Sote-ministerit kutsuivat Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnat sekä sairaanhoitopiirit keskustelemaan sote-uudistuksen maakuntajaosta— Ministeri Krista Kiurun mukaan muutos on tärkeää valmistella tiiviissä vuorovaikutuksessa alueiden kanssa

Hallituksen vaihtuminen ei tuonut muutosta tilanteeseen.

Soila Puurtinen

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru johti maanantaina puhetta Sosterin, Essoten ja Pohjois-Savon neuvonpidossa, jonka aiheena oli sote-uudistuksen maakuntajako.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru johti maanantaina puhetta Sosterin, Essoten ja Pohjois-Savon neuvonpidossa, jonka aiheena oli sote-uudistuksen maakuntajako.

Sote-ministeriryhmä kutsui tällä viikolla Sosterin, Essoten sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin saman pöydän ääreen keskustelemaan sote-uudistuksen maakuntajaosta.

Tilaisuuden puheenjohtajana toimi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), ja siihen osallistui myös kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) sekä edustajia hallitusryhmistä.
Mukana olivat myös Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakuntaliitot, alueiden pelastuslaitokset sekä kunnat.

— Sote-uudistuksen valmistelussa yhteinen keskustelu on olennaista. Kyseessä on koko Suomen laajuinen toiminnallinen ja rakenteellinen muutos, siksi se on tärkeää valmistella tiiviissä vuorovaikutuksessa alueiden kanssa, ministeri Kiuru painottaa valtioneuvoston tiedotteessa.

Savonlinnan seudun edustajat kertoivat tilaisuudessa Sosterin sekä kuntien sote-aluejakoa koskevat linjaukset. Kaikki kunnat ja Sosteri ovat ilmoittaneet haluavansa valmistella sote-maakuntaa Pohjois-Savon suuntaan.

Hallitusohjelma ennallaan myös sote-maakuntien osalta

Hallituspuolueet eivät avanneet hallitusohjelmaa pääministerin vaihtuessa.
Viime viikolla nimitetyn Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelma on myös sote-maakuntien osalta samanlainen kuin viime keväänä julkistettu Antti Rinteen (sd.) hallituksen hallitusohjelma.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen kootaan kuntaa suuremmille itsehallinnollisille alueille. Näitä alueita kutsutaan hallitusohjelmassa maakunniksi.

Marinin hallitusohjelma ei anna edeltäjäänsä enempää osviittaa siitä, onko sote-maakunnat tarkoitus sitoa nykyisten maakuntien liittojen rajoihin.

Marinin hallitusohjelma sisältää myös lupauksen, jonka mukaan keskussairaaloiden päivystystoiminta ja osaajien riittävyys turvataan tarvittaessa erityisin päätöksin koskien niin kutsuttua keskittämisasetusta.