Pellavaöljy alkoi savuta itsestään omakotitalon seinässä Savonlinnassa – Pelastuslaitos purki seinää ja sai palon estettyä

Reagoidessaan orgaanisten aineiden kanssa öljy voi jopa syttyä palamaan

Jussi Silvennoinen

Etelä-Savon pelastuslaitoksella oli sunnuntaiaamuna hieman tavallista erikoisempi tehtävä käsissä.
Etelä-Savon pelastuslaitoksella oli sunnuntaiaamuna hieman tavallista erikoisempi tehtävä käsissä.

Noin puoli litraa pellavaöljyä riitti lähes sytyttämään tulipalon sunnuntaiaamuna Savonlinnassa.

Öljypullo oli kaatunut ja öljy päässyt valumaan seinä- ja lattiarakenteisiin omakotitalossa Nökköniemessä, Suruttomankadulla.

Talon asukkaat huomasivat herättyään, että huoneistossa tuntuu palaneen käryä. He kutsuivat paikalle pelastuslaitoksen, joka purki seinäpintaa ja esti paloa syttymästä.

– Joillakin öljypohjaisilla aineilla on sellainen ominaisuus, että päästessään kosketuksiin orgaanisten aineiden kanssa ne alkavat itsestään kuumeta ja voivat jopa syttyä palamaan, kertoo päivystävä palomestari Eero Aho Etelä-Savon pelastuslaitoksesta.

– Tässäkin tapauksessa syttyminen oli jo hyvin lähellä.

Pellavaöljyn kanssa pitää olla tarkkana

Aho muistuttaa, että pellavaöljyä käytettäessä on huolehdittava, että esimerkiksi öljyiseksi jäänyt rätti säilytetään metallisessa astiassa, missä se ei pääse syttymään.

– Käytetyt rätit tulee asettaa kuivumaan avattuina palamattomalle alustalle ja kuivuttuaan ne pitää hävittää ongelmajätteenä, eli niitä ei saa laittaa tavalliseen roska-astiaan.

Pellavaöljyä käytetään esimerkiksi puun pintakäsittelyssä.

– Pellavaöljyisiä rättejä, trasseleita tai papereita ei myöskään pidä jättää yhteen kasaan, sillä silloin itsesyttymisen vaara kasvaa. Itsesyttymisen vaarat piilevät myös pellavaöljyjohdannaisissa lakoissa ja maaleissa, Etelä-Savon pelastuslaitoksesta vielä muistutetaan.

Juttua täydennetty klo 10.56 pelastuslaitoksen muistutuksilla pellavaöljyisten materiaalien käsittelystä sekä täsmennetty tietoja tapahtumasta.