"Kiitos sinulle, äiti , hyvyydestä, hellyydestä ja välittämisestä" – Lue tyttären koskettava kirje palkitulle äidilleen, sulkavalaiselle Raija Runoselle

Katri Tirkkonen

"Kiitos sinulle, äiti , hyvyydestä, hellyydestä ja välittämisestä" – Lue tyttären koskettava kirje palkitulle äidilleen, sulkavalaiselle Raija Runoselle

Lue tästä, kuinka Ruotsissa asuva Sirpa Tervanotko kiittää Sulkavalla asuvaa äitiään Raija Runosta, joka palkittiin tänään Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalilla kultaristein.

Sinulle, äiti

Sinua, äiti, haluan suuresti kiittää, paljon onnea toivottaa äitienpäivänä sekä muistoja elämänvarrelta yhteen liittää.

Kiitos sinulle, äiti, hyvyydestä, hellyydestä ja välittämisestä. Huolehdit meistä lapsista niin kuin lintu poikasistaan levittäen siivet suojellakseen kuin omat siivet eivät kantaneet.

Kiitos äiti suuresta sydämestäsi. Annoit aikaa lapsille, lapsenlapsille ja lapsenlapsenlapsille, ystäville ja tutuille.

Kiitos äiti, että olit kotona ollessamme pieniä. Odotit pieniä koululaisia juuri paistettujen lämpimäisten kera. Kiinnostuneena kyselit koulukuulumiset ja läksyt.

Kiitos äiti kun hyväksyit meidät lapset juuri sellaisina kuin olimme. Olimme sinulle kaikki yhtä rakkaita, vaikka emme kaikki sitä aikanaan niin suuresti ihailtua valkolakkia tuoneetkaan.

Kiitos äiti siitä, että meillä oli puhtaat ja ehjät vaatteet lähtiessämme kouluun. Kiitos äiti jokaisesta kevät- ja joulujuhlasta. Ompelit meille kaikille juhlavaatteet ja viimeistelit niitä vielä aamun varhaisina tunteina.

Kiitos äiti lähtiessämme veljeni kanssa marjaan omaa rahaa tienaamaan. Odotit meitä iltamyöhällä kahvin ja leipomusten kera. Iltamyöhään siivosit kanssamme marjat saadaksemme ne marja-autoon seuraavaksi aamuksi.

Kiitos äiti kun kotiimme sai tulla yökylään niin koulukaverit kuin ystävätkin. Olit valmis antamaan oman kodin käyttöön ja luovuit monen monta kertaa omasta tutusta vuoteestasi antaaksesi muille nukkumatilaa.

Suuri perheemme koki suuren surun isämme nukuttua varhain pois, vain 45-vuotiaana. Sinun piti selviytyä, olihan 8 lasta huolehdittavana, joskin kaksi lasta jo aloittelemassa omaa elämää.

Et koskaan valittanut, sinun äiti piti olla vahva lastesi vuoksi. Valvoit yöt, murehdit ja kannoit huolta tulevaisuudesta. Suojelit meitä lapsia etkä halunnut näyttää suruasi ja ajatusta miten selvitä tulevasta.

Kiitos äiti hyvyydestä ja hellyydestä Kerttu-mummon omaishoitajana. Kannoit huolta äitisi voinnista ja olipa sää mikä tahansa uhrasit ruokatuntisi ja riensit pyörällä Kerttu-mummoa syöttämään ja lääkkeitä antamaan.

Jo ikääntyneenä tapasit elämänkumppanin ja teillä oli hyvä olla yhdessä. Yhteiselo jäi lyhyeksi kumppanin sairastuttua vakavasti. Olit jälleen omaishoitaja.

Et koskaan valittanut suurta työtaakkaa, vaikka raskasta elämä olikin niin henkisesti kuin fyysisestikin. Kannoit huolta läheisistäsi ja autoit muita itseäsi säästämättä. Ilolla ja rakkaudella autoit ja hoivasit.

Kiitos äiti kun neuvoit meille lapsille jo nuorena työn tärkeyden ja auttamisen. Opastit meitä rehellisyyteen ja toisistamme huolta pitämään.

Kiitos äiti kun annoit eväät elämäntielle ja kultaiset neuvot. Äitini antamat neuvot ovat elämässä kantaneet ja elämänpolkuja on turvallista kulkea.

Terveisin, Sirpa-tytär