Makoisia uutisia! —  Savonlinnalaisen Maisa Jorosen Jäätelöpyörä on Suomen paras 4H-yritys

”Palaan hommiin entistä kokeneempana ja innokkaampana”, pyörällä liikkuvan jäätelökioskin yrittäjä suunnittelee ensi kesän kuvioita.

Timo Seppäläinen

Raija Anttinen ja Reijo Kinnunen ostivat jäätelötötteröt Maisa Joroselta viime kesänä. Joronen jätskipyörineen oli tällä kertaa Torisillan kupeessa.
Raija Anttinen ja Reijo Kinnunen ostivat jäätelötötteröt Maisa Joroselta viime kesänä. Joronen jätskipyörineen oli tällä kertaa Torisillan kupeessa.

Nuori 4H-yrittäjä Maisa Joronen, 16, on voittanut Jäätelöpyörällään Suomen 4H-liiton valtakunnallisen yrityskilpailun 13—17 -vuotiaiden sarjan.

Itä-Savokin huomioi viime kesänä itselleen uudenlaisen kesätyön kehittäneen Jorosen, joka polki jäätelöpyörällään myymään jäätelötötteröitä ja -kuppeja sinne, missä ihmiset muutenkin viihtyivät. Jäätelöpyörällä ei ollut kiinteää paikkaa eikä myöskään kiinteitä aukioloaikoja.

— Säät ratkaisevat, kannattaako lähteä liikkeelle, sanoi Joronen tuolloin.

Viime kesänä aurinkoisia päiviä riitti, ja Pieksämäellä valmistetun Kyytselän jäätelön makuun päästiin Savonlinnan keskustan lisäksi myös toistaiseksi viimeisessä Puruvesi Popissa.

— Seuraava kesä on ajatuksissani, ja palaan hommiin entistä kokeneempana ja innokkaampana, Joronen suunnittelee.

Savonlinnassa 33 nuorta 4H-yrittäjää

Uutinen oli mieluisa myös Savonlinnan 4H-yhdistykselle, jonka suojissa toimi viime vuonna 16 4H-yritystä. Yrityksissä toimi yhteensä 33 nuorta yrittäjää, ja niiden yhteinen liikevaihto oli lähes 40.000 euroa.

— Yrittäjyys on tuonut monelle 13—28 -vuotiaalle nuorelle hyvän kesätyöpaikan, toteaa yhdistyksen toiminnanjohtaja Maija Tuunanen.

Yhdistys on lisäämässä panostusta nuorten yrittäjyyteen ja yrittäjyyskasvatukseen. Vastikään käynnistetty Job4You -hanke tarjoaa tukea 15-28 -vuotiaille nuorille työelämän alkumetreille.

Nuorille tarjotaan muun muassa yrittäjyysvalmennuksia, työelämä tutuksi –valmennuksia, apua työhakemuksen ja cv:n tekoon sekä työpajoja ja luentoja aiheista, joita nuori kokee tarvitsevansa työelämään liittyen.

Duunirinki toinen väylä työelämään

Ydinajatuksena on löytää nuorille oma, yksilöllinen tapa työllistyä joko yrittäjänä tai esimerkiksi 4H-yhdistyksen duuniringin kautta. Duunirinki tarjoaa kaupunkilaisille muun muassa lastenhoitoa, lemmikkien hoitoa sekä apua piha- ja puutarhatöissä. Työtehtävän hoitaa nuori, jolle 4H-yhdistys maksaa tes:n mukaista palkkaa ja veloittaa työn asiakkaalta.

—  Valmennuksen ja monialaisen verkoston avulla pystymme auttamaan nuoria omien vahvuuksien etsimisessä ja sitä kautta löytämään oman polun työelämään, Tuunanen uskoo.

Hankkeen edetessä nuoret voivat toimia myös vertaisohjaajina muille nuorille.

Työelämän edustajat, yhdistykset, koulut ja yrittäjät halutaan myös vahvasti mukaan verkostoon. Koulujen kautta tavoittaa ison osan nuorista, ja yhdistysten välityksellä löytyvät maahanmuuttajat sekä syrjäytymisuhan alla olevat nuoret.

Apukäsiä pienyrittäjille?

Nuorille rakennetaan kaksi erilaista polkua, yrittäjyyspolku ja työelämän valmiuksien oppimispolku.

—  Kaupungissa on esimerkiksi paljon pienyrittäjiä, joiden työmäärä on todella suuri, mutta kynnys palkata työntekijöitä on liian korkea. Löytyisikö täältä työmahdollisuuksia nuorille, Tuunanen kysyy.

Yrittäjä voisi ostaa nuorelta 4H-yrittäjältä pieniä työpalveluita esimerkiksi tunnin tai pari viikossa. Yrityksissä on siivousta, järjestelyä ja paperityötä, joka ei vaadi erityistä ammattiosaamista, mutta joka jonkun pitäisi tehdä. Mallin avulla nuoret voivat koulun ohella ”harrastaa” työntekoa ja saada kallisarvoista oppia yrittäjältä työn ja yrittäjyyden pelisäännöistä.

Tukea ikäihmisille?

Tekijää vailla olevaa työtä löytyy myös ikäihmisten kotoa.

—  Hanke luo toteutuessaan uuden matalan kynnyksen mallin tuottaa nuorille osaamista ja mahdollisuuksia työllistymiseen, Tuunanen uskoo. Sivutuotteena yritteliäisyys, osaaminen ja itsetunto kasvavat.

Yhteistyökumppaneina toimiva Savonlinnan seudun yrittäjät, Suomen yrityskummit, Xamk, Samiedu, Uusyrityskeskus, Etsivänuoret, Toimintatupa, oppilaitokset ja Savonlinnan Nuorisotoimi.

Hanke on Savonlinnan Seudun Kolomonen ry:n Asukasloikka 2 -hankkeen tuensiirtohanke, joka päättyy lokakuun lopussa vuonna 2020. Hankekoordinaattorina toimii Kati Kero.