Savonlinnan uusi paloasema näyttää paloasemalta – Tornilla varustettu uudisrakennus tervehtii kaupunkiin tulijoita ehkä jo kahden vuoden kuluttua keväällä

Letkunkuivatustornia palokunta ei tarvitse, mutta harjoitustornin se tarvitsee.

Tällainen näky tervehtii Laitaatsalmen sillalta kaupunkiin päin ajavia kahden vuoden kuluttua.
Tällainen näky tervehtii Laitaatsalmen sillalta kaupunkiin päin ajavia kahden vuoden kuluttua.

Sortteerinlahteen suunnitellun Savonlinnan uuden paloaseman tunnistaa heti paloasemaksi. Sen valmistuttua Laitaatsalmen sillalta kaupunkiin päin ajavia tervehtii rakennus, jossa on muun muassa torni.

Letkunkuivatustornia ei paloasemalla nykyisin tarvita, sillä letkut kuivatetaan koneellisesti.

– Eikä se ole yhtä korkeakaan kuin letkunkuivatustorni. Se on harjoitustorni, jossa pelastajat voivat harjoitella kiipeämistä ja nostoja, sanoo paloinsinööri Juha Paunonen Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Paunosen mukaan harjoitustorni tehdään pelastuslaitoksen toivomuksesta, ja se on oikeasti tarpeellinen eikä pelkästään näön vuoksi tehty.

Juha Rika

6431807.jpg

Paloasemalla on kahdessa kerroksessa yhteensä noin 3 500 kerroseliötä.

Tiloista tulee modernit. Nykyiseen paloasemaan verrattuna uutta on muun muassa puhtaan ja likaisen puolen erottaminen toisistaan niin, että tehtävältä saavuttaessa saadaan autot ja miehistö puhdistettua ennen yhteisiin tiloihin siirtymistä. Näin vähennetään henkilöstön altistumista erilaisille myrkyllisille yhdisteille.

Savonlinnan kaupunki rakennuttaa paloaseman omana investointinaan. Pelastuslaitos tai hyvinvointialue vuokraa tilat kaupungilta.

Tekninen lautakunta hyväksyi paloaseman pääpiirustukset tällä viikolla. Toimitilainsinööri Ritva Kutvosen mukaan yksityiskohtainen suunnittelu on jo meneillään. Urakkatarjoukset pyydetään maaliskuun jälkeen.

– Rakentamaan päästään toivottavasti kesälomien jälkeen, Kutvonen sanoo.

Paloaseman on määrä valmistua vuoden 2022 lopulla.

Nykyisen paloaseman alakerta on kosteusvaurioitten takia käyttämättömänä. Uuden paloaseman rakentaminen todettiin taannoin taloudellisemmaksi ratkaisuksi kuin vanhan peruskorjaus.