Parikkalan kunta ottamassa käyttöön 300 euron vauvarahan vuodeksi 2021 – Tavoitteena myönteinen viesti vaikeina talousaikoina

Valtuusto päättää asiasta 14. joulukuuta. Suunnitellun vauvarahan saamisen ehtona on, että huoltajat asuvat ja ovat kirjoilla Parikkalan kunnassa. Vastasyntyneet ovat saamassa kunnalta myös pienen lahjan ensi vuonna.

Teemu Vestovuo

Parikkalan kunnassa otetaan ensi vuonna käyttöön 300 euron suuruinen vauvaraha, joka maksetaan kunnan kirjoilla oleville ja kunnassa asuville huoltajille. Kuvituskuva.
Parikkalan kunnassa otetaan ensi vuonna käyttöön 300 euron suuruinen vauvaraha, joka maksetaan kunnan kirjoilla oleville ja kunnassa asuville huoltajille. Kuvituskuva.

Parikkalan kunta aikoo maksaa vauvarahaa kuntaan syntyvistä lapsista ensi vuoden alusta lähtien. Vauvaraha on toteutuessaan kertaluonteinen ja suuruudeltaan 300 euroa vastasyntynyttä kohti.

Parikkalan kunnanhallitus päätti vauvarahasta tiistaina, ja asia siirtyy vielä kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi 14. joulukuuta.

Alun perin valtuustoaloitteen vauvarahasta tekivät sosiaalidemokraattien ja keskustan valtuustoryhmät tammikuussa.

Kunnanhallituksen esityksen mukaan vauvaraha olisi voimassa vuoden 2021.

Myönteistä kuvaa kunnasta

Parikkalassa syntyy vuosittain 20–30 vauvaa. Vauvarahaa varten on varattu 9 000 euroa vuodelle 2021.

– Näin korona-aikana on hyvä antaa myös positiivisia signaaleja kuntalaisille. Vaikka edessä on tiukkoja talousvuosia, kunnassa tehdään paljon myös kaikenlaista hyvää, kunnanjohtaja Vesa Huuskonen kommentoi.

Vauvarahan lisäksi perheiden uusille tulokkaille on suunnitteilla antaa pieni lahja lapsen syntymän jälkeen. Huuskosen mukaan ei ole vielä selvillä, millainen lahja tulee olemaan.

Käytännön puoli suunnitteilla

Vauvarahan saamisen ehtona on se, että huoltajat asuvat ja ovat kirjoilla Parikkalan kunnassa. Vauvarahan saa myös adoptoiduista lapsista.

Se, milloin, mistä ja miten vanhemmat voivat hakea vauvarahaa, on vasta suunnitteilla.

– Kun kunnan talousarvio saadaan kasaan, on aikaa miettiä, mitä vauvaraha tarkoittaa käytännön kannalta. En kuitenkaan usko, että vauvarahaan tulee muutoksia valtuuston käsittelyssä, Huuskonen toteaa.