Kirjakauppiaasta kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi — Parikkalalainen Kirsi Seppänen palaa yrittäjäksi vuoden tauon jälkeen

Parikkalassa vietetään perjantaina Hämärän kaupan iltaa. Siksi Seppäsen KalevanPaikkakin on poikkeuksellisesti avajaispäivänään iltamyöhään asti auki.

Katri Levänen

Seppänen odottaa uutta aluevaltausta innostuneen jännittyneenä.
Seppänen odottaa uutta aluevaltausta innostuneen jännittyneenä.

Viime vuoden kesäkuussa parikkalalainen Kirsi Seppänen sulki Kärkiseudun Kirjana tunnetun kirjakaupan ovet viimeisen kerran. Nyt reilun vuoden hiljaiseloa viettänyt liikehuoneisto herää henkiin kun Seppäsen uusi, kalevalaista jäsenkorjausta kisällityönä tarjoava yritys KalevanPaikka aloittaa toimintansa samoissa tiloissa.

— En oikein itsekään tiedä mistä kiinnostus alanvaihdokseen lähti. Tuttavan vinkistä eksyin hakemaan tietoa netin kautta kalevalaisesta jäsenkorjauksesta ja päädyin lopulta opiskelemaan Kansanlääkintäseura ry:n koulutusohjelmaan, Seppänen kertoo.

Kinnarniemestä kotoisin oleva Seppänen on asunut välillä kaksitoista vuotta Savonlinnassa, jossa hän työskenteli urheiluliikkeessä. Paluumuuton jälkeen Seppänen ennätti olla muutaman vuoden töissä S-marketissa, kunnes perusti kirjakaupan vuonna 2002 Parikkalan ydinkeskustaan.

Hyvinvointiin liittyvät asiat ovat kuitenkin kiinnostaneet jo pienestä pitäen.

— Sukulaisia ja tuttavia olen hieronut kouluikäisestä saakka, mutta varsinaista hierojantutkintoa en ole suorittanut, Seppänen kertoo.

Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa ei hierota, vaan se perustuu mobilisaatioon.

— Otteet ovat erilaisia. Hieronnassa avataan lihasjumeja, kun taas kalevalaisessa jäsenkorjauksessa tarkoituksena on selvittää syyt lihaskireyksien taustalla, hän valaisee.

Katri Levänen

Avaisia edeltävällä viikolla Seppäsellä on riittänyt kiirettä. Entiselle kirjakauppiaalle hyllyjen täyttäminen ja somistaminen on kuitenkin tuttua puuhaa.

Kalevalainen jäsenkorjaus ja kalevalainen jäsenkorjaaja -ammattinimike ovat EU-nimisuojattuja ainoastaan Kansanlääkintäseura ry:n ja Kalevalaisen kansanparannussäätiön käyttöön.

Suomessa menetelmää käyttää reilu 700 koulutettua kalevalaista jäsenkorjaajaa. Pohjakoulutusta ei vaadita ja maksulliset opinnot oppipojasta kisälli-nimikkeeseen kestävät noin kolme vuotta.

Osaaminen osoitetaan tenteillä sekä näyttökokeilla. Seppäsellä on nyt alkanut viimeinen vuosi ja siihen kuuluu myös lopputyön tekeminen sekä nimikkeeseen vaadittava näyttö ensi keväänä.

— Opiskelijalla on oltava takana 300 hoitoa, ennen kuin näyttöjen tekeminen on mahdollista. Itselläni tehtyjä hoitoja on takana nyt 260, hän sanoo.

Lähijaksoja voi suorittaa eri paikkakunnilla ympäri Suomea ja jokainen opiskelee omaan tahtiinsa esimerkiksi työn ohessa.

Tällä hetkellä KalevanPaikka on Parikkalan alueella ainoa Kansanlääkintäseuran osaajat -sivulla oleva kalevalaista jäsenkorjausta tarjoava yritys ja asiakaskunta painottuu Lappeenranta-Savonlinna-akselille.

Perjantain avajaispäivänä Parikkalassa vietetään Hämärän kaupan iltaa, jonka vuoksi myös Seppäsen yritys pitää ovensa auki aina klo. 20 saakka.

— Normaaliviikkoina teen hoitoja maanantaista torstaihin sopimuksen mukaan. Yhteen hoitoon on varattava aikaa noin kaksi tuntia, Seppänen sanoo.

Liikkeen yhteydestä löytyy myös myymälä, joka on auki perjantaisin klo. 9-17. Valikoimassa on muun muassa erilaisia hyvinvointituotteita, ekologista kosmetiikkaa, käsin tehtyjä saippuoita ja luonnon omista aineksista valmistettuja makeisia.

— Tarkoituksena on suosia erityisesti kotimaisia pientuottajien ja naisyrittäjien tuotteita, Seppänen painottaa lopuksi.

Kalevalainen jäsenkorjaus

Alunperin kansanparannusmuoto, joka on saanut nimensä Kalevalan 15. luvussa kuvatun vanhan suomalaisen jäsenkorjausperinteen mukaan

Nykyisin Olavi Mäkelän perinteestä avaama mobilisaatiohoitomuoto

Kolme vuotta kestävän koulutusohjelman järjestäjänä toimii Kansanlääkintäseura ry Hoidossa tasapainotetaan tuki- ja liikuntaelimistön epätasapainoon joutuneita rakenteita, jotka näkyvät muun muassa lihasten toiminnallisina eroina, kudosmuutoksina eriasteisina aineenvaihduntahäiriöinä solutasolla

Hoito- ja koulutustoiminta on suojattu EU-tavaramerkilläSuomessa menetelmää käyttää yli 700 koulutettua ja rekisteröityä kalevalaista jäsenkorjaajaa

Uusimmat uutiset