Lukio loppuu Kerimäeltä

Valtuusto päätti Kerimäen lukiotoimipisteen lakkauttamisesta äänin 45—6.

Antti Varonen

Kerimäen lukiossa on meneillään viimeinen toimintavuosi.
Kerimäen lukiossa on meneillään viimeinen toimintavuosi.

Kerimäellä ei enää ensi syksynä ole lukiota. Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina äänin 45—6, että lyseon lukion Kerimäen toimipiste lopettaa toimintansa kuluvan lukuvuoden lopussa.

Heli Järvinen (vihr.) esitti, että Kerimäen lukiota ei lopetettaisi vaan että asia selvitettäisiin kouluverkkotyöryhmässä. Järvisen esitystä kannatti valtaosa vihreistä sekä Seppo Kosonen (ps.) ja Hanne Puustinen (kd.)

Järvinen myös kysyi, eikö lukion ja yläkoulun oppilasmäärää voisi tarkastella kokonaisuutena, kuten kyläkoulujen esikoululaisten ja alakoululaisten määrää tarkastellaan. Järvinen totesi, että keskustelu Kerimäen lukiosta on ollut pitkä ja surullinen ja että sen keskustelun takia oppilasmäärä on Kerimäen lukiossa vähentynyt. Hän huomautti, että etenkin savonrantalaisille tulee pitkä matka lukioon, jos Kerimäen lukio jää pois välistä.

Tuukka Suomalainen (kesk.) oli Järvisen kanssa samaa mieltä siitä, että vuosittainen lakkautuskeskustelu on vienyt Kerimäen lukion oppilasmäärää alas.

Suomalainen huomautti, että kun kuntaliitos neljä vuotta sitten tehtiin, Kerimän lukiossa oli kolme täyttä luokkaa. Nyt siellä on yhteensä 18 oppilasta. Kolmannen luokan alkaessa lukiolaiset siirtyvät jo nykyisin lyseon päätoimipaikaan kaupunkiin. Tätä on perusteltu sähköisillä ylioppilaskirjoituksilla.

— Kerimäen lukio on tietysti hyvä sauma tehdä politiikkaa. Totuus kuitenkin on, että jos Kerimäen lukio haluttaisiin säilyttää toiminnassa, sinne tarvittaisiin panostuksia, Suomalainen sanoi.

Suomalainen huomautti, että Järvisen esitykseen ei panostuksia sisältynyt, joten hän ei nähnyt Järvisen esitystä toimivana.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jonne Tynkkynen (kesk.) pahoitteli, että lakkautusesitys on lautakunnassa jouduttu tekemään. Hän kuitenkin koki, että päätös Kerimäen lukion lakauttamisesta on tehty paljon ennen tätä valtuustokautta.

— Jotain olisi pitänyt tehdä silloin, kun ajatus Kerimäen lukion lakkauttamisesta ensimmäisen kerran heitettiin ilmoille.

Matti-Pekka Parkkinen (kesk.) pahoitteli, että sekä Punkaharjun että Kerimäen lukioitten lakkauttamista on tarkasteltu taloudellisena kysymyksenä. Hän totesi, että monissa pienissä kunnissa omaa lukiota tarkastellaan elinvoimatekijänä. Näin olisi hänen mielestään alun alkaen pitänyt tehdä Savonlinnassakin ja pitää huolta kaupungin reuna-alueista.

Parkkisen mielestä vääryys tapahtui jo Punkaharjun lukiota lakkautettaessa. Se oli hänen mielestään aikamoinen virhe. Hän huomautti, että Punkaharjun teollisuus tarvitsee lisää väkeä, ja alueen palveluvarustus usein ratkaisee, minne perhe asettuu asumaan.

Savonrannan lukiolaiset pelastaa savonrantalaisen Parkkisen mukaan pitkiltä koulumatoilta Heinäveden kunta, joka järjestää ilmaisen taksikuljetuksen Heinäveden lukioon Savonrannalta.