Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine karsi talousarvioesityksessään lautakuntien toiveita kovalla kädellä — Hän esittää myös satsauksia elinvoiman kehittämiseen ja uskoo työllisyyden yhä kohenevan

Laine vaatii Sosterilta menokuria ja kaupungin päättäjiltä sitoutumista sovittuihin säästöihin. Talousarvioesityksen alijäämäisyys johtuu suurelta osin Sosterin menojen kasvusta.

Tuija Pauhu

Kaupunginjohtaja Janne Laine julkisti talousarvioesityksensä perjantaina. Kaupunginhallitus käsittelee sen ensi viikolla ja tekee esityksensä valtuustolle, joka päättää talousarviosta marraskuun 12. päivänä. (Arkistokuva)
Kaupunginjohtaja Janne Laine julkisti talousarvioesityksensä perjantaina. Kaupunginhallitus käsittelee sen ensi viikolla ja tekee esityksensä valtuustolle, joka päättää talousarviosta marraskuun 12. päivänä. (Arkistokuva)

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine esittää kaupungille ensi vuodeksi talousarviota, joka on kaksi miljoonaa euroa alijäämäinen.

Näin on siitä huolimatta, että Laine on karsinut kovalla kädellä lautakuntien talousarvioesityksiä ja lisäksi juustohöylännyt sivistyslautakunnan määrärahoja prosentilla ja muita määrärahoja puolella prosentilla lukuun ottamatta Sosterin ja elinkeinotoimen määrärahoja.

Tuloveroprosenttiin Laine ei esitä korotusta.

— Tavoitteena on, että emme olisi taas Suomen suurimman tuloveroprosentin kunta, kun siitä häpeästä päästiin tänä vuonna pois, Laine sanoi tiedotustilaisuudessaan perjantaina.

Kaupunginhallitus käsittelee talousarvioesitystä ensi maanantaina ja tiistaina. Valtuusto päättää talousarviosta 12. marraskuuta.

NETTI - Savonlinnan kaupunginjohtajan talousarvioehdotus 2019-01.jpg

Kiinteistöveroprosentteihin Laine esittää korotusta

Kiinteistöveroprosentteja Laine esittää nostettavaksi vuoden 2017 tason yläpuolelle niin, että kiinteistöveron tuotto kasvaa yhteensä miljoonalla eurolla huolimatta siitä, että verottaja on alentanut kiinteistöjen verotusarvoa.

Laineen mukaan veronkorotus on edessä, jos Sosteri ei pysy kaupungin antamassa raamissa — Myös kaupungin päättäjiltä vaaditaan sitoutumista tasapainotustoimiin

Laineen mukaan tuloveroprosentin ennallaan säilyttämisen edellytys on se, että Sosteri saa taloutensa pysymään kaupungin asettamissa raameissa.

Viime vuonna Sosterin menot ylittyivät kaupungin talousarvioon verrattuna yhdeksällä miljoonalla eurolla, ja tänä vuonna ylitys uhkaa kasvaa 11 miljoonan euron suuruiseksi.

Laineen esityksen mukaan kaupunki antaa Sosterille velvoitteen laatia talouteensa tasapainottamisohjelman, jolla se pysyy kaupungin antamassa talousarvioraamissa.

— Jos Sosteri ei onnistu tässä, on verotusta korotettava vuonna 2020.

Laineen mukaan Sosterin tähän mennessä tekemät tasapainotustoimet ovat aivan liian pieniä.

Ensi vuodelle Sosteri valmistelee talousarviotaan siten, että kasvua vuoden 2017 toteutumaan olisi kaksi prosenttia. Kaupunginjohtajan esityksessä kasvua olisi 1,5 prosenttia.

Laine vaatii sitoutumista myös kaupungin päättäjiltä

Laine korostaa, että tuloveroprosentin ennallaan pysyminen vaatii myös kaupungin päättäjiltä sitoutumista sovittuihin säästöihin.

— Kaupungin talous ei kestä sitä, että talousarvioon kirjataan kovia päätöksiä, mutta sitten niitä ei tehdäkään.

Laine muistuttaa, että viime vuonna valtuusto alensi tuloveroprosenttia sillä edellytyksellä, että kouluverkosta löytyy 1,5 miljoonan euron vuotuiset säästöt.

Kesällä valtuusto kuitenkin hylkäsi koulujen lakkauttamisaikeet.

— Tämä tarkoittaa muutaman sadantuhannen euron investointeja, koska kouluille on viranomaisten vaatimuksesta tehtävä remontteja, jos ne pidetään käytössä.

Laineen mukaan kouluverkkoasiassa lipsuminen toi kaupungille kaksi miljoonaa euroa lisää sopeuttamistarpeita.

Laine muistuttaa, että kaupungin asukkaat vähenevät ja samalla vähenevät myös asukaskohtaiset valtionosuudet.

— Palveluverkko pitää sopeuttaa vähenevään asukasmäärään.

Kolmas syy talousarvioesityksen alijäämään on se, että valtio leikkaa ensi vuonnakin kunnilta valtionosuuksia. Leikkaus Savonlinnan kaupungin kohdalla on vähän yli miljoona euroa.

Soila Puurtinen

Lypsyniemen teknologiapuisto on Laineen mukaan kaupungille strategisesti tärkein kehittämis- ja investointikohde. Kaupunginjohtaja
 esittää kahden miljoonan euron pääomitusta yritysten 
toimitilahankkeeseen, jota Savonlinnan Yritystilat suunnittelee 
teknologiapuistoon.
Lypsyniemen teknologiapuisto on Laineen mukaan kaupungille strategisesti tärkein kehittämis- ja investointikohde. Kaupunginjohtaja esittää kahden miljoonan euron pääomitusta yritysten toimitilahankkeeseen, jota Savonlinnan Yritystilat suunnittelee teknologiapuistoon.

Panostuksia myös elinvoimaan

Laineen talousarvioesitys sisältää myös panostuksia elinkeinoelämän edistämiseen ja vahvistamiseen.

— Työllisyyden kehityksessä on positiivinen vaihe. Vaikka väestö vähenee, työllisen työvoiman määrä kasvaa, Laine sanoo.

Laine uskoo, että myönteinen työllisyyskehitys jatkuu ensi vuonnakin.

— Myönteisiä asioita on paljon: Punkaharjun kertopuutehdasinvestointi, Punkaharjun Puutaidon investoinnit , Sahakuution investoinnit, Suvi-veneitten toiminnan keskittyminen Savonlinnaan ja monet muut investoinnit.

Lypsyniemen teknologiapuisto on Laineen mukaan kaupungille strategisesti tärkein kehittämis- ja investointikohde.

Hän esittää kahden miljoonan euron pääomitusta yritysten toimitilahankkeeseen, jota Savonlinnan Yritystilat suunnittelee teknologiapuistoon.

Kaupunki on sitoutunut myös Luonnonvarakeskuksen hankkeisiin.

Laine esittää vuosille 2019—2022 kaupungin omarahoitusosuutta yhteensä kuuden miljoonan euron suuruisiin elinkeinoelämän kehittämishankkeisiin, joista kerrotaan myöhemmin enemmän. Niissä kaupungin rahoitusosuus olisi 425 000 euroa.

Tavoitteena on yksityisen sektorin työpaikkojen määrän lisääntyminen 50 työpaikalla sekä noin 120 miljoonan euron suuruiset yksityiset investoinnit.

Kehittämistoimiin luetaan myös lentoliikenteen tukeminen ja oopperajuhlien avustaminen sekä vesihuollon kehittäminen niin, että kaupunkilaiset saavat pohjavettä, jos Haapaveden pintavesi jostain syystä kävisi käyttökelvottomaksi.

Laine esittää rahaa myös kaupunkikeskustan kehittämiseen ja matkailuhankkeisiin.

Juttua on päivitetty ja täydennetty kello 15.05.