Savonlinnan kuntosalit käyvät nyt kovaa kilpailua - "Kaupunkiin ei mahdu näin monta keskusta"

Savonlinnan kuntosalikartta on nyt täynnä, sanoo osa yrittäjistä. Uutta kasvua haetaan kosimalla ikääntyneitä asiakkaita.

Tuija Pauhu

Kristalli Sportin yrittäjä Eero Piironen treenautti SaPKon edustusjoukkueen pelaajia tiistaina.
Kristalli Sportin yrittäjä Eero Piironen treenautti SaPKon edustusjoukkueen pelaajia tiistaina.

Osa kuntosaliyrittäjistä pitää Savonlinnan liikuntamarkkinoita ylikuumentuneina. Erilaisia liikuntapalveluja tarjoavia yrityksiä on ilmestynyt kaupungin keskustaan muutaman vuoden aikana kuin sieniä sateella. Osa yrittäjistä ennakoi alalle konkursseja.
— Tarjontaa on valtavasti. Meidän laskelmissamme Savonlinnassa ei mahdu olemaan näin monta isoa kuntokeskusta, sanoo kuntokeskus Kristalli Sportin yrittäjä Eero Piironen.

Samaa mieltä on liikuntapalveluja tarjoavan Gym42:n yrittäjä Juha Parkkinen.
— Varmasti jonkinlainen tippuminen tullaan näkemään. Ala on toki kasvava, mutta tarjontaa on tällä hetkellä niin paljon.

Moni yrittäjä kertoo myös alentaneensa hintoja viime vuosina kiristyneen kilpailun myötä.
— Hinnat ovat tällä hetkellä tapissa. Jos laadun aikoo pitää hyvänä, niin niitä ei voi enää laskea, Piironen toteaa.

Kasvun varaa uskotaan olevan kuitenkin edelleen ikäihmisten liikuntamuodoissa. Esimerkiksi hyvinvointikeskus Lady Linelta kerrotaan, että senioreiden ryhmäliikunnalle riittää nyt kysyntää.
— Olemme siirtäneet aamupäivistä nuorille suunnattuja tunteja myöhemmäksi ja laittaneet tilalle fysioterapeutin pitämää ryhtijumppaa. Emme me mitään mummosalia ole tekemässä, mutta ikääntyvien liikkuminen on suosittua, sanoo Lady Linen keskusvastaava Taru Tuovinen.

Juha Parkkinen uskoo, että markkinoilla saattaa olla tilaa jopa yhdelle senioreihin keskittyneelle toimijalle. Ikääntyvät ovat myös Gym42:n tähtäimessä.
— Ennaltaehkäisevällä työllä pystytään säästämään yhteisiä varoja. Uskon, että meillä olisi pienempi veroprosentti, jos siihen satsattaisiin, Parkkinen sanoo.

Oman mausteensa markkinasoppaan tuo kaupungissa asuvien opiskelijoiden määrän raju pudotus tulevaisuudessa. Se vähentää paitsi asiakkaiden, myös ryhmäliikuntaa vetävien ohjaajien määrää.
— Se näkyy meillä jo nyt ohjaajapulana. Uusia ohjaajia ei meinaa tulla tilalle mistään, Taru Tuovinen Lady Lineltä sanoo.

Viime syksynä ovensa avanneen Easy Fitin yrittäjä Laura Sirola uskoo, että liikuntakeskukset pysyvät pystyssä erikoistumalla.
— Jos keskittyy tarkasti omaan tekemiseen, niin kyllä markkinoilla pärjää. Meilläkin on todella paljon sellaisia asiakkaita, jotka eivät ole käyneet salilla koskaan ennen.

Juha Parkkinen sanoo, että alalla pärjää uutta luomalla. Crossfitin lisäksi savonlinnalaiset ovat innostuneet viime aikoina esimerkiksi tankotanssista ja kehonhuollosta.
— Sen voi sanoa, että perussaleja on jo tarpeeksi. Nyt pitää olla rohkea ja löytää uusia juttuja. Toisaalta tämä on yrittämistä, ja mukana on aina yrittäjäriski.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.