Raiskauksesta saaneen tuomio kumottiin – Hovioikeus ei pitänyt riittävän luotettavina asianomistajan kertomuksia tapahtumista

Mies tuomittiin vuonna 2018 käräjäoikeudessa. Raiskauksen epäiltiin tapahtuneen Savonlinnassa.

Timo Seppäläinen

Etelä-Savon käräjäoikeudessa tuomittu mies vapautettiin hovioikeudessa raiskaussyytteestä ja kaiksta korvausvaatimuksista.
Etelä-Savon käräjäoikeudessa tuomittu mies vapautettiin hovioikeudessa raiskaussyytteestä ja kaiksta korvausvaatimuksista.

Itä-Suomen hovioikeus on vapauttanut rangaistuksesta ja kaikista korvausvaatimuksista miehen, jonka Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2018 raiskauksesta. Vastaaja sai käräjäoikeudessa vuonna 2018 yhden vuoden ja viiden kuukauden mittaisen vankeusrangaistuksen. Tapaus oli sattunut Savonlinnassa.

Hovioikeuden mielestä asianomistajan kertomuksissa oli ollut ristiriitaisuutta, eikä hänen kertomustaan tapauksen ajankohdasta tukenut myöskään lääkärille annetut tiedot.

Asianomistajan kertomusta oli hovioikeuden mukaan heikentänyt sekin, ettei lääkärikäynnillä löydetty sellaisia fyysisiä vammoja, jotka olisivat tukeneet asianomistajan kertomusta häneen kohdistuneesta väkivallasta.

Tapauksesta oli esitetty muitakin toisistaan poikkeavia kertomuksia, jotka eivät hovioikeuden mukaan tukeneet rikoksen näyttöä riittävästi.

Hovioikeus toteaa, että asiassa oli esitetty toisistaan olennaisesti poikkeavat kertomukset. Kun otetaan huomioon asianomistajan luotettavuutta heikentävät seikat, niin hovioikeuden mielestä jutussa on jäänyt rikosoikeudellisen syyksilukemisen edellyttämällä varmuudella näyttämättä, että vastaaja olisi menetellyt syytteessä kerrotulla tavalla. Siksi hovioikeus hylkäsi syytteen ja siihen liittyvät vaatimukset.