Vuoden luontokuvat 2019 -kilpailun parhaiden kuvien näyttely tuli heti tuoreeltaan Savonlinnaan — ”Se on niin tuurissa”, kommentoi voittaja

Vuoden Luontokuva 2019 -kilpailun voitti tänä vuonna kuhmolainen ammattivalokuvaaja Ville Heikkinen, 27, kuvallaan Karhu ja korppi. Parhaat kuvat ovat nyt nähtävissä Nälkälinnanmäellä.

Timo Seppäläinen

Museoamanuenssi Anssi Taskinen ripusti Vuoden luontokuva -näyttelyä tiistaina Nälkälinnanmäelle, missä Savonlinnan maakuntamuseo tällä hetkellä toimii väistötiloissa.
Museoamanuenssi Anssi Taskinen ripusti Vuoden luontokuva -näyttelyä tiistaina Nälkälinnanmäelle, missä Savonlinnan maakuntamuseo tällä hetkellä toimii väistötiloissa.

Viime lauantaina Helsingissä ratkenneen Vuoden Luontokuva 2019 -kilpailun palkitut teokset ovat esillä ensimmäisenä Savonlinnassa.

Kaikkiaan 39 valokuvaa sisältävä näyttely avautuu keskiviikkona Saimaan luonto- ja museokeskuksen väliaikaistiloissa, Savonlinnan Nälkälinnanmäellä.

Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista.

Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.

Vuoden Luontokuva 2019 -kilpailun voitti kuhmolainen Ville Heikkinen, 27, kuvallaan Karhu ja korppi. Kilpailun tuomaristo kommentoi kuvaa seuraavanlaisesti:

— Kuvassa on voimakas tarina, jota jaksaa lukea monta kertaa. Sommittelu on todella tarkkaan mietitty. Siluetit ovat tarkkoja ja juuri oikeissa paikoissa. Eläinten asennot ovat hämmästyttävän teatraaliset. Puut ja niiden oksat koristelevat ja kehystävät kuvan.

— Tilanne, jossa kaikki elementit osuvat täsmälleen kohdalleen, ei synny hetkessä, vaan vaatii kärsivällisyyttä. Tätä on luontokuvaus parhaimmillaan: tuottaa elämyksiä niillekin, jotka eivät itse syystä tai toisesta pääse tuollaisiin paikkoihin.

Ville Heikkinen

Ville Heikkinen uusi Vuoden luontokuva -kilpailun voittonsa tällä kuvalla "Karhu ja korppi".
Ville Heikkinen uusi Vuoden luontokuva -kilpailun voittonsa tällä kuvalla "Karhu ja korppi".

"Joskus tuomarit tykkäävät, joskus eivät", sanoo voittaja

Nuori ammattivalokuvaaja Ville Heikkinen kommentoi voittoaan kylmänviileästi:

— Se on niin tuurissa. Joskus tuomarit tykkäävät, joskus eivät.

Heikkinen voitti Vuoden Luontokuva -kilpailun myös vuonna 2017, ja hän on kilpailun historiassa neljäs kuvaaja, joka on onnistunut uusimaan voittonsa.

Muut useammin kuin kerran päävoiton Vuoden Luontokuva -kilpailussa napanneet ovat tunnettuja luontokuvaajalegendoja: Martti Rikkonen ja Tapani Räsänen ovat kyenneet kahteen voittoon, ja Antti Leinonen on voittanut kilpailun kolmesti.

Tätä on luontokuvaus parhaimmillaan: tuottaa elämyksiä niillekin, jotka eivät itse pääse tuollaisiin paikkoihin.

Kilpailuun osallistui yli 14 000 valokuvaa

Kilpailuun osallistui tänä vuonna yli 14 000 kuvaa kaikkiaan 844 eri kuvaajalta. Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa sekä nuorten sarjassa. Jokaisesta sarjasta pääsi loppukilpailuun 10 parasta, siis yhteensä 90 kuvaa.

Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista, sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2019 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea. Ensimmäisenä paikkakuntana on Savonlinna.

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry. Yhdistykseen kuuluu 2 800 luontokuvauksen harrastajaa ja ammattilaista. Vuoden Luontokuva -festivaali on Pohjoismaiden suurin luontokuvatapahtuma.

Vuoden Luontokuva 2019 -näyttely, avoinna 15.12.2019 saakka, Saimaan luonto- ja museokeskus, Nälkälinnanmäki, Tottinkatu 6a, Savonlinna. Tällä viikolla museon väistötilojen avajaisviikon kunniaksi vapaa pääsy.