Savonlinna on omakotiasujalle kallis – Vuosikustannukset yli 4500 euroa

Savonlinnalaisia omakotiasujia rasittaa eniten käyttö- ja lämmityssähkön hinta.

Soila Puurtinen

Omakotitalossa asuminen on poikkeuksellisen tyyristä Savonlinnassa. Näin kertoo Omakotiliiton tuore tutkimus.
Omakotitalossa asuminen on poikkeuksellisen tyyristä Savonlinnassa. Näin kertoo Omakotiliiton tuore tutkimus.

Savonlinna on omakotiasujalle kustannuksiltaan selkeästi maan kallein paikkakunta. Savonlinna niittää kärkisijoituksellaan kyseenlaista mainetta tuoreessa tutkimuksessa, jonka on julkaissut Omakotiliitto.

Tutkimus on hyvin kattava, sillä siihen valitut 25 kuntaa edustavat 55 prosenttia Suomen koko asukasluvusta. Savonlinnalaisten asumiskustannukset ovat huipputasoa monissa kustannuserissä.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja, rantasalmelaislähtöinen Kaija Savolainenkin on hämmästynyt, kuinka selkeästi Savonlinnan sijoitus muihin paikkakuntiin erottuu.

Savonlinna on ainoa paikkakunta, jossa omakotiasujan vuosittaiset asumiskustannukset kohoavat yli 4 500 euron. Vuotuiset kustannukset ovat peräti 4 674 euroa. Niissä on huomioitu tontin ja rakennuksen kiinteistövero, lämmityksen sekä käyttösähkön hinta sekä vesi- ja jätemaksut.

— Ero on merkittävä. Vertailukunnista edullisinta on asua Joensuussa, jossa kustannukset ovat noin 3500 euroa vuodessa.

Tutkimus paljastaa, että savonlinnalaisia rasittaa eniten käyttö- ja lämmityssähkön hinta. Kaija Savolainen kiinnittää erityistä huomiota Savonlinnan korkeisiin sähkönsiirtohintoihin.

— Omakotitalon lämmittäminen on kalleinta Savonlinnassa, ja suurinta kiinteistöveroa peritään Espoossa. Lämmityskustannusten suuri hajonta selittyy sähkön siirtomaksujen merkittävällä vaihtelulla.

Siirtohinnan ohella myös sähkön perusmaksun korkea hinta selittää Savonlinnan raskaita asumiskuluja.

Vertailussa tarkasteltiin niin sanottujen tyyppiomakotitalojen kustannuksia. Tyyppitalossa on tilaa 120 neliötä, se on puurakenteinen, 30-vuotias ja sähkölämmitteinen. Tyyppikoti sijaitsee omalla, tuhannen neliön tontilla.

Omakotitalossa asujat joutuvat Savonlinnassa pulittamaan kirpeän sähkönhinnan päälle muistakin asumiskustannuksistaan kärkipään hintoja. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi vesimaksu oli kolmanneksi, ja jätemaksu neljänneksi kallein vertailukuntiin verraten.

— Valitettavasti Savonlinnassa on kaikki maksut on vedetty aika lailla tappiin, Kaija Savolainen kommentoi.

Savonlinnan tuloveroprosentti 22,5 prosenttia oli vertailukuntien kallein. Tuloveroprosenttia ei ole huomioitu tutkimustuloksissa, mutta mainittu tutkimuksen taustatiedoissa.

Suomalaiskotitaloudet käyttävät asumismenoihinsa keskimäärin 27 prosenttia käytettävistä olevista tuloistaan.

Risto Leppänen

Risto Leppänen

Uusimmat uutiset

Kommentoidut