Savonlinnan alueen ensimmäinen iso testitapahtuma sujui sutjakasti – Kaikki testit otettiin kerralla ja lähetettiin Kuopioon analysoitaviksi

Itä-Karjalan kansanopistolla todettu koronavirustartunta pisti Sosterin testausjärjestelmän todelliseen tulikokeeseen.

Eija Kvintus

Punkaharjun koronatartuntatapaus toi Sosterinkin alueelle perustason maskisuosituksen.
Punkaharjun koronatartuntatapaus toi Sosterinkin alueelle perustason maskisuosituksen.

Johtajaylilääkäri Jaana Luukkosen mukaan Sosterin alueen ensimmäinen joukkokoronatestaus sujui Punkaharjulla Itä-Karjalan kansanopistolla rivakasti.

– Tilanteeseen oli varauduttu hyvin ja asiat lähtivät eilen etenemään nopeasti, hän sanoo.

Punkaharjulla sijaitsevalla kansanopistolla todettiin eilen keskiviikkona koronavirustartunta. Altistuneita on 150–200 ja kaikille tähän mennessä tunnetuille altistuneille on tehty koronavirustesti.

Altistuneet ovat pääasiassa opiston opiskelijoita ja henkilökuntaa. Altistuneiden lukumäärä tarkentuu koko ajan. Luukkosen mukaan esimerkiksi lauantaina järjestetyn Punkaharjun halkijuoksu -tapahtuman osanottajia ei ole vielä laskettu altistuneiden joukkoon, vaikka urheilutapahtumaan osallistui myös opiston opiskelijoita.

Testit lähetettiin Kuopioon

Pikatestit tehtiin normaaleina nenä-nielutesteinä. Ne lähetettiin Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkittaviksi ja vastauksia saadaan jo tänään torstaina tai viimeistään huomenna perjantaina.

Testaajia ja avustavaa henkilökuntaa Punkaharjulle lähetettiin kuusi henkilöä ja lisäksi tarvittiin hygieniahoitajia, jotka ohjasivat ja neuvoivat testiin tulijoiden suurta joukkoa.

– Testit on nyt suurimmaksi osaksi tehty, viimeisin tieto on, että testaajat ovat juuri lähdössä Punkaharjulta pois, Luukkonen sanoi torstaina iltapäivällä puoli kahden maissa.

Ruokahuolto pelaa, vaikka opisto on suljettu

Opisto on nyt suljettu. Opetusta ei järjestetä eivätkä opiskelijat voi vapaasti lähteä opiston alueelta.

– Esimerkiksi ruokahuolto kuitenkin pelaa, oireettomat työntekijät saavat käydä opistolla töissä niin kuin ennenkin.

Maskisuositus astui voimaan

Punkaharjun koronatapaus toi Sosterin alueelle myös perustason maskisuosituksen. Se tarkoittaa sitä, että nenä-suusuojaimen eli kasvomaskin käyttöä suositellaan muun muassa joukkoliikenteessä sekä koronatestiin mennessä tai sieltä tullessa.

– Maskia voi lisäksi käyttää oman harkinnan mukaan aina, kun turvavälien pitäminen on hankalaa, Luukkonen sanoo.

Siitä, tuleeko Punkaharjun alueelle voimaan erityinen kohdennettu maskisuositus, Sosteri tiedottaa vielä tänään torstaina.