Savonlinnan Kuitulaboratoriosta on tullut luottopelaaja, jonka työtä kiitellään jopa arvostetuissa tutkimuslaitoksissa — ”Yhteistyö paikallisten yritysten kesken on tiivistä, ja yritykset ovat monella tavalla myös koulutuksen tukena”

Kuitulaboratoriossa keskitytään nyt siihen, miten tehdä pakkauksia tai kankaita sellusta sen sijaan että kaikkeen käytetään aina vain muovia. Tutkimustulokset palvelevat uusiutuvaa metsäteollisuutta, joka ei ollutkaan auringonlaskun ala.

Tuija Pauhu

VTT:n ja Kuitulaboratorion yhteistyö kasvattaa uusien selluloosalaatujen testituotantoa uusiutuvan metsäteollisuuden tarpeisiin.
VTT:n ja Kuitulaboratorion yhteistyö kasvattaa uusien selluloosalaatujen testituotantoa uusiutuvan metsäteollisuuden tarpeisiin.

VTT (Teknologian tutkimuskeskus) turvautuu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (XAMK) Savonlinnassa toimivan Kuitulaboratorion asiantuntemukseen kehittäessään ja testatessaan kasvipohjaisia selluloosalaatuja, joilla on tarkoitus korvata ympäristön kannalta luultua suuremmaksi saastuttajaksi todettua muovia.

”Kuitulabrasta” on tullut pikku hiljaa merkittävä osanen verkostossa, joka paneutuu kasviperäisten biomateriaalien kehittelyyn. Savonlinnassa tutkitaan lähinnä puuperäisen selluloosan kemiallisia esikäsittelyjä.

Se, että esimerkiksi puusta tai heinästä valmistetaan kangasta, on pitkä ja monipolvinen prosessi. Savonlinnassa on perehdytty erityisesti jo käsiteltyjen materiaalien pesuun eli siihen, kuinka käsittelyaineiden jäämät saadaan puhdistettua lopputuotteesta pois.

— Meillä käsiteltyjen materiaalien jatkokäyttö tapahtuu asiakkaan toimesta, toteaa Kuitulaboratorion johtaja Tapio Tirri.

Asiakkaan tarve ohjaa toimintaa

Kuitulaboratoriota suunniteltaessa ei tällaisesta pitkäkestoisemmasta testaustoiminnasta ollut vielä tietoa, Tirri kertoo.

— Teemme sitä, mitä asiakkaat tarvitsevat, ja se on nykyisin pidempiä prosesseja kuin mitä tätä laitosta perustettaessa vielä tiedettiin, jopa pilottihankkeita. Asiakas voi sitten hyödyntää meidän tuloksiamme uuden tuotteen tai tuotantolaitoksen jatkokehittelyssä.

— Tämä on vaatinut meiltä ihan konkreettisia remontteja. Pesuja varten on siirretty putkilinjoja ja vedetään myös kokonaan uutta linjaa, että saadaan prosessit toimimaan jouheasti.

Näin on toimittu sen sijaan että asiakkaalle olisi sanottu, että pahoittelut, ei onnistu.

— Asiakkaan tarve ohjaa meitä. Se on kestävä tie, Tirri korostaa. Tällä menetelmällä Kuitulaboratoriosta on tullut luottokumppani VTT:n lisäksi monille muillekin tutkimustoimintaa harjoittaville tahoille.

Puukuitu ja osaaminen uudelle tasolle

Torstaina VTT:n ja Xamkin yhteisessä tiedotteessa VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin hehkutti savonlinnalaisten osaamista, joka keskittyy tällä hetkellä erityisesti kestävään pakkaamiseen ja tekstiileihin.

Tavoitteena on nostaa muokattu suomalainen puukuitu ja siihen liittyvä osaaminen uudelle tasolle, toteaa Harlin. VTT:n ja Kuitulaboratorion yhteistyö kasvattaa uusien selluloosalaatujen testituotantoa uusiutuvan metsäteollisuuden tarpeisiin.

— Yhteistyö paikallisten yritysten kesken on tiivistä, ja yritykset ovat monella tavalla myös koulutuksen tukena. Sieltä meille kerrotaan, minkälaisia asioita tuleville Savonlinnassa koulutettaville biotuotetekniikan insinööreille pitää opettaa, että he olisivat valmiita työelämään, Tirri kertoo.

Savonlinnan kampuksella tulee keväällä hakuun 25 biotuotetekniikan insinöörin opiskelupaikkaa monimuotokoulutuksena. Päiväopiskeluna toteutettaviin opintoihin ei toistaiseksi oteta uusia opiskelijoita.

Kommentoidut