Väestökato voi uhata kylien turvallisuuta — naapuriapu vähenee, kun maaseutu tyhjenee

Kun myrsky katkaisee sähköt ja kaataa puut tielle, on maaseudulla opittu pärjäämään. Mutta kun maaseutu tyhjenee väestöstä, poistuvat myös traktorit ja muut välineet. Miten pääsee vaikkapa ambulanssi perille, jos tiet ovat tukossa?

Marita Waenerberg

Yksi viime vuosien suurimmista myrskyistä Savonlinnan seudulla on ollut Asta-myrsky kesällä 2010. Sen tuhoja raivattiin pitkään.
Yksi viime vuosien suurimmista myrskyistä Savonlinnan seudulla on ollut Asta-myrsky kesällä 2010. Sen tuhoja raivattiin pitkään.

Kyläturvallisuus saattaa olla uhattuna, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Kyläturvallisuus-hankkeen projektipäällikkö Aikku Eskelinen.
Suurimpana uhkana Eskelinen näkee maaseutuelinkeinon murroksen: kun maaseutu tyhjenee työikäisestä väestöstä, poistuvat myös traktorit ja muut välineet, joilla tiestö on saatu pidettyä raivattuna.
Ambulanssin matka tyssääkin jatkossa yhä useammin tielle kaatuneeseen puuhun. Kun lähin pelastuslaitos on valmiiksi useamman kymmenen minuutin ajomatkan päässä, maaseutulaisen turva heikkenee ennestään.
Eskelisen mukaan onkin todella tärkeää, että maalla opitaan tarpeelliset pelastustaidot ja varaudutaan esimerkiksi sähkökatkojen varalta.

Eskelinen puhuu naapuriapusysteemistä.
— Erityisesti maalla ihmisten on pidettävä huolta toisistaan. Ulkopuolisen avun tulemisessa kestää usein liian pitkään.
Erityisesti Eskelinen painottaa nuorempien vastuuta ikääntyvästä väestöstä. Hänen mukaansa yksinäiset vanhukset ovat kaikista suurimmat kärsijät maaltamuutossa.
Maaseutukyliä suojaa toistaiseksi yhteisöllisyys.

Suurin uhka maaseutuväestölle on Eskelisen mukaan yhä sähkökatkot. Niiden määrä on tilastollisestikin noussut.
Eskelinen kehottaakin jokaista pitämään ainakin muutaman päivän kuivaruokavaraa. Lisäksi vettä tulee olla saatavissa.
Vaikka maalaiset ovat monessa asiassa kaupunkilaisia heikommassa asemassa, muistuttaa Eskelinen myös hyvistä puolista:
— Maaseudulla ihmisillä on parempi valmius toimia ongelmatilanteissa. Kaupungeissa ihmiset ovat vahvemmin palveluiden armoilla, kun esimerkiksi puulämmitystä tai omaa kaivoa ei ole.

Jesse Kuparinen

Anniina Jeskanen

Anniina Jeskanen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.