Savonlinnan seurakuntakeskuksen kahvio ja juhlasali muuntuvat maanantaisin Hengen ravintola Leiväksi — Yhteisöllisen kokoontumistilan tarve on ollut mielessä jo pitkään

Savonlinnan seurakuntakeskuksella avautui maanantaina uusi kohtaamispaikka, Leipä — Hengen ravintola. Se tarjoaa kerran viikossa tilaa yhdessäoloon, kahvitteluun ja ruokailuun sekä hengellisen elämän hoitoon.

Timo Seppäläinen

Hengen ravintola Leivän avajaisissa kävi yli 120 vierasta. Leena Paintola (vas.) ja Mari Kulmala (oik.) ottivat lämpimästi vastaan Mertalasta saapuneen Mirja Tukiaisen. — Runsas halaaminen lisää vastustuskykyäkin kuulemma, ja kun tämä onneksi käy vielä näin, ettei ole robotit sanomassa monotonisella äänellä, että nyt olisi sitten halaustuokio, Tukiainen toteaa.
Hengen ravintola Leivän avajaisissa kävi yli 120 vierasta. Leena Paintola (vas.) ja Mari Kulmala (oik.) ottivat lämpimästi vastaan Mertalasta saapuneen Mirja Tukiaisen. — Runsas halaaminen lisää vastustuskykyäkin kuulemma, ja kun tämä onneksi käy vielä näin, ettei ole robotit sanomassa monotonisella äänellä, että nyt olisi sitten halaustuokio, Tukiainen toteaa.

Käytössä ovat seurakuntakeskuksen kahvio ja juhlasali. Ravintola on avoinna maanantaisin kello 10—14.

Yhteisöllisen, kaikille avoimen tilan tarve on ollut seurakunnan väen mielessä jo pitkään.

— Ajatus tällaisesta on kytenyt vuosia. Meillä on jumalanpalvelusyhteisö, mutta monet meistä kaipaavat vähän enemmänkin. Keväällä saatiin tämä ajatus, että seurakunta voi olla myös notkea toimija. Tiloja tällaiseen on, toteaa seurakunnan johtava kappalainen Leena Paintola.

Johtava diakonianviranhaltija Mari Kulmala sanoo, että seurakuntakeskuksella ja läheisellä Säämingin seurakuntatalolla kokoontuu maanantaisin paljon eri ryhmiä.

— On nypläys- ja tuunausporukkaa, kuorotoimintaa ja kerhoja, joiden jälkeen ihmiset jäävät pyörimään käytäville ja vaihtamaan kuulumisia. Nyt heillekin on paikka, johon voi tulla.

Ravintolaan ovat tervetulleita kaikenikäiset ihmiset — eri puolilla taloa työskentelevät seurakunnan työntekijätkin voivat siellä istua yhteisen pöydän ääreen.

Pääskylahdesta hyviä kokemuksia

Pääskylahden seurakuntatalolla on vastaavanlaista toimintaa.

— Päiväkeskus on siellä avoinna tiistaista torstaihin. Pari vuotta sitten aloitettiin torstaina viikkomessu, joka on ennen ilmaisruokailua. Se on tavoittanut alueen väestöä tosi hyvin, eli meillä on jo tällainen toimiva malli olemassa, Kulmala kertoo.

Ilmainen ruoka tarjoillaan kello 11—12, kahvia, teetä ja mehua on tarjolla koko aukioloajan.

Päivän alkajaisiksi pidetään alkurukous kello 10.30, Hiljaisuuden messuun voi osallistua kello 11.45.

— Yksi ihan älyttömän tärkeä asia on se, että me kristityt eri kokoonpanoissa olemme vuosia rukoilleet Savonlinnan kaupungin puolesta. Täällä me jatkamme rukousta, Paintola sanoo.

Innoittajana elpynyt tukholmalainen seurakunta

Kirkkoherra Sammeli Juntunen kertoo, että innoittajana toiminnan käynnistämisessä on ollut ruotsalainen Sankta Claran seurakunta.

— Se oli melkein kuoleva seurakunta Tukholman keskustassa. Kun se avasi ovensa ihmisille, sinne rupesi tulemaan paljon erilaisia ihmisiä ja seurakunta virkistyi ihan mahdottomasti. Yhtenä edellytyksenä oli, että he rukoilivat paljon ja rukoilevat edelleenkin.

Päivän hengelliseen antiin voi osallistua tai olla osallistumatta. Rukouspyynnön voi jättää esirukouslaatikkoon. Paikalla on aina pappi, kanttori ja diakoniatyöntekijä.

— Voi tulla juttelemaan, jos siltä tuntuu. Aina on mahdollisuus rukoukseen ja henkilökohtaiseen sielunhoitoon, Paintola toteaa.

Vapaaehtoiset mukana toiminnassa

Keittiössä vuorottelevat seurakunnan emännät ja eri ryhmien vapaaehtoiset.

Minna Rasimus ilmoittautui vapaaehtoiseksi kohtaamispaikkaan. Työnkuva on vielä avoin, mutta hän kertoo olevansa valmis tarttumaan kaikenlaisiin tehtäviin.

— Elämäntilanne on sellainen, että on mahdollisuus osallistua tällaiseen vapaaehtoistoimintaan.

Tulevaisuus näyttää, millaisia asioita ihmiset Hengen ravintolasta hakevat.

- Mielenkiinnolla odotan, miten tämä muotoutuu, Kulmala sanoo.

Leipä — Hengen ravintola

Savonlinnan seurakuntakeskuksessa, Kirkkokatu 17.

Avoinna klo 10—14, ilmainen ruokailu klo 11—12.

Kahvia, teetä ja mehua tarjolla kävijöille koko ajan.

Pappi ja diakoniatyöntekijä tavattavissa.

Alkurukous klo 10.30.

Hiljaisuuden messu klo 11.45.

Lehtiä ja kirjoja selailtavaksi tai vaihdettavaksi.

Lasten leikkinurkka.

Tarjoilut ovat maksuttomia, vapaaehtoinen kahvi- tai ruokakolehti käytetään toiminnan pyörittämiseen