Pääministeri Antti Rinne hyökkäsi Postin johtoa vastaan ja syytti virheellisen tiedon jakamisesta — Postisekoiluissa ryvettynyt ministeri Sirpa Paatero jättää tehtävänsä, uutta ministeriä ei ole ehditty valita

Rinne: ”Paatero ei ole noudattanut pääministerin ohjeita riittävän vahvasti siitä, miten omistajaohjausta tehdään Postin suuntaan”

mIKA sTRANDÉN

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) vieraili syyskuussa hallituksen kirjastokiertueella Lappeenrannassa.
Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) vieraili syyskuussa hallituksen kirjastokiertueella Lappeenrannassa.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) jättää ministerin tehtävänsä.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) vahvisti jo aiemmin julkisuuteen tulleen tiedon kotkalaisen Paateron erosta perjantaina järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Rinteen mukaan Paatero jätti suullisen eronpyyntönsä ja Rinne kertoi hyväksyneensä sen. Paatero ilmoitti perjantaina jäävänsä sairauslomalle.

Uuden ministerin nimeä Rinne ei osannut vielä perjantaina kertoa.

Rinteen mukaan Paatero jätti eronpyyntönsä itse keskusteltuaan ensin puhelimessa Rinteen kanssa.

— Paatero ei ole noudattanut pääministerin ohjeita riittävän vahvasti siitä, miten omistajaohjausta tehdään Postin suuntaan, Rinne sanoi.

Postin johdolle ryöpytystä

Pääministeri hyökkäsi tiedotustilaisuudessa myös Postin johtoa vastaan.

Postin hallituksen asemaan Rinne ei ottanut suoraan kantaa, mutta piti raskauttavana sitä, että postin johto on antanut väärää tietoa Postin työehtosopimuksesta.

— Posti on toiminut vastoin omistajan tahtoa ja antanut virheellistä tietoa ministeri Paaterolle.

Rinteen kommentit voivat johtaa myöhemmin Postin hallituksen eroon.

Oppositio on ehtinyt jo vaatia myös Antti Rinteen eroa. Opposition mukaan pääministeri on puhunut eduskunnan edessä ”muunneltua totuutta”.

Omaan asemaansa Rinne ei ottanut kantaa. Hän sanoi puhuneensa eduskunnan edessä sen tiedon varassa, mitä on Postilta ja omistajaohjausministeri Paaterolta saanut.

— On ollut koko ajan kaikkien tiedossa, että en hyväksy miltään osin heikennyksiä Postin pakettilajittelijoiden työehtosopimukseen.

Paatero on ollut Rinteen luotettu

Paateron eron taustalla on pitkään julkisuudessa vatvottu Postin tilanne.

Omistajaohjausministeri Paateron puheet pakettilajitteluun liittyvässä kiistassa ovat vaihdelleet ja hän on itsekin aiemmin myöntänyt tehneensä virheitä asian hoitamisessa. Oppositio on syyttänyt kaksikkoa valehtelusta.

Tilanne kärjistyi uudestaan perjantaina, kun Posti Group Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola sanoi, että Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki.

Paatero ja pääministeri Antti Rinne ovat antaneet ymmärtää, että tukea ei ole ollut.

Paatero nousi kansanedustajaksi 1. helmikuuta 2006 varasijalta imatralaisen Sinikka Laisaaren luovuttua kansanedustajan paikasta. Hänet valittiin kehitysministeriksi syyskuussa 2014.

Rinteen hallituksessa hän on työskennellyt kunta- ja omistajaohjausministerinä kesäkuusta lähtien. Kevään eduskuntavaaleissa hän keräsi 7 859 ääntä Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.

Sirpa Paatero on kuulunut pääministeri Rinteen luottohahmoihin. Hän on myös SDP:n puoluevaltuuston ja Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja.