Juuri 18 vuotta täyttänyt Säde Ruotsalainen pääsee presidentinvaaleissa äänestämään ensimmäistä kertaa elämässään — Äänioikeusikärajaa voisi hänen mielestään alentaa vuodella

Alle 18-vuotiaat ovat monissa kouluissa äänestäneet nuorisovaaleissa, jotka ovat eräänlaiset presidentinvaalien "varjovaalit". Ruotsalaisen mielestä nuorisovaalit ovat hyvä juttu.

Tuija Pauhu

Säde Ruotsalainen oli vaalitoimitsijana Taidelukion nuorisovaaleissa. Hän itse pääsee äänestämään oikeissa presidentinvaaleissa. Taustalla vaalitoimitsija Senja Staufenbiel.
Säde Ruotsalainen oli vaalitoimitsijana Taidelukion nuorisovaaleissa. Hän itse pääsee äänestämään oikeissa presidentinvaaleissa. Taustalla vaalitoimitsija Senja Staufenbiel.

Savonrantalaislähtöinen Säde Ruotsalainen täytti viime lauantaina 18 vuotta. Presidentinvaaleissa hän pääsee äänestämään virallisissa vaaleissa ensimmäistä kertaa elämässään.

Ruotsalainen voisi äänestää jo ensi keskiviikkona, jolloin ennakkoäänestys alkaa. Hän kuitenkin arvelee äänestävänsä varsinaisena vaalipäivänä, tammikuun 28. päivänä.

Ruotsalainen kertoo seuraavansa jonkin verran television vaalitenttejä ja ottavansa selvää asioista

— Kun äänestän, minun ääneni pitää olla ansaittu. Valitsen sillä perusteella, miten ehdokas pystyy johtamaan ja tekemään oikeudenmukaisia ratkaisuja kaikkien ihmisten parhaaksi, Ruotsalainen sanoo.

Kun äänestän, minun ääneni pitää olla ansaittu. - Säde Ruotsalainen

Ruotsalainen arvelee, että äänioikeusikärajaa virallisissa vaaleissa voisi ehkä alentaa yhdellä vuodella, siis 17 ikävuoteen. Kysymys äänioikeusikärajan alentamisesta on hänen mielestään hankala.

— Aika moni nuori on kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja tietää samalla tavalla kuin aikuisetkin. Mutta osa nuorista ei ole valmis äänestämään eikä halua äänestää.

— Nuoria on ehkä jonkin verran helpompi taivutella ja manipuloida, mutta jos asioista tiedotetaan tarpeeksi ja annetaan mahdollisuus omiin valintoihin, äänestysikärajan alentaminen voisi toimia. Se toisi esille nuorten näkökulmaa asioihin, Ruotsalainen sanoo.

Ruotsalainen on Savonlinnan Taidelukion oppilaskunnan puheenjohtaja. Perjantaina hän oli vaalitoimitsijana Taidelukion nuorisovaaleissa.

Nuorisovaalit ovat eräänlainen valtakunnallinen ”varjovaali”, jonka järjestämistä valtakunnallisesti koordinoi Nuorisojärjestö Allianssi. Nuorisovaaleja järjestetään ennen valtakunnallisia ja kunnallisia vaaleja, ja niissä ehdokkaat ovat samat kuin oikeissakin vaaleissa.

Nuorisovaaleissa saavat äänestää alle 18-vuotiaat. Vaalien järjestämisestä päätetään kussakin koulussa erikseen.

Ruotsalainen kertoo, että Taidelukion opiskelijat tuntuivat haluavan nuorisovaaleja, joten  oppilaskunnan hallitus päätti ne järjestää.

— Nuorisovaalit on hyvä asia. Vaaleissa käy ilmi, mitä nuoret haluavat Suomen kansalle. Nuoretkin pääsevät miettimään näitä asioita vähän enemmän.

Tuija Pauhu

Niilo Saarlemo äänesti Taidelukion nuorisovaaleissa. Hänen 
arvelee, että virallisten vaalien äänestysikärajaa ei kannata alentaa.
Niilo Saarlemo äänesti Taidelukion nuorisovaaleissa. Hänen arvelee, että virallisten vaalien äänestysikärajaa ei kannata alentaa.

Taidelukion nuorisovaaleissa kävi äänestämässä muun muassa ensimmäisen vuoden opiskelija, imatralainen Niilo Saarlemo, 16.

Hänen mielestään äänioikeusikärajaa ei pitäisi alentaa. Hän itse tosin arvelee olevansa valmis äänestämään oikeissakin vaaleissa.

— Mutta monille saattaa tulla sellainen joukkotyhmyys. Kaikki eivät ole kiinnostuneita äänestämään ollenkaan ja äänestävät silti jotakuta. Monet ajattelevat, mitä muut ajattelevat siitä, mikä olisi siistiä. Saarlemo pohtii.
Saarlemo kertoo äänestäneensä nuorisovaaleissa vakavissaan. Hän on lukenut lehdistä ehdokkaiden haastatteluja.

— Äänestin sellaista, jolla on samanlaisia mielipiteitä kuin minulla.

Nuorisovaaleja muissakin kouluissa

Nuorisovaalit on pidetty Savonlinnan seudulla Taidelukion lisäksi normaalikoulussa, Kerimäen koulussa, Rantasalmen Rantasalon koulussa ja Punkaharjun koulussa.

Enonkosken koulussa äänestetään ensi viikon perjantaina.

Kommentoidut