Rakentajan opas on päivitetty Savonlinnassa – "Lomarakennuksen muuttamisesta asuinrakennukseksi on päivitetty ohjeistus", kertoo rakennustarkastaja Juha Karvinen

Rakentajan oppaan taustavoimana toiminut, rakennusneuvos Terho Kaskinen arvelee, että opas ilmestyy tämän jälkeen ehkä vain sähköisesti. Oppaasta löytyy hyvät perusneuvot alueella tapahtuvaan rakentamiseen ja remontteihin, joita on tehty rakennusvalvonnan mukaan varsin hyvin nyt. "Noin 10-15 prosenttia enemmän on haettu lupia kuin kahtena aikaisempana keväänä. Etätöissä ja kotona on oltu, ja varmaan toteutetaan monta vuotta ajatuksena olleita asioita."

Soila Puurtinen

Terho Kaskinen ja yhdistyksen puheenjohtaja Timo Pulkkinen esittelevät uusinta rakentajan opasta.
Terho Kaskinen ja yhdistyksen puheenjohtaja Timo Pulkkinen esittelevät uusinta rakentajan opasta.

Savonlinnan rakennusmestariyhdistyksen päivitetty rakentajan opas on jälleen ilmestynyt. Ensimmäinen painos tehtiin 1998 ja sen jälkeen säädöksiä ja ohjeita on saatettu ajan tasalle 4-5 vuoden välein.

– Tämä on kuudes painos, ja mahdollisesti viimeinen paperille, arvioi rakennusneuvos Terho Kaskinen Savonlinnan Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry:stä.

Opas rahoitetaan mainostuloilla ja sitä jaetaan ilmaiseksi rakentamista suunnitteleville kaupungin rakennusvalvonnassa ja alueen yrityksissä. Kaskinen kiittelee kaupungin rakennusvalvontaa ja talousalueen yrityksiä siitä, että opas on taas saatu julki.

– Tässä on rakentajille varmasti tarpeellista tietoa. Viranomaispuoli on laajempi kuin koskaan ja jätehuollosta kattavat ohjeet.

Edellisen päivityksen jälkeen luvanhakuprosessi on muuttunut sähköiseksi ja sellaisena löytyy myös opas. Rakennustarkastaja Juha Karvisen mukaan kaupungin rakennusjärjestys on muuttunut vahvasti rantarakentamisen osalta.

– Lomarakennuksen muuttamisesta asuinrakennukseksi on päivitetty ohjeistus. Se on ollut vahvasti kaavassa kiinni, mutta prosessia on pyritty helpottamaan. 50 metrin rantaetäisyyteen on tullut joustoa ja yleensäkin muuttamista on pyritty keventämään.

Muutoksia on Karvisen mukaan tullut myös energiatodistuksen osalta nykyaikaisten lämmitysmuotojen kuten aurinkoenergian ja maalämmön yleistyessä.

Kaskisen ja Karvisen mukaan rakentaminen on Savonlinnan seudulla hyvällä mallilla.

– On ollut erittäin vilkas kevät mökkien ja omakotitalojen lisärakentamisen suhteen ollut. Noin 10-15 prosenttia enemmän on haettu lupia kuin kahtena aikaisempana keväänä. Etätöissä ja kotona on oltu, ja varmaan toteutetaan monta vuotta ajatuksena olleita asioita, Karvinen arvioi.

Omakotitontteja on Karvisen mukaan parhaillaan menossa rakentamiseen kolme eli kovin merkittäviä liikkeitä ei sillä saralla tapahdu. Kerros- ja rivitalorakentaminen on pysähdyksissä.

– Isommassa rakentamisessa tapahtuu kyllä. On tehdaslaajennus Punkaharjulla, Tuunaansaaressa entisen Retretin tiloissa suuria suunnitelmia, terveyskeskusta rakennetaan keskussairaalan yhteyteen, Tanhuvaaraan hallia ja Mertalaan on autokauppaa tulossa, Karvinen luettelee.

Kaskinen vahvistaa, että rakentajien työtilanne on koronasta huolimatta itse asiassa hyvä.

– Hirveän pitkälle eteenpäin ei näe, mutta koko väki on tällä hetkellä töissä. Aktiivisuus on ollut keväällä hyvä, syksy on suuri kysymys.

Kaskisen mukaan seudulla on tulossa mittavia peruskorjaushankkeita. Häntä tosin hieman huolestuttavat Savonlinnan kaupunkikeskustan suurten siltojen väliin jäävät taloyhtiöt.

– On vaarallista siirtää välttämättömiä remontteja liikaa. Rakennukset tulisi määrätietoisesti pitää kunnossa.