Talvisota tasoitti kansalaissodan haavojakin — Savonlinnassa kokoonnuttiin talvisodan päättymisen muistojuhlaan

Suomalaisista tuli ehjä ja yhtenäinen kansakunta talvisodan koettelemusten jälkeen.

Soila Puurtinen

Talvisodan päättymisen muistoksi Pikkukirkossa pidetystä messusta lähetettiin seppelpartio Kollaan kiville Tallisaareen.
Talvisodan päättymisen muistoksi Pikkukirkossa pidetystä messusta lähetettiin seppelpartio Kollaan kiville Tallisaareen.

Talvisota toi esille Savonlinnan Seudun Maanpuolustuskillan puheenjohtajan Pekka Nousiaisen mielestä kansakunnan henkisten voimavarojen merkityksen sodankäynnissä.

Sodan jälkeen kansakunta oli yhtenäisempi kuin koskaan aikaisemmin maan siihen astisessa historiassa.

— Myös poliittisella rintamalla pyrittiin kansaa yhdistävien toimien edistämiseen, hän muistutti.

Nousiainen arvioi talvisodan vaikutuksia Savonlinnan kaupungin, Savonlinnan seurakunnan ja Savonlinnan Seudun Maanpuolustuskillan tiistaina järjestämässä Talvisodan päättymisen 78-vuotismuistopäivän hartaus- ja muistojuhlassa Savonlinnassa.

Talvisota oli Nousiaisen mukaan Suomelle kaiken kaikkiaan raskas koettelemus, joka kuitenkin synnytti myytin talvisodan ihmeestä.

— Sen mukaanhan pieni urhoollinen maa taisteli menestyksekkäästi ylivoimasta vihollista vastaan, ja talvisodan torjuntavoitto loi edelleen edellytykset Suomen itsenäisyyden säilymiselle.

Nousiainen arvioi talvisodan vaikutuksia myös suomalaisten aikaisempaan koettelemukseen eli sata vuotta sitten käytyyn kansalaissotaan. Hän arvioi, että haavat, jotka väestöryhmien välille kansalaissodassa syntyivät, talvisota tasoitteli.

— Näin oltiin taas yhtenäisenä kansakuntana varustautumassa siihen, mitä seurauksia sodan jatkuminen Euroopassa toisi Suomelle.

- Pysyvään rauhaan Moskovan rauhan jälkeen ei Suomessa uskottu, pikemminkin varauduttiin mahdolliseen Neuvostoliiton hyökkäykseen.

Suomella oli talvisodassa vahvuutenaan ankarat sääolot ja niihin hyvä varautuminen.

— Etuina olivat joukkojen liikkuvuus, motitustekniikka, joukko-osastojen paloittelutaktiikka ja torjuntavälineistön nopea kehittämiskyky ja sotilaiden itseluottamus, Nousiainen luetteli.

Talvisodan päättymisen muistojuhlan messu järjestettiin Pikkukirkossa ja messussa toimi liturgina rovasti Toivo Loikkanen. Musiikkia juhlassa esittivät kanttori Arto Liukko ja Savonlinna-kvartetti.

Talvinen 105 päivää kestänyt raskas taistelu

Marraskuun 30. päivä vuonna 1939 Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ilman sodanjulistusta.

Alkoi 105 päivää kestänyt ja armottomissa olosuhteissa käyty talvisota, jonka taistelut käytiin Etelä-Karjalassa Karjalankannaksella, Viipurinlahden länsirannalla sekä Laatokan Karjalassa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa.

Talvisota päättyi maaliskuun 13. päivä 1940 Moskovan rauhansopimukseen, joka oli Suomelle raskas. Maamme menetti 11 prosenttia maa-alueistaan sekä Viipurin.

Kansainliitto ei voinut hyväksyä Mainilan laukauksista alkanutta hyökkäystä, ja erotti Neuvostoliiton jäsenyydestään 14. joulukuuta 1939.

Suomen menetykset talvisodassa olivat raskaat; lähes 26 000 kaatunutta tai kadonnutta, 43 560 haavoittunutta ja tuhat vangittua. Myös siviiliuhrien määrä oli suuri – 960 henkilöä.
Luetuimmat

Kommentoidut