Savonlinna-fanin onnenpäivä: iloinen ja raikas Savonlinnan nimikkokuosi on nyt valmis!

Kuosista voi printata kortin, julisteen tai tarjottimen, mutta verhojen ompelu Savonlinna-kankaasta ei onnistu ellei tilaa ensin kangaspakkaa. Metritavarana Savonlinna-kangasta ei vielä saa.

Kankaalle painettava Savonlinna -kuosi on yhdistelmä neljästä eri kuosista, jotka yksinään toimivat esimerkiksi t-paidassa tai postikortissa.
Kankaalle painettava Savonlinna -kuosi on yhdistelmä neljästä eri kuosista, jotka yksinään toimivat esimerkiksi t-paidassa tai postikortissa.

Pyhän Olavin päivän Yhdessä kuosissa -työpajaan osallistuneet savonlinnalaiset saivat yhteisvoimin aikaan raikkaan, iloisen ja ajan henkeen hyvin istuvan kuosin. Nyt etsitään tekijöitä, jotka voisivat suunnitella kuosista liikelahjoja ja matkamuistoja, kuten vaikkapa laukkuja, reppuja, mekkoja, hattuja, tarjottimia, mukeja tai jotain muuta.

Savonlinna-fani voisi ommella kaupungin nimikkokuosista vaikka verhot.

Kauppatorilla pidettyyn avoimeen työpajaan osallistui heinäkuun lopussa lähes sata henkilöä. Työpajaan osallistuneet saivat maalata mitä tahansa heille tulikin mieleen Savonlinnasta. Suunnittelija Elina Laitinen koosti työpajan tuotoksista Savonlinnalle neljä erilaista painokuosia sekä niiden yhdistelmän.

Yksittäisen kuosin voi painaa esimerkiksi postikorttiin, t-paitaan tai tarjottimeen. Kuosien yhdistelmästä syntyy vaikkapa kangaspakka, josta voi ommella esimerkiksi laukun tai mekon.

Käyttöluvan antaa kankaan suunittelija

Toistaiseksi kaikki kuosit ovat vasta tiedostoja tietokoneen muistissa. Laitinen toivoo kuosien päätyvän monipuoliseen käyttöön.

— Käyttökohde-esityksiä otetaan vastaan niin kaupunkilaisilta, käsityöläisiltä kuin yhdistyksiltäkin, hän kertoo.

Laitisella on kuosin tekijänä sen tekijänoikeudet, joten sekä yksityisten ihmisten että kaupalliseen tarkoitukseen valmistavien tekijöiden on oltava yhteydessä häneen saadakseen mallitiedoston käyttöönsä.

Yhdessä kuosissa -toiminnan periaatteisiin kuuluu, että yhteisön jäsenet saavat käyttää kuoseja vapaasti ei-kaupallisessa toiminnassa. Mikäli kuoseja haluaa käyttää myytävissä tuotteissa, tehdään niiden käytöstä sopimus Laitisen kanssa.

— Myytävistä tuotteista tehdään rojaltisopimus eli minulle maksetaan pieni prosentti myydyistä tuotteista. Tälla tavalla monet eri tahot voivat käyttää kuosia haluamallaan tavalla, Laitinen selvittää.

Kaupunki hyödyntäisi liikelahjoina

Kaupungin kulttuurijohtaja Outi Rantasuo uskoo, että kaupunkilaiset ottavat kuosin omakseen, sillä Olavinlinna, höyrylaivat, norppa ja Saimaa ovat helposti savonlinnalaisiksi tunnistettavia elementtejä.

Rantasuon mukaan kuosia voisi hyödyntää kaupungin liikelahjoina. Tuotteita voisi olla myynnissä myös maakuntamuseossa Riihisaaressa.

— Mutta mitä ne olisivat ja kuka ne tekee, sitä emme vielä tiedä, Rantasuo toteaa.

Käytännössä kaupunki voisi suunnitteluttaa ja teettää tuotteita käsityöyrityksillä alihankintana tai ostaa yrityksiltä valmiita tuotteita.

Jos tuotteet tehdään kankaasta, ratkaistava on myös se, mikä on se taho, joka kustantaa ja tilaa kangaspakat ja myy tuotetta edelleen. Asiasta innostunut voi saada Laitiselta listan kangaspainoista, joiden kanssa hän on itse alan yrittäjänä tehnyt yhteistyötä.

Yhdessä kuosissa -toiminnan kehittäneeseen Elina Laitiseen voi olla yhteydessä puhelimitse 041 506 3763 tai elina@yhdessäkuosissa.fi.