Kuopio ei himoitse Savonlinnaa – Kuopion edustajilla oli kuulemistilaisuudessa monia pelkoja

Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin empivä kanta käy ilmi muistiosta.

Soila Puurtinen

Kuopiosta ja Pohjois-Savosta tuli torjuvaa viestiä Savonlinnan halulle vaihtaa maakuntaa. Pohjois-Savossa pelätään muun muassa Savonlinnan keskussairaalasta tulevia lisäkuluja.
Kuopiosta ja Pohjois-Savosta tuli torjuvaa viestiä Savonlinnan halulle vaihtaa maakuntaa. Pohjois-Savossa pelätään muun muassa Savonlinnan keskussairaalasta tulevia lisäkuluja.

Kuopion kaupungin edustajat eivät Savonlinnan kaupungin järjestämässä sote-kuulemisessa juuri nähneet hyviä puolia vaihtoehdossa, jossa Savonlinnan seudun kunnat liittyisivät Pohjois-Savon soteen ja Pohjois-Savon maakuntaan. Tämä käy ilmi kuulemismuistiosta.

Kuopiota kuulemisessa edustivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä (kesk.) ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Raassina (kok.) sekä apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen.

Muistion mukaan Kuopion kannalta kaikkein tärkeintä on yliopistosairaalan erityisvastuualueen (ervan) säilyminen. Kuopiolaisilla on huoli Mikkelin keskussairaalan säilymisestä, jos Savonlinna suuntautuu Pohjois-Savoon. Heidän näkemyksensä mukaan Etelä-Savon pilkkoutuminen heikentäisi erva-yhteistyötä.

Muistion mukaan kuopiolaiset myös totesivat, että kahden keskussairaalan ylläpitäminen Pohjois-Savossa vaatisi pysyvät lisärahoituksen valtiolta. Sellaista rahoitusta ei ole luvassa. Keskustelussa on todettu myös. että Pohjois-Savossa halutaan huolehtia tasapuolisesti Varkauden ja Iisalmen kehityksestä. Niissäkään ei ole keskussairaalaa.

Ranskalaisin viivoin koostetussa muistiossa esitetään myös kysymys, onko Savonlinnan veronmaksu- ja rahoituskyvyn kehitys riittävää laajan keskussairaalan palvelujen ylläpitämiseksi.

Kuopio on Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin suurin kunta ja sen kontolla on noin puolet sairaanhoitopiirin kuluista.

Katso Kuopion kaupungin kuulemismuistio tästä.

Kuopion kannalta kaikkein tärkeintä on nykyisen erva-alueen säilyminen. — Muistio

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuulemistilaisuudessa yhtymähallituksen puheenjohtaja Markku Rossi (kesk.) ja kuntayhtymäjohtaja Risto Miettunen totesivat, että sairaanhoitopiiri ei anna sitoumuksia tulevan maakunnan puolesta eikä se ole neuvottelukumppani. Sairaanhoitopiirit purkautuvat sote-uudistuksessa.

Sairaanhoitopiirin edustajat eivät ottaneet kantaa siihen, voiko Kysistä siirtää toimenpiteitä Savonlinnaan. Kahden yliopistosairaalan kampus voisi nykylainsäädännön mukaan toimia, mutta tulevasta lainsäädännöstä ei tiedetä.

Katso Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuulemismuistio tästä.

Kuulemistilaisuuksilla Savonlinna valmistelee omaa lausuntoaan sote-lakiluonnoksesta.

Lausuntokierroksella olevassa lakiluonnoksessa Itä-Savon kunnat on siirretty osaksi Pohjois-Savoa. Soteuudistuksen vastuuministeri Krista Kiuru (sd.) on kuitenkin sanonut, että tasa-arvoisena vaihtoehtona on kuntien säilyminen Etelä-Savossa.

Ratkaisu lopullisista maakuntarajoista tehdään ministerin mukaan alueelta tulevien lausuntojen perusteella.

Ministeri Kiuru osallistuu perjantaina Mikkelissä soteuudistuksen niin sanotun maakuntakierroksen tilaisuuteen.