Tuhkarokko saattoi tarttua junassa muihin matkustajiin

THL kyselee: Satuitko samaan junaan tai laivaan tuhkarokkoon sairastuneen kanssa?

Antti Varonen

Italialainen tuhkarokkopotilas nousi viime sunnuntaina kello 10 kiskobussiin punkaharjulta. Kiskobussi oli lähtenyt Savonlinnasta kello 9.30.
Italialainen tuhkarokkopotilas nousi viime sunnuntaina kello 10 kiskobussiin punkaharjulta. Kiskobussi oli lähtenyt Savonlinnasta kello 9.30.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) herättelee matkustajia, jotka ovat mahdollisesti matkustaneet samalla junalla tai laivalla tuhkarokkoon sairastuneen miehen kanssa juhannussunnuntaina.
Savonlinnan keskussairaalassa hoidettiin viime viikolla italialaista miestä, jonka diagnoosiksi varmistui myöhemmin tuhkarokko.
THL:n tietojen mukaan mies matkusti sunnuntaina 25. kesäkuuta ensin junalla Punkaharjulta Parikkalaan ja sitten Helsinkiin, ja vielä saman päivän aikana Tallinkin laivalla Tallinnaan. Hän lähti Punkaharjulta kello 10 kiskobussilla ja jatkoi Parikkalasta kello 10.32 Helsinkiin. Tallinkin Helsinki—Tallinna-laiva lähti kello 16.30.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan mies on matkustaessaan mahdollisesti tartuttanut tuhkarokkoa.
Samoilla kulkuvälineillä kulkeneita kehotetaan siksi tarkistamaan, onko oma suoja tautia vastaan kunnossa. Hyvän suojan antaa kaksi aiemmin saatua MPR-rokotetta, ja aiemmin tuhkarokon sairastanut ei tarvitse rokotusta.
Jos kokee rokotussuojansa vajaaksi, THL suosittelee ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen sen täydentämiseksi.

Ennen sairaalahoitoa Savonlinnassa italialaismies oli ollut kaksi viikkoa Punkaharjulla Itä-Karjalan kansanopistolla. THL:n mukaan opistolla oli samaan aikaan 140 ihmistä, joista osa ulkomaalaisia. Taudille altistuneita on sittemmin kartoitettu.
Jatkotutkimuksissa on vahvistunut, että mies oli saanut tartuntansa Italiasta.
Tuhkarokossa taudin ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3—5 päivän kuluttua ja kestää runsaan viikon.
”Mikäli matkustajalle tulee tuhkarokkoon sopivia oireita kolmen viikon kuluessa matkan jälkeen, hänen tulee ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen ensin puhelimitse tarkempien toimintaohjeiden saamiseksi”, ohjeistaa THL tiedotteessa.
Jälkitauteina voi ilmaantua bakteerin aiheuttama keuhkokuume ja harvinainen aivotulehdus.
Tuhkarokko on hyvin helposti tarttuva sairaus, jossa tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

HS, IS

Ulla Ylisaari

Ulla Ylisaari