Valtuuston pikakokous ei ole itsestäänselvyys — Katso, miten kouluverkosta äänestettiin Savonlinnan valtuustossa maanantaina

Juuri nyt kukaan ei tiedä, mietitäänkö koulujen kohtaloa seuraavan kerran ihan kohta vai syksyllä.

Soila Puurtinen

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen miettii, tarkoittaako kuntalain määräys asian kiireellisestä valmistelusta sellaista asiaa, jota ei voi valmistella ollenkaan.
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen miettii, tarkoittaako kuntalain määräys asian kiireellisestä valmistelusta sellaista asiaa, jota ei voi valmistella ollenkaan.

Ei ole varmaa, kokoontuuko Savonlinnan valtuusto lähiviikkoina ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään kouluverkkoratkaisua.

Keskustan 17-henkinen valtuustoryhmä vaati kuntalain määrävähemmistösäädökseen vedoten, että valtuusto kutsuttaisiin koolle kiireellisesti.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) ja kaupunginlakimies Aki Rasimus eivät vielä ota kantaa siihen, milloin seuraava valtuuston kokous on. He aikovat ensin selvittää, onko kyseessä kuntalain tarkoittama, kiireellisesti käsiteltävä asia.

Mitä kuntalaki sanoo?

Kuntalaki sanoo, että valtuusto on kutsuttava koolle, jos vähintään neljäsosa valtuutetuista pyytää sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten. Tällainen asia on lain mukaan valmisteltava kiireellisesti.

Keskustaryhmän puheenjohtaja Reima Härkönen arvioi, että kokouksen kutsuminen kiireellisesti koolle tarkoittaa kokouksen pitämistä noin kahden viikon kuluttua.

Keskusta vaati kokousta koolle käsittelemään kysymystä kouluverkosta, jonka valtuusto kaupungin hallintosäännön määrävähemmistöpykälän nojalla jätti pöydälle.

Käsittelyn lykkäämistä kannattaneet halusivat asian käsiteltäväksi talousarvion yhteydessä. Pöydälle jäänyt asia on tuotava seuraavaan kokoukseen samassa muodossa, ilman uutta valmistelua.

— On nyt selvitettävä, miten pöydälle jäänyt asia voisi olla kiireellisesti valmisteltava, kun se ei ole valmisteltava, Mikkonen pohdiskeli.

Keskusta haluaisi, että pöydällepanon tarvittaisiin valtuutettujen enemmistö

Keskustan valtuustoryhmä teki myös valtuustoaloitteen, jonka mukaan pöydällepanoon liittyvä määrävähemmistösäädös poistettaisiin kaupungin hallintosäännöstä. Sen jälkeen pöydällepanoon tarvittaisiin valtuutettujen enemmistö.

Näin valtuusto äänesti  — Katso nimilistat

Koulujen kohtalon olisi jo maanantaina halunnut ratkaista 28 valtuutettua ja lisävalmisteluun asian olisi halunnut palauttaa 23 valtuutettua.

Kaupunginhallitus oli äänestyspäätöksellä esittänyt, että valtuusto päättäisi säästää kaikki koulut.

Asian käsittelyä kannattivat keskusta, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit, kokoomuksen Pekka Laitinen sekä vihreät lukuunottamatta Chieko Okabe-Silvastia.

Lisää valmistelua olisivat halunneet SDP, valtaosa kokoomuksesta, vasemmistoliitto sekä Okabe-Silvasti (vihr.).

Kun lisävalmisteluun lähettäminen oli hävinnyt äänestyksessä, se äänestettiin pöydälle 29—22. Tässä äänestyksessä 22 ääntä riitti pöydällepanon, koska määrävähemmistösäännön perusteella pöydälle panoon riittää neljännes valtuutetuista, jos asia on ensimmäistä kertaa valtuuston käsittelyssä

Lisävalmistelua vaatineista vain Jussi Koponen (vas.) vastusti toisessa äänestyksessä pöydällepanoa. Muuten äänet jakaantuivat kahdessa äänestyksessä samoin.

Kysymys kouluverkosta palautetaan uudelleen valmisteluun, 23 ääntä:
SDP: Anja Backman, Karoliina Helander, Teemu Hirvonen, Pirkko Juuti, Olli-Pekka Kristiansson, Karoliina Laukkanen, Aila Makkonen, Anna-Kristiina Mikkonen, Erkki Muukkonen, Markku Nousiainen, Ari Silvennoinen, Olli Sironen, Eija Stenberg, Markku Valjakka.
VIHR: Chieko Okabe-Silvasti
KOK: Sampsa Kokko, Ari Ora, Seija Puputti, Lea Sairanen, Kaj Turunen, Pekka Turunen
VAS: Jussi Koponen, Esa Valkonen

Kysymys kouluverkosta käsitellään saman tien - pohjana hallituksen esitys, jonka mukaan kaikki koulut säilytettäisiin, 28 ääntä:
KESK: Reima Härkönen, Leena Kettunen, Aune Kupiainen, Timo Lajunen (sit), Tuomas Loikkanen, Harri Luukkanen, Jouni Matilainen, Sanna Metsälä, Eiju Paajanen, Matti-Pekka Parkkinen, Erkki Pennanen, Eero Piironen, Tuukka Suomalainen, Kirsti Torikka, Jonne Tynkkynen, Anna-Liisa Uimonen, Olli Österlund.
VIHR: Tiina Strandén, Heli Järvinen, Lauri Kosonen, Merja Mustonen
KD: Jouni Koskela, Arto Liukko, Hanne Puustinen
PS: Seppo Kosonen, Matti Lundenius, Veikko Puustinen,
KOK: Pekka Laitinen

Miksi kukin äänesti, miten äänesti

Asian välittömän käsittelyn kannattajat olivat sitä mieltä, että virkamiesten esitys neljän koulun lakkauttamisesta oli virheellisesti perusteltu. He halusivat jatkaa käsittelyä kaupunginhallituksen esityksen pohjalta, jonka mukaan kaikki koulut säilytettäisiin.

Lisävalmistelua ja pöydällepanoa kannattaneet valtuutetut vetosivat siihen, että kaikkien koulujen säilyttäminen ei sopeuttaisi kouluverkkoa oppilasmäärään eikä toisi säästöjä kaupungin talouteen. He myös ihmettelivät, miksi virkamiesten tekemiä esityksiä ei voisi jatkovalmistella, jos niihin ollaan tyytymättömiä.

Maanantain kokoukseen ei oltu kaupunginhallituksen esityksen lisäksi valmisteltu muita vaihtoehtoja. Kouluverkkotyöryhmän toukokuiseen kokoukseen oli valmisteltu virkamiehen esitys Kallislahden, Louhen, Juvolan ja Nätkin koulujen lakkauttamisesta lähivuosina. Tuon esityksen kouluverkkotyörymä on hylännyt, eikä sitä esimerkiksi kaupunginhallituksessa enää käsitelty, vaan koulujen säilyttämisen vaihtoehtona kaupunginhallituksessa oli asian valmistelun jatkaminen.