Teatterin veropulmaan etsitään ratkaisua – verottaja saa 54 000 euroa, kun Savonlinnasalin rakennusvelat maksetaan teatterin budjetin kautta

Teatteri ei ole liiketoimintaa, joten teatteritoiminnan kuluja ei voi vähentää arvonlisäverosta. Siksi kaupungin avustusrahoja menee odotettua enemmän veroihin.

Soila Puurtinen

: Pojat-esityksessä on huikean kauniita ja hullun kreisejä kohtauksia. Taava Hakalan ohjaus ei muistele monien tuntemaa elokuvaversiota vaan löytää voimansa ja kielensä omin keinoin.
: Pojat-esityksessä on huikean kauniita ja hullun kreisejä kohtauksia. Taava Hakalan ohjaus ei muistele monien tuntemaa elokuvaversiota vaan löytää voimansa ja kielensä omin keinoin.

Savonlinnan kaupunki tutkii mahdollisuuksia Savonlinnan teatteriyhdistyksen ja Savonlinnasalin liiketoiminnan fuusiosta johtuvan veropulman ratkaisemiseen.

— Asia tutkitaan mahdollisimman pikaisesti yhteistyössä Savonlinnasali Oy:n ja teatteriyhdistyksen kanssa, sanoo kaupungin talousjohtaja Arja Petriläinen.

Teatteriyhdistys on anonut tälle vuodelle lisäavustusta 82 000 euroa. Lisärahantarpeesta valtaosa, 54 000 johtuu valtiolle maksettavasta ”ylimääräisestä” arvonlisäveroista. Loppuosa johtuu viime vuoden käyttövuokran lisämaksusta.

Kaupunginhallitus on kehottanut sivistyslautakuntaa etsimään asiaan pysyvän ratkaisun, jotta lisärahantarve ei olisi jokavuotinen. Jos sivistyslautakunta haluaa myöntää lisäavustuksen tänä vuonna, lautakunnan pitää etsiä kate omasta budjetistaan.

Teatteriyhdistys maksaa Savonlinnasali Oy:lle vuokraa, josta se maksaa arvonlisäveroa vuodessa 86 000 euroa. Vuokra on jyvitetty salin liiketoiminnan ja valtionosuuteen oikeuttavan teatteritoiminnan kesken käyttöpäivien suhteessa. Liiketoiminnan osuus on 20 prosenttia.

Liiketoimintaan kohdistuvan vuokran osalta teatteriyhdistys voi vähentää arvonlisäverosta liiketoiminnan kulut. Teatteritoiminnan kuluja arvonlisäverosta ei voi vähentää.

Näin yhdistys tulee maksaneeksi teatteritoiminnan vuokrista 67 000 euroa arvonlisäveroa, johon ei kohdistu kulujen vähennysoikeutta. Tästä summasta pääomavuokran arvonlisäveron osuus on 54 000 euroa. Pääomavuokralla Savonlinnasali Oy lyhentää salin rakennusvelkaa ja maksaa korkoja. Lainanlyhennykset ja korot olisivat arvonlisäverottomia, jos ne eivät kulkisi vuokran kautta.

Kaupunki omistaa Savonlinnasali Oy:n ja on teatteriyhdistyksen ainoa jäsen.

Veropulman ratkaisemiseksi on kaksi vaihtoehtoa, arvioivat Savonlinnasali Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kurki ja teatteriyhdistyksen talouspäällikkö Päivi Korhonen.

Kaupunki voi purkaa Savonlinnasali Oy:n ja ottaa salin omistukseensa ja rakennusvelat omaan taseeseensa. Tämän saattaa estää kilpailulainsäädäntö. Lain mukaan kuntien on yhtiöitettävä sellainen liiketoiminta, joka toimii kilpailluilla markkinoilla.

Toisaalta kaupunki voi alkaa taas maksaa Savonlinnasali Oy:lle katemaksuja. Siten yhtiön lainanlyhennys- ja korkorahat eivät enää kulje arvonlisäverollisen vuokran kautta.

Molemmissa vaihtoehdoissa teatteriyhdistyksen avustusta todennäköisesti pienennettäisiin katemaksun summalla, mutta teatteritoiminnasta maksettavan pääomavuokran arvonlisäveroon ei enää menisi rahaa.

Teatteriyhdistys saa nykyisin avustuksena summan, joka on 150 000 euroa pienempi kuin entinen teatteriavustus ja entiset Savonlinnasalin katemaksut yhteensä. 150 000 euroa oli säästö, jota kaupunki tavoitteli teatterin ja salin liiketoiminnan fuusiolla.

Jaana Hänninen

Jaana Hänninen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.