Kouvolan etanolitehdas ei saa kiinalaisrahaa — Kaj Turusen mukaan neuvottelut Savonlinnan investoinneista jatkuvat

Kiinalaiset sijoittajat ovat vetäytyneet Kouvolan bioetanolitehdashankkeesta.

Tuija Pauhu

Kaj Turusen mielestä Suomen on käytettävä päästökiintiöneuvotteluissa rankinta taktiikkaa ja painavinta valttikorttia, joka tarkoittaa erouhkausta.
Kaj Turusen mielestä Suomen on käytettävä päästökiintiöneuvotteluissa rankinta taktiikkaa ja painavinta valttikorttia, joka tarkoittaa erouhkausta.

Kiinalaiset ovat vetäytyneet Kouvolan bioetanolitehdashankkeesta. Suomen Bioetanolin toimitusjohtaja Aate Laukkanen kertoo saaneensa tiedon kiinalaisten vetäytymisestä heinäkuun alussa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat verkkosivullaan.

Kiinalaista biopolttoaineinvestointia kokoonjuossut kansanedustaja Kaj Turunen (uv.) kertoo, että neuvottelut Savonlinnan kiinalaisinvestoinneista jatkuvat aktiivisina.

— Nyt neuvotellaan sahakapasiteetin lisäämisestä ja sahan sivuvirtojen hyödyntämisestä, mikä voisi tarkoittaa biodieseltehdasta, Turunen sanoo.

Turunen toteaa, että Savonlinnan investoinneille on löydettävä uusi yhtiömalli, kun kiinalaisten ja Suomen Bioetanolin välille ei syntynyt sopimusta.

— Rahastoyhtiö on olemassa, ja rahat ovat koossa, Turunen sanoo.

Helmikuussa kiinalainen rahastoyhtiö Shenzhen vahvisti aikovansa sijoittaa Kouvolan bioetanolitehtaaseen ja Savonlinnan biodieseltehtaaseen yli 200 miljoonaa euroa. Nyt Kouvola on siis pudonnut kuviosta pois.

Suomen Bioetanoli on saanut jo kertaalleen jatkoaikaa työ- ja elinkeinoministeriön myöntämälle 30 miljoonan euron energiatuelle. Jatkoaika menee umpeen kahden viikon kuluttua heinäkuun lopussa.

Aate Laukkanen kertoo käyneensä ministeriössä viime viikon perjantaina keskustelemassa jatkosta.
— Keskustelujen perusteella on kolme vaihtoehtoa: lopettaminen, jatkohakemuksen jättäminen tai tehtaan perustamispäätös. Perustamispäätökseen ei ole rahaa. Lopettaminenkaan ei ole vielä mielessä, joten todennäköisesti jätämme tuesta jatkohakemuksen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.