Eläinten julmasta kohtelusta käräjille — Tilanne ei korjaantunut kehotuksista huolimatta

Syyttäjä vaatii Rantasalmen tapahtumista ehdollista vankeutta.

Etelä-Savon käräjäoikeudessa luettiin syyte Rantasalmella vuosina 2015–2016 epäillystä eläinsuojelurikoksesta.

Käräjillä kuullun haasteen mukaan syytetty oli pitänyt omistamiaan kuutta nautaa sekä kahta vasikkaa hatarassa, pimeässä ja likaisessa eläinsuojassa.

Eläinten pito oli jatkunut syyttäjän mukaan eläinsuojelusäädösten vastaisesti, vaikka miehelle oli annettu ensin kehotuksia, ja sitten määräys kunnostaa tilat asianmukaisiksi.

Lopulta tilanne oli ajautunut siihen, että karjasuojan sisärakenteet olivat tammikuussa 2016 romahtaneet.

Syytteen mukaan yksi lehmä oli jäänyt romahtaneiden rakenteiden alle ainakin vuorokaudeksi ennen menehtymistään. Viisi muuta lehmää oli joutunut ulos kovaan pakkaseen.

Syytteessä katsotaan, ettei vastaaja auttanut itse vahingoittunutta eläintä tai tehnyt tapauksesta ilmoitusta kunnaneläinlääkärille tai poliisille.

Tapahtumista ilmoitti eläinlääkärille ulkopuolinen henkilö. Eläinlääkäri saapui paikalle tammikuussa 2016 ja totesi, että eläimet olivat olleet kokonaan ilman hoitoa ainakin tammikuun ajan.

Kelvottomien tilojen lisäksi eläimet eivät olleet saaneet riittävästi syötävää eikä juotavaa. Tästäkin puutteesta miestä oli huomautettu useita kertoja aiemmin.

Mies oli esitutkinnassa myöntänyt saaneensa karjasuojan korjauskehotuksen, mutta ei ollut ryhtynyt korjaustoimiin. Riidatonta myös on, että navetan sisärakenteet romahtivat tammikuussa 2016.

Kihlakunnansyyttäjä vaatii miehelle ehdollista vankeusrangaistusta sekä nautaeläimiä koskevaa eläintenpitokieltoa joko pysyvästi tai määräajaksi.