Onnenapila on unelmien toteutus

Taija Kattelus ja Annukka Masalin perustivat Puutarha Onnenapilan Punkaharjulle. He jatkavat toimintaa kauppapuutarhalla Siiskosen puutarhojen jalanjäljissä. Ruuhka-Suomi jäi taakse. Uudet yrittäjät uskovat, että muuttoliike pääkaupunkiseudulta alkaa olla muuttoliikettä tännepäin.

Eeva Mikkonen

Puutarhamyynti jatkuu Punkaharjulla, kun Annukka Masalin ja Taija Kattelus perustivat Puutarha Onnenapilan ja jatkavat Siiskosen Puutarhojen jalanjäljillä.
Puutarhamyynti jatkuu Punkaharjulla, kun Annukka Masalin ja Taija Kattelus perustivat Puutarha Onnenapilan ja jatkavat Siiskosen Puutarhojen jalanjäljillä.

Tuusulasta Savonlinnaan muuttaneet myynnin ja markkinoinnin ammattilainen Taija Kattelus, 39, ja viherrakentaja Annukka Masalin, 35, toteuttavat haaveensa ja avaavat Puutarha Onnenapila Oy:n 24. marraskuuta Punkaharjulla. He jatkavat toimintaa kauppapuutarhalla Siiskosen puutarhojen jalanjäljissä luvaten säilyttää tutun laadun. Siiskoset jatkavat viljelyä avomaalla.


— Soittelin Siiskosen Kirsille keväällä ja kyselin kuulumisia. Hän sanoi, että en ole käynyt katsomassa kasvihuoneita, vaikka olin luvannut. Tulimme viikonlopuksi Savonlinnaan ja Kirsi kierrätti kasvihuoneissa kuin kiinteistövälittäjä ja tarjosi niitä sitten ostettavaksi. Siitä se ajatus sitten lähti, nauraa Kattelus.

Puutarhalla heidän ammattitaitonsa nivoutuvat hienosti yhteen.

He olivat ajelleet hotellille ja miettineet, ettei tällaista tilaisuutta tule toiste. Niinpä he päättivät ottaa neljän kasvihuoneen haasteen vastaan. Neliöitä on noin tuhat.
— On täällä kierrelty ja todettu ääneen, että nämä ovat meidän, naurahtaa Masalin.

Kattelus on aina haaveillut omasta yrityksestä, kun taas Masalin oli nuorena vannonut, ettei ala ikinä yrittäjäksi. Puutarhalla heidän ammattitaitonsa nivoutuvat hienosti yhteen.

Avajaispäivänä vietetään Harjun Jouluraittia ja väkeä pitäisi olla liikkeellä. Ovet pidetään avoinna jouluun asti.
— Haluamme olla mukana joulumyynnissä ja tehdä samalla itseämme tunnetuiksi. Valikoimiin tulee muun muassa persoonallisia joulukukka-asetelmia, kransseja ja himmelikoristeita.

Ovet avautuvat jälleen huhtikuussa ja sesonki jatkuu syyskuulle. Palvelutarjonnasta löytyy tomaatin- ja kurkuntaimien, yrttien, kesä- ja leikkokukkien lisäksi viherkasvien huoltoa, puiden ja pensaiden leikkausta, pihasuunnittelua sekä viherrakentamista. Myös surusidonta tulee valikoimaan kevään aikana.
— Pyrimme tuomaan aina jotain uutta, mutta kurkkuamppelit löytyvät täältä jatkossakin, yrittäjät sanovat.

He uskovat tulevaisuuteen.
— Puutarhalla on valmis asiakaskunta. Lisäksi itse kasvattaminen on trendi, tomaatti- ja kurkkuamppelit sekä yrtit pitää olla, vaikka olisi miten pieni parveke.
Yrittäjät haluavat tehdä yhteistyötä ja käyttää paikallisia palveluja mahdollisuuksien mukaan. Vastaanotto on ollut oman alan ja paikkakunnan muiden yrittäjien keskuudessa hyvä.
— Yhdessä tässä pärjätään.

Taija Kattelukselle Savonlinnan seutu ei ole uusi tuttavuus. Siitä on yli kymmenen vuotta, kun hän asui seitsemän vuotta Savonlinnassa. Hän opiskeli sisustus- ja näyttelyalan artesaaniksi ja työskenteli muun muassa torimyyjänä, Herttuassa ja Kesämaassa.
— Kun tänne tulee, tuntuu, että tulee kotiin.  Emme olisi vakinaisista töistä lähteneet, jos emme haluaisi tehdä tätä ja uskoisi tähän.
Annukka Masalinille seutu oli aivan uusi.

Seudun väkipako ja yrityselämän ikävät uutiset ovat heitä toki mietityttäneet.
— Varsinkin sitä miettii, kun yrityksiä menee ympäriltä, mutta en usko, että seutu tyhjenee kokonaan. Pääkaupunkiseudulta alkaa olla muuttoliikettä tännepäin, asuminen on siellä niin kallista. 20 neliön yksiöstä vuokra on tonnin. Eikä sinnekään loputtomiin väkeä mahdu, Kattelus sanoo.