Bernerin esitys ei riittänyt, koska kaupungin näkemyksen mukaan ainoastaan koulutuspaikkoja lisäämällä voidaan korvata menetetyt koulutuspaikat.

Ennen puoliväliriihen alkamista näytti siltä, että kompensaatiolistaus ei toteutuisi uusien koulutuspaikkojen osalta sellaisenaan.

Ministeriöt ovat antaneet työryhmän listauksesta lausuntonsa maaliskuun lopussa ja huhtikuun aikana. Opetus- ja kulttuuriministeriö hyväksyisi listatuista koulutuspaikoista tiettävästi vain puurakentamisen insinöörikoulutukseen esitetyt 30 aloituspaikkaa. Lisäksi ministeriö on jo sopinut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa 30 paikan lisäyksestä biotuotetekniikan insinöörikoulutukseen.

Bernerin alkuperäiseen esitykseen sisältyneet kuntoutusalan ja turvallisuusalan koulutus sekä koulukuraattorikoulutus eivät opetusministeriön mielestä ole tarpeen. Kaupungin vaatimuksesta listalle lisätty teollisuuden internet -insinöörikoulutus ei myöskään sytyttänyt ministeriötä. Tanhuvaaralle ministeriö antaisi 50 uutta aloituspaikkaa vain, jos ammatti- ja aikuisopisto SAMI tai jokin muu oppilaitos luopuisi vastaavasta määrästä aloituspaikkoja.

Työ- ja elinkeinoministeriö, liikenneministeriö, ympäristöministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö ministeriöt olivat lausunnoissaan Itä-Savon tietojen mukaan suopeita kompensaatiotoiveille.

Listalla suurimpana yksittäisenä kohteena on 20 miljoonan euron biotuotetekniikan keskus, joka muodostuisi Lypsyniemeen Kuitulaboratorion yhteyteen. Vihreää valoa näytetään myös Riihisaareen suunnitellulle Saimaan luonto- ja kulttuurikeskukselle sekä Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun yksikön vahvistamiselle.

Mahdollisesti myös ainakin osa koulutuspaikoista näyttäytyy myönteisemmässä valossa, kun ministerit tutkivat listausta riihessä yksissätuumin.

Jaana Hänninen

Jaana Hänninen

Luetuimmat

Kommentoidut