Punkaharjulainen Paavo Kurttila äänesti ensimmäisen kerran elämässään — Seurakuntavaaleissa voi äänestää tänään sunnuntaina kello 20 asti, Itä-Savon verkkopalvelu kertoo vaalituloksesta illalla

Seurakuntavaaleissa äänestämiseen on monta syytä. Joku pitää kappeliseurakuntansa alueen puolta, joku haluaa kirkkoon suvaitsevaisuutta ja joku oikeaa Raamatun tulkintaa.

Tuija Pauhu

Riku Kurttila (vas.) ja Paavo Kurttila äänestivät ehdokasta, jonka uskovat pitävän Punkaharjun puolia. Panu Kurttila saa äänestä vasta seuraavissa seurakuntavaaleissa.
Riku Kurttila (vas.) ja Paavo Kurttila äänestivät ehdokasta, jonka uskovat pitävän Punkaharjun puolia. Panu Kurttila saa äänestä vasta seuraavissa seurakuntavaaleissa.

Punkaharjulainen Paavo Kurttila, 16, äänesti sunnuntaiaamuna ensimmäisten joukossa Savonlinnan seurakuntavaaleissa.

— Mielenkiinnosta tulin. Onhan tämä ensimmäinen kerta, kun pääsin ääneni antamaan, Kurttila sanoo.

Seurakuntavaalien äänestyspaikat ovat avoinna sunnuntaina 18.11. kello 20 asti. Savonlinnan seurakuntavaalien ainoa äänestyspaikka on seurakuntakeskuksessa, Kirkkokadulla.

Savonlinnan seurakuntavaaleissa valitaan 33 kirkkovaltuutettua.

Itä-Savon verkkopalvelu kertoo Savonlinnan, Sulkavan ja Parikkalan vaalituloksesta illalla.

”Äänestin, jotta palvelut pysyvät Punkaharjulla”

Paavo Kurttila käy lyseon lukiota. Aikataulusyistä hän ei ehtinyt äänestämään ennakkoon. Hänen isänsä Riku Kurttila oli äänestänyt jo ennakkoon mutta oli mukana Paavon äänestysreissulla.

— Punkaharjulaisena halusin antaa punkaharjulaiselle äänen, jotta palvelut pysyisivät Punkaharjulla, Riku Kurttila sanoo.

Paavo Kurttila ja hänen 12-vuotias veljensä Panu ovat olleet useasti lasten ja nuorten leireillä. Paavo Kurttila pitää niitä tärkeinä.

Tuija Pauhu, Tuija Pauhu

Eiju Paajasella ja Elmerillä oli pitkä matka ajella äänestämään.
Eiju Paajasella ja Elmerillä oli pitkä matka ajella äänestämään.

— Niissä sai kavereita ja tuli uskonnollista näkemystä asioihin, Paavo Kurttila sanoo.

Äänestysmatka Punkaharjun perukoilta on pitkä

Rantasalmelaiset nostivat seurakuntavaalien alla esiin kysymyksen siitä, pitäisikö varsinaisena vaalipäivänä olla äänestyspaikka muuallakin kuin Savonlinnan seurakuntakeskuksessa.

Rantasalmelaiset äänestävät nyt ensimmäisen kerran Savonlinnan seurakuntavaaleissa. Neljä vuotta sitten heillä oli vielä omat vaalit, ja yhdistyminen Savonlinnan seurakuntaan tapahtui vasta vaalien jälkeen.

Muut kappeliseurakunnat eli Punkaharju, Kerimäki ja Enonkoski olivat jo neljä vuotta sitten osa Savonlinnan seurakuntaa.

— On tämä ihan hölmöä lähteä ajamaan 140 kilometriä äänestämisen takia, sanoo Eiju Paajanen Punkaharjun Vaarasta.

Paajanen ei ehtinyt ennakkoäänestää, koska hän käy Joensuussa töissä.

— Toki jos olisin muistanut ja pystynyt, niin olisi ennakkoäänestänyt, Paajanen sanoo.

Riku Kurttilakin myöntää että äänestysmatka on pitkä. Hän kuitenkin tuumaa, että Paavo-pojan äänestysreissu hoituu muiden asiointien ohella.

Kurttila ja Paajanen ovat yhtä mieltä siitä, että jos rantasalmelaisille laitettaisiin oma äänestyspaikka, sellainen pitäisi tasapuolisuuden nimissä saada myös muihin kappeliseurakuntiin.

”Kappeliseurakuntien tekemiä päätöksiä ei pitäisi perua” — Ikuiseksi luvattu hautapaikka ei seurakuntaliitoksen jälkeen ollutkaan ikuinen

Lea ja Matti Mielonen Savonlinnan Nojanmaasta ovat aina äänestäneet seurakuntavaaleissa.

— Edustajan kautta pystyy vaikuttamaan seurakunnan asioihin, Lea Mielonen sanoo.

Matti Mielonen kertoo, että hänen ehdokasvalinnassaan painoi etenkin aluepolitiikka. Hän haluaa pitää kappeliseurakuntien puolta.

— On tärkeää, että kaikki päätöksentekijät eivät ole keskikaupungilta. Kappeliseurakunnat ovat keskittymisen myötä menettäneet jo paljon. Pappi on kappeliseurakunnassa tavattavissa muutaman tunnin viikottain ja muuten puhelimella.

Mielosen mielestä on väärin, että entisten seurakuntien päätöksiä on ruvettu perumaan, kun niistä tuli kappeliseurakuntia.

Tuija Pauhu

Soili Tuomisen mielestä on tärkeää, että Raamattua opetetaan niin kuin se on kirjoitettu.
Soili Tuomisen mielestä on tärkeää, että Raamattua opetetaan niin kuin se on kirjoitettu.

— Isovanhempieni hautapaikka oli Kerimäen seurakunnasta luvattu ikuiseksi. Sitten tuli paperit, että eipäs olekaan ja käskettiin maksamaan lisää, Mielonen sanoo.

”Evankeliumia pitää julistaa, kuten se on kirjoitettu”

Savonlinnalainen Soili Tuomiselle seurakunnan ehdokkaan valinnassa on tärkeintä, että ehdokas toimii Raamatun mukaan. Hänen mielestään evankeliumia pitää julistaa niin kuin se on kirjoitettu.

— Uskon Raamatun sanaan, että se on totta. On kadotus ja on taivas. Nykyisin monissa paikoissa esimerkiksi julistetaan ikään kuin kadotusta ei olisi.

Samaa sukupuolta olevien pariskuntien puolesta rukoileminen ratkaisi jonkun ehdokasvalinnan — Joku toinen ei ole asiasta koskaan kuullutkaan

Suuri keskustelunaihe Savonlinnassa on ollut se, voiko seurakunnassa rukoilla samaa sukupuolta olevien liiton puolesta ja pariskunnan kanssa. Nykyinen käytäntö on, että seurakunnan tiloissa ei samaa sukupuolta olevien parisuhderukouksia sallita.

Matti ja Lea Mielonen eivät ole juuri pohdiskelleet asiaa.

Tuija Pauhu, Tuija Pauhu

Matti ja Lea Mielonen eivät ole miettineet samaa sukupuolta olevien parisuhderukouksia. He tuumivat, että ei rukous koskaan pahasta ole.
Matti ja Lea Mielonen eivät ole miettineet samaa sukupuolta olevien parisuhderukouksia. He tuumivat, että ei rukous koskaan pahasta ole.

— Minulla on se kanta, että avioliitto on miehen ja naisen välinen. Mutta kyllä rukoilla saa. Eihän rukous ole missään tapauksessa paha, Lea Mielonen sanoo.

Soili Tuominen tarkisti useista harkitsemistaan ehdokkaista, mikä heidän kantansa on samaa sukupuolta olevien liittoja koskeviin parisuhderukouksiin. Osa ehdokkaista karsiutui tämän kysymyksen takia pois.

— Jos joku tulee yksin hädässään seurakuntaan, niin varmaan hänen puolestaan rukoillaan täälläkin. Mutta jos samaa sukupuolta olevat pyytävät rukoilemaan liittonsa puolesta, niin se on Jumalan sanan vastaista, Tuominen sanoo.

Eiju Paajanen on ehdottomasti sitä mieltä, että samaa sukupuolta olevien liittojen puolesta pitäisi saada rukoilla kirkossa.

Tuija Pauhu

Niina Uronen äänesti ensimmäistä kertaa elämässään seurakuntavaaleissa.
Niina Uronen äänesti ensimmäistä kertaa elämässään seurakuntavaaleissa.

— On suuri häpeä Savonlinnalle, että se ei ole nyt kirkossa sallittua. Toivoisin että se olisi tulevaisuudessa mahdollista, Paajanen sanoo.

Savonlinnalainen Niina Uronen ei ole ennen äänestänyt seurakuntavaaleissa. Hän lähti äänestämään ensimmäistä kertaa elämässään, koska hänen ystävänsä on ehdokkaana.

— Hän on suvaitsevainen, ihmisläheinen ja välittää toisista aidosti, Uronen sanoo.

Uroselle oli uusi asia, että Savonlinnan seurakunnan tiloissa ei nyt saa rukoilla samaa sukupuolta olevien liittojen puolesta. Kun hän kuuli asiasta Itä-Savon haastattelussa, hän sanoi, että kyllä liiton puolesta pitäisi voida rukoilla. Hän uskoo myös ehdokkaansa olevan samaa mieltä.

— Se on juuri suvaitsevaisuutta. Seurakunnan jos minkä pitäisi olla suvaitsevainen.

Äänestyspaikat avoinna kello 20 asti

Äänestyspaikat ovat avoinna sunnuntaina 18.11. kello 20 asti.

Äänioikeus on evankelis-luterilaisen kirkon jäsenellä, joka viimeistään vaalipäivänä 18.11. täyttää 16 vuotta.

Äänioikeus on siinä seurakunnassa, jonka jäseneksi henkilö on merkitty viimeistään 15.8. Jos sen jälkeen on muuttanut toiseen seurakuntaan, äänioikeus jää vanhaan seurakuntaan.

Savonlinnan seurakunnan äänestyspaikka on Savonlinnan seurakunta-keskuksessa, Kirkkokatu 17. Siellä äänestävät myös Rantasalmen, Kerimäen, Punkaharjun ja Enonkosken kappeliseurakuntiin sekä Savonrannan kirkkopiiriin kuuluvat.

Sulkavan seurakunnan äänestyspaikka on seurakuntatalolla, Vilkaharjuntie 1.

Parikkalan seurakunnan äänestyspaikka on kirkko-herranvirastossa, Pietarinkuja 1.

Uusimmat uutiset