Koleat säät jatkuvat, eikä lämpimämpää ilmaa ole näköpiirissä — Alle 12-asteiset kelit eivät ole jokakesäisiä ilmiöitä

Kesäkuun helteiden vaihtuminen koleisiin, alle 15 asteen säihin johtuu suursäätyypin muutoksesta. Myös loppuviikko näyttää kolealta, ja heikkojen sateiden todennäköisyys kasvaa.

Mika Strandén

Sateen todennäköisyys kasvaa viikonloppua kohden. Arkistokuva.
Sateen todennäköisyys kasvaa viikonloppua kohden. Arkistokuva.

Lämpimämpiä säitä ei ole näköpiirissä heinäkuun koleiden ilmojen seuraajaksi.

— Ajankohtaan nähden lämpötilat todella ovat tavanomaista matalampia, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela toteaa.

Korpela kertoo, että heinäkuun alun kaltaiset koleat säät eivät ole jokakesäisiä ilmiöitä.

— Nämä alle 12 asteen lämpötilat ovat kyllä harvinaisempia. Varmaan harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa osuu tällaisia pidempiä jaksoja.

Muutosta lämpimään ei ainakaan ihan hetkessä

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki kertoo, että muutos kesäkuun helteistä koleaan ilmaan johtuu suursäätyyppien muutoksista. Maan eteläosien sijainti mantereen reunalla vaikuttaa siihen, että eri suunnista tulevien ilmavirtausten myötä säät voivat vaihdella rajustikin.

Lämpimien kesähelteiden paluu vaatisi Niinimäen mukaan sitä, että idän suunnasta pääsisi työntymään lämmintä ilmamassaa suhteellisen hitaasti.

Kun lämpimämmät säät palaavat, kylmän ja lämpimän ilmamassan rajapintaan muodostuu matalapaineita, jotka voivat tuoda mukanaan sateita. Kylmään rintamaan liittyy kesäisin usein myös ukkosia.

Muu Eurooppa on tuskaillut viimeaikoina polttavissa helteissä, jotka ovat saapuneet Afrikasta. Suomessa vallalla ovat olleet pohjoisesta saapuneet ilmavirtaukset. Niinimäen mukaan kylmän ja lämpimän raja on kulkenut juurikin Suomen eteläpuolella.

Viileä loppuviikko

Korpelan mukaan loppuviikko näyttää viileältä. Huomenna keskiviikkona koillisesta saapuu todella kylmää ilmaa, ja päivän lämpötilat ovat 15 asteen tietämillä tai vähän yläpuolella. Torstain päivälämpötila painuu 12 asteen paikkeille, ja päivä on pilvinen, mutta poutainen.

Perjantai on lämpötilaltaan todennäköisesti hieman torstaita lämpimämpi, ja lämpömittarin lukema kohonnee noin 15 asteeseen.

Viikonloppuna lämpötila saattaa nousta hieman, reiluun 15 asteeseen, mikäli aurinko pääsee lämmittämään ilmaa. Viikonloppua kohden heikohkojen sateiden todennäköisyys kasvaa.