Tuli poltti lokakuussa Suvi-veneet Oy:n tehtaan — Tuotannolle järjestymässä ehkä uudet tilat

Neuvottelut uusista tuotantiloista ovat edenneet hyvin, mutta avoimia kysymyksiä on olemassa edelleen.

Tuija Pauhu

Suvi-veneet Oy:n tehdasalueella oli perjantaina hiljaista. Tulipalon 
jälkien siivoaminen ja raivaus alkaa olla lopuillaan. Etualalla 
tulipalossa pystyyn jäänyt tehdasrakennus. Toinen puoli tuhoutui 
täydellisesti.
Suvi-veneet Oy:n tehdasalueella oli perjantaina hiljaista. Tulipalon jälkien siivoaminen ja raivaus alkaa olla lopuillaan. Etualalla tulipalossa pystyyn jäänyt tehdasrakennus. Toinen puoli tuhoutui täydellisesti.

Savonlinnassa rajussa tulipalossa tuhoutuneen Suvi-veneet Oy:n tehtaan tuotannon jatkamisesta on käyty neuvotteluja herkeämättä.

Töitä on tehty tulipalon jälkeen koko ajan, jotta venetuotanto saataisiin jossakin muodossa jaloilleen ja käyntiin.

Yrityksen toimitusjohtaja Aki Karjalainen kertoo, että yhtiön Enonkosken tehtaalle on jo siirtynyt parin pienen venemallin valmistus.

Toistaiseksi keskeneräiset neuvottelut pyrkivät puolestaan varmistamaan venetuotannon jatkon niin, että tuotanto siirtyisi Savonlinnan Silvolasta muualle.

— Kiikarissa on yksi tuotantolaitos, jossa veneitämme voitaisiin ehkä valmistaa. Sitä koskevissa neuvotteluissa on kuitenkin vielä avoimia kysymyksiä, Karjalainen kertoo.

Tulipalo tuhosi venetehtaan lokakuun 17. päivä. Tehtaan toinen halli tuhoutui palossa täysin. Toisen hallin seinät jäivät pystyyn.

Karjalainen arvioi tulipalon jälkeisenä päivänä, että tehtaan henkilökunta joudutaan ehkä lomauttamaan. Näin ei ole tarvinnut vielä tehdä. Tehtaalla on töissä 18 työntekijää.

— Jos tuotannon jatkamisneuvotteluissa päästään hyvään ratkaisuun, niin sittenhän työntekijät voivat ryhtyä hommiin eli valmistamaan kovalla tohinalla uusia veneitä. Juuri tällä hetkellä eivät lomautukset uhkaa työntekijöitä, toimitusjohtaja kertoo.

Yrityksellä on toinen tehdas Enonkoskella. Siellä on palossa tuhoutuneen tehtaan kahta venemallia valmistettu viikon ajan. Enonkoskella on ollut töissä kaksi työntekijää, jotka ennen paloa työskentelivät Savonlinnassa.

Kysyntää veneille olisi ja siksi ratkaisuja on kiirehditty

Venetuotanto olisi tärkeää saada pyörimään kiireesti, koska kysyntää ja menekkiä veneille Karjalaisen mukaan olisi.

Yrityksen työntekijät ovat olleet myös raivaamassa palopaikkaa. Raivaukset alkavat olla loppusuoralla. Niiden aikana on pystyyn jääneestä hallista siirretty ja otettu  talteen ehjiä, tuotantoon vielä soveltuvia venemuotteja.

Yrityksen ja vakuutusyhtiön neuvottelut ovat myös kesken. Jos uutta teollisuushallia alettaisiin rakentaa, niin tehdas nousisi Karjalaisen mukaan totta kai Silvolaan.

Poliisi piti tehdaspalon todennäköisenä syttymissyynä sähkölaitteiden teknistä vikaa.

Lopullinen syy selviää joidenkin viikkojen kuluessa. Poliisi myös kertoi, ettei tulipaloon liity rikosepäilyjä.