Haikeat, mutta toiveikkaat viimeiset avajaiset — Katso video Savonlinnan kampuksen lukuvuoden avajaisista!

Haikeus ja tunteiden ristiriitaisuus tuotiin julki avajaisten puheenvuoroissa, mutta eteenpäin katsominen ja toiveikkuus olivat voimakkaasti läsnä.

Antti Varonen

Tohtorikulkue saapui viimeistä kertaa lukuvuoden avajaisiin Savonlinnan kampuksella. Avajaisissa kannustettiin monella suulla tekemään viimeisestä Savonlinnan-lukuvuodesta kaikkien aikojen paras.
Tohtorikulkue saapui viimeistä kertaa lukuvuoden avajaisiin Savonlinnan kampuksella. Avajaisissa kannustettiin monella suulla tekemään viimeisestä Savonlinnan-lukuvuodesta kaikkien aikojen paras.

Savonlinnan kampuksen aikakauden päättyminen leimasi viimeisiä Savonlinnassa pidettyjä Itä-Suomen yliopiston lukuvuoden avajaisia.

Vaikka haikeus ja tunteiden ristiriitaisuus tuotiin julki, oli eteenpäin katsominen voimakkaasti esillä puheenvuoroissa.

Dekaani Markku Filppula luotasi siirtoon johtaneita vaiheita ja totesi Savonlinnan kampuksen aseman olleen haavoittuvainen Itä-Suomen yliopiston alusta lähtien, eli vuodesta 2010 alkaen.

Hän sanoi kampuksen siirron Joensuuhun perustuneen akateemiseen päätökseen säilyttää Itä-Suomen yliopistossa kansallinen ja kansainvälinen kilpailukyky opettajankoulutuksessa ja kasvatustieteissä.

Filppulan tulkinta perustui juuri edesmenneen Itä-Suomen yliopiston entisen rehtorin, Perttu Vartiaisen, tutkimusartikkeliin.

— Raha tai kiinteistöasiat eivät asiaa lopulta ratkaisseet. Paikallisella tasolla oli selvää, miten suuri merkitys opettajankoulutuksella oli Savonlinnan kaupungille ja Etelä-Savon maakunnalle, ja miten suuri menetys näille tahoille opettajankoulutuksen siirtyminen Joensuuhun tulisi olemaan.

Laajemmin ajateltuna oli selvää, ettei opettajankoulutus kummallakaan kampuksella – Joensuussa ja Savonlinnassa – yltänyt samalle tasolle kuin monissa verrokkiyliopistoissa. Tämän nähtiin heikentävän itäsuomalaisen opettajankoulutuksen vetovoimaa.

Filppula vakuutti, että siirron eteen tehdään ja on jo tehty paljon töitä, jotta henkilöstö ja opiskelijat voivat siirtyä palveluiltaan ja ympäristöltään erinomaiselle kampukselle sekä tutkimusmyönteiseen kaupunkiin.

— Ei ole lainkaan liioiteltua sanoa, että Joensuuhun muodostuu harvinaisen monipuolinen kasvatustieteiden ja opettajankoulutuksen keskittymä, jolla on kaikki edellytykset nousta maan kärkeen näillä aloilla ja saavuttaa merkittävä asema myös kansainvälisesti.

Seija Gustavsson

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.